Chcete vědět, jak zdravě žít i v současné nelehké době? Jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a neověřenými radami? Autoři prof. Anna Strunecká a prof. Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie, nabízejí fundovanou odpověď přístupnou a srozumitelnou formou. Knížka Doba jedová se stala bestsellerem populárně naučné literatury již po svém prvním vydání v roce 2011. Nynější aktualizované vydání nemohlo pominout, že kromě jedů nás dnes ohrožuje i covid-19, a snaží se čtenářům objasnit vše, co by je mohlo zajímat. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu. Čtenářům se tak dostává do rukou zcela ojedinělá příručka pro snadnější přehled nejen o nebezpečných jedech, ale také o coronaviru SARS-CoV-2, který se poprvé objevil koncem roku 2019 v čínském Wu-chanu a je příčinou současné celosvětové pandemie.
Jiří Patočka Pořadí knih
Jiří Patočka (* 24. dubna 1939 Veverská Bítýška) je český toxikolog a vysokoškolský učitel.






- 2021
- 2018
Léčivé byliny a duševní zdraví
- 232 stránek
- 9 hodin čtení
Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda. Hippokratés Máte výkyvy nálady, stavy smutku či deprese, špatně usínáte nebo snad dokonce zapomínáte jména svých přátel? Navštívili jste lékaře a vaše potíže se dosud nezmírnily? Věříte v sílu léčivých bylin? Na trhu i na internetu je široká nabídka léčivých bylin, doplňků stravy a volně prodejných léčivých přípravků, ale jak si má člověk vybrat? Podle legislativy EU je totiž zakázáno odkazovat při prodeji produktů z rostlin na jejich vliv na zdraví kromě tvrzení, která schválí Evropská komise. Protože Evropská komise dosud seznam zdravotních tvrzení neschválila, žádný výrobce nesmí napsat, s jakým zdravotním problémem jím nabízený produkt pomáhá. Autoři bestselleru Doba jedová prof. Anna Strunecká a prof. Jiří Patočka ve spolupráci s botaničkou Mgr. Zdeňkou Navrátilovou i proto sestavili zcela ojedinělý přehled domácích i cizokrajných bylin a koření, které mohou přispět ke zmírnění potíží při poruchách nálady, stavech smutku, opakované úzkosti a neustálém strachu, při nespavosti nebo opakujících se migrénách. S přibývajícími roky mohou být užitečné byliny, které přispívají k prevenci poruch paměti, Alzheimerovy i Parkinsonovy nemoci. Srozumitelně a přehledně napsaná knížka představuje zdroj informací pro širokou veřejnost, poradce a terapeuty, zdravotnické pracovníky a výrobce produktů z léčivých bylin. Jistě tedy najde své oprávněné místo v mnoha knihovnách.
- 2012
Doba jedová 1+2 v dárkovém boxu vám přináší mnoho nečekaných informací o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích. Všechny mají jedno společné - reklama v médiích vás ujišťuje, jak jsou prospěšné a jak moc je potřebujete. Nepodléhejte lživé reklamě a získejte všechny potřebné informace, jak se vyvarovat těchto škodlivin.
- 2012
Kniha nabízí poutavé čtení o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec, které jsou reklamou, sdělovacími prostředky a mnohdy i medicínou doporučovány jako zdraví prospěšné. Značná pozornost je věnována možným rizikům očkování, jež v současné době vyvolávají zvýšený zájem veřejnosti. Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka, vysoce erudovaní a mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie s dlouholetými zkušenostmi v publicistice, podávají vysvětlení jasnou, přístupnou a srozumitelnou formou. Každá kapitola je doplněna odkazy na populární i vědeckou literaturu. Čtenářům se tak nabízí zcela ojedinělá příručka pro každodenní orientaci v nepřehledné oblasti ovládané zájmy trhu a zisku, s náměty, jak se bránit před mnoha zdravotními riziky a rádoby vědecky podloženými radami.
- 2011
Hmotná kultura v ekonomické teorii a praxi managementu
- 319 stránek
- 12 hodin čtení
- 2011
- 2008
Nutriční toxikologie
- 71 stránek
- 3 hodiny čtení
Přijímáni potravy je nezbytnou součástí našeho života. Potravou přijímáme všechny nezbytné složky pro výstavbu a obnovu našeho těla a bez potravy bychom zemřeli hladem. Spolu s potravou ovšem přijímáme.




