Pro mladé ovocnáře od 11 let. Obsah: Úvod Vegetativní rozmnožování Rozmnožování ovocných dřevin semenem Práce v ovocné školce Roubování Pěstování kmenných tvarů ve školce Pěstování na trvalém stanovišti - příprava před výsadbou Výchovný řez Tvarované zákrsky Průklest Výsadba a ošetřování drobného ovoce Hnojení ovocných stromů Ochrana proti mrazům Sklizeň, třídění, výkup Doplňky
Josef Luža Knihy






Kniha srozumitelně seskupená. Od obecného pěstování v celé republice po jednotlivé druhy ovoce - jejich odrůdy, původ, pěstování i zužitkování. Jahody, ostružiny, borůvky, angrešt, rybíz a maliny. Zmíněna je i používaná zemědělská technika.
Ludslavice
- 143 stránek
- 6 hodin čtení
Nové vydání bylo obohaceno o nejnovější vědomosti o pěstování ovocných dřevin, přičemž největší pozornost je poutána posledními tvary, odrůdami a formami ochrany. Pomocí 229 názorových nákresů, s nimiž koresponduje prakticky instruktivní text, postihuje základní a podstatné práce aopatření, nezbytná pro začátečníky i pokročilé ovocnáře: od vysvětlení vegetativního a semenného rozmnožování a pěstitelské péče ve školce a na trvalém stanovišti až po sklizeň a třídění a chemickou ochranu a hnojení. 2., upravené a rozšířené vydání.
Publikace je dalším dílem řady Malá pomologie. Obsahuje popis 140 odrůd rybízu, angreštu, malin, ostružin a jahod, z čehož je 78 odrůd barevně vyobrazeno a popsáno velmi podrobně. Odrůdy jsou rozděleny podle tržního významu. Knížka je určena pro ovocnáře odborníky i pro zahrádkáře. Vydalo Státní zemědělské nakladatelství ve spolupráci s Československým ovocnářským a zahrádkářským svazem v Praze. Autoři: Rybíz a angrešt - dr. ing. Josef Luža. Maliny a ostružiny - dr. ing. Josef Luža a Karel Jašík. Jahody - dr. ing. Josef Peiker. Vydání první. 385 stran, 10 tabulek, 78 barevných obrázků, 100 foto, 34 pérovek.
Výklad je rozvržen podle druhů ovoce. Uvádí původ a rozšíření, genetické a botanické znaky, šlechtitelské cíle, stanovištní podmínky, podnože, přípravu výsadbového materiálu, pěstování na trvalém stanovišti, způsoby řezu,choroby a škůdce, sklizeň, třídění a balení i ekonomikupěstování. Následuje přehled jednotlivých odrůd. Obálku s použitím fotografií D. Vrzáka a vazbu navrhl Jaroslav Krouz. 1.vydání.