Knihobot

Zuzana Foffová

    Zuzana Foffová
    Příběh templářů  I.-III. díl
    Víno
    Víno napříč staletími
    Nová encyklopedie českého a moravského vína. 2. díl
    Nová encyklopedie českého a moravského vína
    Rudolf II. : mecenáš, mág, král, císař
    • Císař Rudolf II. byl rozporuplnou osobností, moudrým podivínem. Uměnímilovný císař se usídlil v Praze, kde na Pražském hradě nechal vybudovat velkolepé prostory pro svou sbírku obrazů, soch a kuriozit. Na svém dvoře hostil umělce i alchymisty a astrology. Toto nadšení má nejspíše kořeny v době jeho mládí, kdy pobýval u svého strýce Filipa II. na španělském dvoře, v paláci El Escorial. Kniha navazuje na knihu o Karlu IV. (vydání 2016) a o jeho synech Václavovi IV. a Zikmundovi (vydání 2018). Stejně jako u předešlých jsou i v této chronologicky představeny nejdůležitější události, místa a osobnosti ze života Rudolfa II. Hlavní text doplňují časové přímky a tematické dvoustrany, které představují velice přitažlivá témata z Rudolfova panování.

      Rudolf II. : mecenáš, mág, král, císař
    • V 1. díle se kniha věnuje tématům, která čtenářům přiblíží vše, co se týká vinic a hroznů. Milovníci vína i odbornější veřejnost jistě ocení podrobné a přehledné informace o všech odrůdách révy vinné, které se u nás pěstují. Přehled zahrnuje rovněž nejnovější odrůdy, které byly pro pěstování v České republice uznány a schváleny na konci roku 2004. U každé odrůdy jsou srozumitelně popsány její charakteristiky doplněné fotografiemi hroznů. Pro úplnost je zde popsán také typický charakter jednotlivých odrůdových vín, tedy barva, vůně a chuť vína. Informace o odrůdách uzavírá stručné doporučení k pokrmům. Kniha se dále věnuje pěstování révy vinné a důležitým faktorům jako půda, podnebí, technologie či osobnost vinaře, které výslednou kvalitu vína ovlivňují. V souladu s novým vinařským zákonem srozumitelně popisuje a názorně fotografiemi doplňuje třídění vín, tedy jakostní kategorie vín.

      Nová encyklopedie českého a moravského vína
    • Autoři na stránkách knihy vstupují do sklepů a sledují zázračný proces, kdy se hrozny révy vinné přeměňují ve víno. Kapitoly zahrnují širokou škálu témat. První dvě kapitoly se podrobně věnují historii výroby vína a vývoji vinařské architektury. Následuje kapitola o složení vína a nejrozsáhlejší je kapitola podrobně a názorně popisující různé způsoby výroby tichých i šumivých vín, dále výčet jejich nedostatků, vad či nemocí a přehled našich vinařských podoblastí s jejich odlišnostmi. Závěr knihy patří souhrnnému pojednání o příznivých účincích vín zahrnující nejnovější poznatky z celého světa. Nechybí ani dosud nejvíce ucelený přehled vinařských patronů včetně výběru těch nejzajímavějších pranostik. Pro lepší porozumění problematice je součástí knihy vinařský slovníček, tentokrát zaměřený na pojmy týkající se výroby vína.

      Nová encyklopedie českého a moravského vína. 2. díl
    • Brožura, která velmi stručně provází čtenáře historií vína a vinohradnictví. Je doprovodnou publikací ke stejnojmenné expozici v Regionálním muzeu na zámku v Mikulově.

      Víno napříč staletími
    • Víno

      • 8 stránek
      • 1 hodina čtení
      Víno
    • Tato kniha vás provede pestrým světem červených vín Evropy a představí vám vinařské oblasti, odrůdy révy vinné i nejznámější vína od velkých italských Barolo, přes světově proslulá francouzská vína z Bordeaux nebo Burgundska, po silná španělská vína. Nezapomíná ale ani na méně pěstitelské oblasti.

      Červená vína Evropy
    • Bílá vína Evropy

      • 300 stránek
      • 11 hodin čtení

      BÍLÁ VÍNA EVROPY Tato kniha vás provede pestrým světem bílých vín Evropy a představí vám vinařské oblasti, nejznámější vinařské podniky a odrůdy vinné révy: Müller Thurgau, Chardonnay, Burgundské šedé, Sauvignon bílý, Tramín červený, Ryzlink rýnský nebo Silvánské zelené. Česká republika Portugalsko Francie Švýcarsko Německo Maďarsko Itálie Jihovýchodní Evropa Rakousko Slovenská republika Španělsko

      Bílá vína Evropy