Knihobot

Lenka Požárová

    10. duben 1972

    Lenka Požárová (* 10. dubna 1972, Brno) je česká spisovatelka a autorka kuchařek.

    Cukety
    Banán
    Londýn prostě žeru
    Švestky
    Fazole
    Špenát
    • 2022

      Courání po Oltecu

      • 15 stránek
      • 1 hodina čtení

      Oltec není zrovna výstavní čtvrť, ale taky to není jen Pekanda, Mendlák a Hybeška. Když odbočíte z hlavních tahů, dají se tu najít i půvabná překvápka.

      Courání po Oltecu
    • 2020

      Lenka Požárová, známá jako zapálená kuchařka, přišla do Londýna nasbírat zkušenosti pro otevření vlastního bistra. Po pár letech, kdy se tam se svou rebelskou povahou prodírala prací ve slovutných restauracích, z něj odcházela nasměrovaná ke zcela jiné profesi, a to novinařině. V knize kombinuje tipy na to nejzajímavější jídlo či pití, co tu objevila, se svéráznými zážitky ze života v protisměru i svůdnými recepty. To město budete milovat i nenávidět spolu s ní! Svižný text vyšperkovaný autorskými fotografiemi je spolu s výjimečným grafickým zpracováním na knižním trhu lahodným osvěžením. Knížka je pro všechny, kdo Londýn znají a touží se dozvědět víc. Taky pro ty, co se tam teprve chystají. Nebo pro ty, kteří chtějí dělat výpady maximálně do lednice.

      Londýn prostě žeru
    • 2018

      Živelná Nela má neobvyklý talent kombinovat chutě i komplikovat si život. Rozhodne se zanechat v Praze svého podnikání a vyráží k norskému fjordu živit se jako servírka. Se slušnou dávkou rebelství a perfekcionismu nevydrží dlouho na jednom místě a po půl roce odchází na chladný anglický venkov. Sní o životě v Londýně, vlastním bistru a teple v pokoji. Do cesty se jí pletou muži, jídla i svérázní hosté. Na dřeň upřímný, vtipný a dojemný příběh je o hledání svého místa, boji a usmíření s minulostí. Kniha je samostatným příběhem, ale zároveň i volným pokračováním románu Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice.

      Rozmačkané ego se slaninou
    • 2014

      Autorka kuchařek vyráží do Střední Ameriky, kde v doprovodu neobyčejně charismatického obchodníka s kávou zažívá mnohá dobrodružství. Tento svižný příběh o ženě, která dělá věci jinak, než je obvyklé, oplývá mnoha dějovými zvraty a je popisován s nakažlivým humorem i chutí k jídlu.

      Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice
    • 2014

      Recepty inspirované románem Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice voní nejen po těchto dvou surovinách, ale i po koriandru, limetkách, rumu nebo kokosovém mléku. Zároveň tu má prostor i česká klasika, která s mírným vyšperkováním dokáže očarovat cizince i Čecha jako poleno. Co by chutnalo Fernandovi? Co by uvařil Oskar? A co by na to řekl Adam? Stejně jako je zmiňovaný román o vztazích Nely k těmto mužům, tak je kuchařka o tom, co by tyto postavy měly na talíři. Lenka Požárová dokáže recepty vymyslet, uvařit, nastylovat, nafotit i přidat k nim poutavý text. Její mimořádný cit pro detail, nadání, mlsnost a fantazie se spojily a výsledkem je dech beroucí kuchařka. Svěží recepty, krásná grafika, svérázný text a nádherné fotografie zaručují, že s touto kuchařkou se nudit nebudete. Stejně jako román jsou totiž její recepty prodchnuté láskou k vaření i mužům.

      Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice
    • 2013
    • 2013

      Což takhle dát si... Lilek

      • 53 stránek
      • 2 hodiny čtení
      4,5(4)Ohodnotit

      Nápadité a neobvyklé předpisy na přípravu zdravých pokrmů, se zeleninou, luštěninami, těstovinami i masem, polévek. Dostupné ingredience, celkem snadná příprava. Fotografie hotových jídel. Padesát kuchařských receptů na jídla z lilků.

      Což takhle dát si... Lilek
    • 2010

      Zapálená kuchařka Lenka Požárová má několik nezkrotných vášní. Cestování, vaření, focení, poznávání a psaní. Když toto všechno zkombinovala se svou precizností a smyslem pro detail, vznikla unikátní autorská knížka „Jak jsem proje(d)la svět“. Je to současně čtivě psaný cestopis, kulinární průvodce, kuchařka s originálními recepty vzniklými na základě cestovatelské inspirace (nikoli opsanými) i bohatá fotokniha. Nechybí spousta informací kdy, kam a proč. Uvedeny jsou jen místa, která autorka sama navštívila a připojeny jsou všechny kontakty na navštívené restaurace, obchůdky, farmy či tržiště v Provence, Curychu, Vídni, Miláně, Budapešti, Istanbulu, Mnichově, Kodani, Malmö, Belgii, Štýrsku nebo Apulii. S knížkou ušetříte čas vyhledáváním typických míst, která mají rádi místní, a vyhnete se turistickým pastem z běžných turistických průvodců.

      Jak jsem proje(d)la svět aneb zcestopisy s recepty
    • 2009

      Jedná se o třetí speciál ve stylu celé série, tentokrát připravovaný na zakázku pro značku Figaro. Všechny recepty se připravují z hříšně dobré čokolády (hlavně té vysokoprocentní) a pořádné dávky fantazie. Najdete tu koláče, řezy,studené dezerty, pitíčka, ale taky něco pikantního. Opět jsem se vydováděla v názvech receptů, a tak můžete ochutnat Malinové vznášedlo, Puklé vulkány se žhavou lávou, Půlnoční roládu, Zmáčený kokosák pod čokoládovým deštěm nebo Tvarohové tuháčky.

      Čokoláda
    • 2008

      Rajčata

      • 60 stránek
      • 3 hodiny čtení
      4,5(4)Ohodnotit

      Šťavnatá rudá záře se kolem vás rozlévá a vy se v ní můžete blaženě rochnit a tetelit... Takové je listování v receptech z kuchařky Což takhle dát si rajčata. Omáčky, polívčičky, pesta, saláty, zapékané dobroty nebo inovacemi a fantazií rajčata plněná. To vše bude naservírováno s humorem, lehkostí a hlavně rychlostí. Jako na přehlídce budou pochodovat před vašimi zraky Rajčatoví rytíři v kukuřičném brnění, okusíte, jak chutná Napařený klaunův nos, vyděsí vás Skalpovaný rudoch, budete si moct poplácat Parmezánové prdelky, prozkoumáte a objevíte Jeskyňky se smaragdovým pokladem a obtočí si vás Plazivé liány v rajčatové džungli. Prostě od talíře se jen tak neodtrhnete a se solničkou v ruce budete toužebně očekávat první úrodu na zahrádce nebo na trhu.

      Rajčata