Ty Brďo!
- 88 stránek
- 4 hodiny čtení
Víte, co jsou to mlíčňáky, proč si žraloci nemusí čistit zuby nebo kde bydlí zubní víla? Pokud ne, knižní zpracování oblíbeného televizního seriálu Ty Brďo! je tu právě pro vás a pro všechny zvídavé děti!







Víte, co jsou to mlíčňáky, proč si žraloci nemusí čistit zuby nebo kde bydlí zubní víla? Pokud ne, knižní zpracování oblíbeného televizního seriálu Ty Brďo! je tu právě pro vás a pro všechny zvídavé děti!
Oblíbený TV seriál v knižní podobě! Oskar a jeho ohniví dračí kamarádi vás naučí, jak jednoduše vařit z různých surovin. Kdo jí kuskus s ořechy, nemá čas na neplechy Fazole jsou luštěniny, chutnají jak laskominy Krůta, indián mezi ptáky Batát není brambory, i když se jí podobá Jak uvařit palačinky, lepší nežli od maminky S medovými perníky překvapíme čertíky ... a další zajímavé, přesto jednoduché recepty!
Draci v hrnci pro vás mají nové nápady, recepty, příběhy a kreslené vtípky! Oskar a jeho dračí kamarádi vás pobaví i poučí – a naučí jak připravit další zajímavé a jednoduché pokrmy, jako třeba polentu nebo netradiční menu z červené řepy, pomerančů, krup, tvarohu či třeba z tuňáka.
Báječný pokrm v nás většinou vzbudí snahu pídit se po receptu, vyzkoušet jej a mít stejný nebo ještě větší úspěch, proto i tato kniha obsahuje zajímavé a neobvyklé přípravy pokrmů. Především tu však najdete sdělení, která byste marně hledali v běžných souborech receptů nebo na obvyklých jídelních lístcích. V lístku zde předloženém můžete listovat jako v knihovně bohatě vybavené encyklopedickou literaturou, zodpovědět si nejrůznější otázky. Jako předkrm jsou nabízeny zajímavosti z historie, hlavní chod shrnuje důležité údaje k danému tématu, dezert se podává v podobě vědomostního kvízu. Nejsou opomenuty nápoje, které potěší, například pivo nebo víno. Dostanete odpověď na otázku, jak mohou pomoci jablka při nachlazení, alergiích, vysokém tlaku, artritidě. Luštěniny opravdu nejen přispívají k dobré náladě, ale dovedou chránit před zhoubným růstem buněk. A proč vlastně naše tělo miluje med? Čím vším jsou nám prospěšné olivy? Jaké jsou nejvhodnější doplňky rýžových pokrmů?... Jídelníček je seřazen abecedně, zaznamenává současnost i minulost, často pozoruhodnou. Víte, že cibule se pěstovala před pěti tisíci lety v Mezopotámii, hrušky znali už Etruskové, za svou dlouhověkost prý starozákonní Abrahám vděčil jogurtu, nebo že první zchlazené nápoje se zřejmě objevily na hostinách římského císaře Nra, který pro led k jejich přípravě vysílal do hor své otroky?
Oskara a jeho dračí kamarády znáte z oblíbeného televizního seriálu a vězte, nevězte i Draci v hrnci slaví Vánoce! V jejich nejnovější knížce najdete sváteční, avšak jednoduché a nápadité recepty, které zvládne úplně každý a samozřejmě spoustu tipů a nápadů – nejen pro štědrovečerní stůl, ale též pro dny adventní, mikulášskou nadílku, Boží hod vánoční či Nový rok. Formou veselého komiksu se dovíte i zajímavosti o vánoční tradici v Čechách i v cizině. Kapitoly „Ježíšek kontra Santa“ či „Kapr či losos“ mluví za své… A všechny kuchaře i kuchtíky čeká jako vždy na konci každé kapitoly i pohádkový příběh, tentokrát vskutku sváteční.
Kniha, která vznikla na motivy úspěšného pořadu České televize "Pod pokličkou". Mottem cyklu a tedy i knihy je: "Do třiceti jíme, abychom žili, a od třiceti žijeme, abychom jedli. " Po pěti letech existence pořadu a více než dvou stech odvysílaných dílech autorka došla k jiné definici: ..Je nutné jist tak, abychom to přežili. " A k tomu Vám užitečnou pomůckou bude právě tato kniha. Dozvíte se zde, které potraviny vašemu tělu prospějí a kterým je lepší se vyhnout obloukem. Výjimečnost této publikace spočívá v tom, že se zabývá potravinami obvyklými pro středoevropskou a speciálně pro českou kuchyni. ... celý text
Aby tělo netrpělo. Je pravda, že nošení brambor v kapse léčí ischias? Že čekanka přináší štěstí v lásce? Nebo že tím skutečným elixírem mládí je obyčejná červená řepa? I na to vám přináší odpověď čtvrtý díl knižní řady Pod pokličkou - tentokrát s podtitulem Aby tělo netrpělo. Kniha si všímá potravin, které našemu organismu prostě svědčí. Mnohé z nich jsou běžnou součástí našeho každodenního jídelníčku a jejich léčivé účinky si možná ani neuvědomujeme, jiné mohou zase působit exoticky a nabízejí inspiraci pro to, jak si jídelníček zajímavě, nevšedně a ještě k tomu zdravě obohatit. To vše autorky servírují a la motto: Co je zdravé, může být skutečně i dobré!
Z jaké mouky si pekla nekvašený chléb náčelnice Nea v době kamenné? Jaké nudle měla nejraději čínská princezna Hóng? Kdo pořádal slavné lukulské hody? Proč si nemohl Karel IV. Dát k pečeni brambory a komu nejvíc chutnaly lívance se žahourem? To všechno se dovíte v nejnovější dračí knížce! V každé kapitole vás čeká jedna princezna, král nebo...
Popelky v české kuchyni. Váháte, po jaké potravině sáhnout, když potřebujete posílit imunitu, zrak či potenci, nebo naopak otupit účinky nežádoucích bakterií a virů? Nevíte co je to amarant, oskeruše nebo topinambur? A neumíte si v kuchyni poradit s úpravou tofu, kuskusu, jehněčího, skopového nebo hlemýždího masa? Odpovědi, samozřejmě řádně okořeněné humorem příznačným pro cyklus České televize Pod pokličkou, nabízí již třetí kniha připravená podle tohoto pořadu a věnující se tentokrát potravinám, které zůstávají při běžné přípravě pokrmů trochu zapomenuty, ačkoliv dříve na české zahrádky a k tradiční české kuchyni rozhodně patřily.