Knihobot

Lorraine Clissold

    Autorka se ponořila do kulinářského světa Číny, kde strávila deset let, a byla okouzlena národem, který si cenil dobrého jídla. Naučila se mandarínskou čínštinu, aby mohla hovořit s kuchaři a restauratéry, a zkoumala tradiční čínskou medicínu. Po návratu do své vlasti se snažila demystifikovat čínskou stravu a ukázat Západu, jak může jídlo přispět k fyzické kondici namísto přibírání na váze.

    Lorraine Clissold
    Proč Číňané nepočítají kalorie
    • Patnáct pradávných tajemství pro vaše stravovací návyky, pocity i vzhled . Představte si styl výživy, který ve vás vyburcuje požitek z jídla, umožní vám se najíst dosyta, podněcuje k prozkoumání přitažlivé nabídky pokrmů a chutí, je jak příjemný, tak zdravý - a navíc se při něm netloustne. Postoj Číňanů k jídlu vyjadřuje jejich nejběžnější pozdrav: "Ni čch´-fan le ma?" - "Už jste jedl?" Jídlo je odněpaměti základem čínské kultury, doba podávání jídla vrcholem dne, a i přesto moderní výzkum potvrzuje, že ve srovnání se západními národy jsou Číňané štíhlejší a mají lepší tělesnou kondici. Klíčem k jejich tajemství jsou jednoduché a rozumné zásady. Jídlo považují za výživu a lék - nikoli za zdroj nechtěných kalorií. Lorraine Clissoldová, jejíž zálibu v čínské kuchyni změnil desetiletý pobyt v pekingu v celoživotní lásku, odhaluje v patnácti poutavých kapitolách tajemství čínské kultury jídla. Na příkladech lákavých kombinací ingrediencí vysvětluje, jak vyvážit jednotlivé složky stravy, uspokojit chuť a s přispěním dávných čínských pravidel změnit jídlo ve zdraví prospěšný a chutný požitek. Součástí knihy jsou i diagramy, tabulky, kresby a recepty.

      Proč Číňané nepočítají kalorie