Knihobot

Joza Břízová

    13. květen 1905 – 1. leden 1983
    Nová domácí kuchařka. III. díl. Bezmasé pokrmy
    Pochutnejme si na polévce
    Vaříme dětem
    Dobrá rada pro každou domácnost
    Vaříme zdravě, chutně a hospodárně
    Nová domácí kuchařka
    • Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

      • 217 stránek
      • 8 hodin čtení
      4,5(86)Ohodnotit

      Dnes již klasická kuchařská kniha Vaříme zdravě, chutně a hospodárně představuje vskutku národní bohatství naší gastronomie. Byla přeložena do pěti jazyků, vyšla v sedmi zemích světa v téměř milionovém nákladu a získala si bezesporu všechny generace kuchařů a kuchařek. Přehledné zpracování, jehož základem je naše česká kuchyně charakteristická polévkami, moučnými pečenými i vařenými pokrmy, úpravou mas v omáčkách a rozmanitosti bramborových jídel, nabízí začátečníkům, ale i profesionálům spolehlivé, časem prověřené a odborně uspořádané předpisy. Novinkou v tomto vydání jsou symboly, jež vám poskytnou informaci, pro kolik osob je jídlo určeno, jak dlouho trvá příprava a kolik času strávíte u samotného vaření. Více než 1700 receptů od polévek až po zákusky.

      Vaříme zdravě, chutně a hospodárně
    • Další vydání encyklopedické příručky obsahuje nejrozmanitější pokyny a rady k vedení domácnosti, zařízení, vybavení a údržbě bytu, přípravě stravy apod. Je tu i poučení o šití, spravování a přešívání, údržbě předmětů osobní potřeby, předcházení úrazům, osobní hygieně, první pomoci i o organizaci domácího provozu.

      Dobrá rada pro každou domácnost
    • Kniha obsahuje odborné rady, jídelníčky pro děti různého stáří a mnoho předpisů na pokrmy pro děti.

      Vaříme dětem
    • Začátečníci, vařící si samostatně, i osamělí najdou v příručce mnoho zajímavých předpisů na jednoduché pokrmy. Uvítají i způsob uvádění množství potřebných potravin v kusech, plátcích, šálcích apod. Předpisy jsou rozděleny pro studenty, ženy, osamělé muže a starší lidi.

      Jeden u stolu svazek 63
    • Další svazek seznamuje dívky a mladé ženy se základními druhy potravin, které potřebují k přípravě pokrmů. Jsou to tuky, brambory, zelenina, luštěniny, houby, ovoce, obiloviny a základní těsta.

      Malá rodinná škola vaření I - III
    • Zajímavým způsobem osvětluje knížka, jak technický pokrok zasáhl do provozu a údržby domácnosti a jak se v průběhu doby, zhruba od začátku tohoto století, změnil způsob bydlení, přípravy stravy, oblékání, praní i vlastní organizace domácích prací. Nastiňuje i perspektivy dalšího vývoje, který s pomocí techniky zjednoduší a usnadní provoz moderní domácnosti. Kapitoly: Obydlí, Spaní, Úložné prostory, Technické vybavení bytu, Osvětlení, Topení, Úklid, Příprava stravy, Stravovací zvyklosti, Ukládaní zásob, Kuchyňské pracoviště, Různé kuchyňské nářadí, Varné nádobí, Pánve, rošty, grily, Kuchyňské nářadí, Stroje a strojky, Váhy a měřidla, Kuchyňské hodiny, Termosky a sifony, Příprava kávy, Podávání pokrmů - stolní nádobí, Potraviny v kuchyni, Oblékání, Vliv módy, Materiálové možnosti, Rozvoj výroby textílií, Rozvoj výroby oděvů, Malé technické objevy a zlepšení, Výbava nevěsty, Praní a čištění textilií, Práce a organizace v domácnosti. První vydání. Cena knihy v čase vydání: 12.- Kčs.

      Technika mění domácnost