Knihobot

Zbigniew Czendlik

    6. září 1964

    Zbigniew Jan Czendlik (* 6. září 1964 Brenná, Polsko), řečený Zibi, je římskokatolický kněz polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský. Je inkardinován do katovické arcidiecéze.

    Zbigniew Czendlik
    Bóg nie jest automatem do kawy
    Farská kuchařka
    Uchem jehly 2. Zbigniew Czendlik a jeho hosté
    Postel, hospoda, kostel
    • Není kněz jako kněz – Zbygniew Czendlik je toho skvělým důkazem. Studium Bible je podle něj nuda, nerad zpovídá své farníky, a chce-li někdo pokřtít, dlouho ho odrazuje. Miluje ženy, rád si pochutná na dobré whisky, v hospodě je jako doma. Co má napsáno na dveřích ložnice? Proč se mu nelíbilo ve Vatikánu? Jak zvládá celibát? K čemu by vedl své děti a co je v životě nejdůležitější? Ale hlavně – jak to, že u nás nemáme natřískané kostely? Tato kniha vám odpoví na mnoho podobných otázek. Nahlédnete do soukromí jednoho pozoruhodného muže a zjistíte, jak vnímá mezilidské vztahy, život i Boha. Není vyloučeno, že vás zbaví některých předsudků a zkreslených představ, proto ji čtěte pouze na vlastní nebezpečí.

      Postel, hospoda, kostel
    • Již v druhé knize si budete moci připomenout setkání kněze Zbigniewa Czendlika se zajímavými lidmi, které pozval na lanškrounskou faru do oblíbeného pořadu České televize Uchem jehly. Přátelské rozhovory s hosty, kteří ve svém životě a ve své kariéře dosáhli významných úspěchů a jejichž životní zkušenosti mohou být inspirativním vzorem, postupně směřují k duchovnímu rozměru lidského života, který každý ze zpovídaných hostů nachází překvapivě i jinde, než bychom čekali. Tentokrát jsou milými hosty Dan Bárta, Petra Dvořáková, Jiří Ježek, Přemysl Kokeš, Jan Kraus, Karel Loprais, Jakub Szántó, Jiří Stivín, Ladislav Špaček, Erik Tabery, Helena Třeštíková, Eva Yildizová a další.

      Uchem jehly 2. Zbigniew Czendlik a jeho hosté
    • Farská kuchařka

      • 344 stránek
      • 13 hodin čtení
      3,4(6)Ohodnotit

      Tradiční rok v české kuchyni. Tato kniha není jen prostou kuchařkou, tedy souborem receptů, ale je též knihou k poučení o církevním roku a jeho vlivu na jídelní zvyklosti předků, o životě farářů a farských hospodyň, a to obzvláště na venkovských farách, a též o sepětí tehdejšího jídelníčku s ročními obdobími a dostupnými místními surovinami. Zajímavou součástí je také kapitola věnovaná mešním vínům a patronům vína.

      Farská kuchařka