Knihobot

Jaroslava Jiskrová

    O české a německé kultuře
    Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury
    Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury. Kniha druhá
    Karel Kryl. Rozhovory.
    Texty písní
    Básně
    • Básně

      • 609 stránek
      • 22 hodin čtení
      4,8(33)Ohodnotit

      První souborné vydání všech básnických sbírek známého zpěváka. Kniha obsahuje básnické sbírky: 17 kryptogramů na dívčí jména 7 básniček na zrcadlo 8.-12. básnička na zrcadlo Slovíčka (Z pod stolu) Sebrané spisy Z mého plíživota – Sebrané spisy II Zbraně pro Erató Amoresky Sněhurka v hadřících Krylias & Odysea Lot Pod grafiku

      Básně
    • Texty písní

      • 523 stránek
      • 19 hodin čtení
      4,7(22)Ohodnotit

      Svazek obsahuje všechny texty písní Karla Kryla, které se podařilo editorům shromáždit.

      Texty písní
    • Obsáhlý soubor rozhovorů, které Karel Kryl poskytl v letech 1968-1994, tvoří nejen jedinečný autoportrét jedné z nejvýznamnějších osobností české kultury druhé poloviny dvacátého století, ale i neocenitelnou kroniku doby, zachycující postřehy o stovkách osobností české a slovenské kultury, politiky a společnosti za dobu téměř čtyřiceti let. Téměř třetina rozhovorů je zde tištěna ve slovenštině - v jazyce, který Kryl miloval stejně jako češtinu. Rozhovory ze 60., 70. a 80. let zachycují Kryla bojujícího za svobodu a demokracii v Československu, rozhovory z let 1989-1994 jej představují jako prvního ostrého kritika chyb české a slovenské politiky a společnosti po roce 1989. Kniha je doplněna více než čtyřiceti unikátními fotografiemi a dokumenty, jmenným rejstříkem a ediční poznámkou. Svazek uspořádala a obrazovým doprovodem doplnila Marlen Krylová.

      Karel Kryl. Rozhovory.
    • Další kniha navazuje na úspěšnou antologii kulinářských receptů vybraných z české i světové krásné literatury. Stejně jako klasická kuchařka je kniha rozčleněna na jednotlivé kapitoly podle druhu předpisů od polévek až po nápoje. Některé recepty jsou použitelné beze změny, jiné s menšími úpravami, a pro zpestření jsou zařazeny i některé výstřední gastronomické kreace. Autorka tak zároveň sestavila i originální čítanku z poezie, prózy a cestopisných črt všech dob a národů.

      Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury. Kniha druhá
    • Jedinečná sbírka kulinářských receptů pocházejících z české i světové literatury. Recepty jsou rozděleny do kategorií: polévky, masová jídla, drůbež, zvěřina, ryby a další. Některé recepty lze použít přímo, jiné vyžadují úpravy. Autorka také vytvořila originální antologii poezie, beletrie a cestopisů z různých období a kultur.

      Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury
    • O české a německé kultuře

      • 143 stránek
      • 6 hodin čtení
      4,3(8)Ohodnotit

      Dva výsostní intelektuálové dvacátého století, vyrostlí na kultuře první republiky, dávají nahlédnout v rozhovoru, natočeném v šedesátých letech minulého století v exilu, do svých vzpomínek, postřehů a literárněvědných a filozofických úvah. Jejich hovor se točí mimo jiné kolem německé a české literatury, pražské německo-židovské umělecké společnosti a literární kavárny Arco či kolem Franze Kafky, jeho díla a vztahu k ženám, zejména k Mileně Jesenské. Hodnotí také vztah Karla Čapka a světové literatury, J. W. Goetha a lidové poezie nebo českou a německou výtvarnou avantgardu, zvláště Jana Zrzavého a Tvrdošíjné. Velmi aktuálně zní jejich úvahy o národním charakteru a problematice češství v umění, o významu česko-německého soužití pro kulturu obou etnik a rovněž o stále živém tématu nacionalismu a nacismu. Tento poprvé vydávaný, významný osobní i dobový dokument odkrývá mnoho detailů z kulturního i politického zázemí československé společnosti po první světové válce a svými přesahy má co říct i k dnešku: budoucnost soužití Čechů a Němců nevidí autoři totiž pouze v "odčiňování" či "narovnávání" historie, ale v evropském sjednocení.

      O české a německé kultuře
    • Čubčí pajšl a další recepty nápojů z krásné literatury... Chcete vědět, jak si připravovali nápoje známí spisovatelé a jejich literární hrdinové, a zároveň se pobavit a potěšit humorem kořeněnou četbou? Pak je tu pro vás vtipný výběr úryvků z české i světové literatury od antiky po současnost, receptů na přípravu známých i zcela originálních, často taky roztodivných nápojů - od grogu, whisky, slivovice, pastisu, různých druhů koktejlů a punčů až po zvláštní způsoby přípravy kávy nebo čaje. Někdy jde o nápoje snadno připravitelné, a dokonce poživatelné, u některých je třeba přece jen trochy opatrnosti - přinejmenším při ochutnávání -, jiné bude radno spíše nezkoušet, třebaže znějí víc než lákavě.

      Slza komsomolky, čubčí pajšl a další recepty nápojů z krásné literatury