Knihobot

Jan Podzimek

    Krájím, krájíš, krájíme... : nůž v kuchyni a jak na to
    Stručný příběh žen v umění : kapesní průvodce klíčovými hnutími, díly, průlomovými okamžiky a tématy
    14 000 důvodů ke štěstí : šťastná kniha Barbary Ann Kipferové
    Wayne Rooney. Kapitán Anglie
    Gareth Bale: Kluk, co roztančil bílý balet
    Paul Pogba: Nejdražší chobotnice
    • 2025

      SPQR. Dějiny antického Říma

      • 624 stránek
      • 22 hodin čtení

      Starověký Řím má svůj význam. I dnes posuzujeme sami sebe na pozadí dějin této říše, jejích vojenských úspěchů i různých výstřelků a tehdejší debaty o občanství, terorismu a právech jedince ovlivňují to, jak uvažujeme o občanských svobodách. SPQR pokrývá tisíc let římskéhistorie a s barvitými detaily odhaluje, jak Řím vyrostl z bezvýznamné osady ve střední Itálii v první globální supervelmoc. Kromě toho vrhá nové světlo na římskou kulturu, od rozvodu vody po demokracii a od otroctví po migraci. Mary Beardová nám objasňuje, jak na sebe a na své úspěchy nahlíželi samotní Římané.

      SPQR. Dějiny antického Říma
    • 2022

      Bylo prokázáno, že pro naši každodenní pohodu je zcela zásadní kontakt s přírodou – ten ale může být obtížný, jestliže žijeme i pracujeme ve městě. Dát dohromady pár suchých květů a bobulí, nějaké ty posbírané větvičky a plody a vytvořit si tak sezonní aranžmá představuje laciný způsob, jak do svého domova vnést kousek přírody, aniž bychom si museli lámat hlavu s jeho udržováním. Líbí se vám mít doma květiny? Někdy ale zvadnou a opadají dříve, než si je užijete. To se dá změnit! Vyzkoušejte současný trend a naučte se jak vypěstovat a usušit vhodné rostliny a uvázat z nich báječné kytice, které vám dlouho vydrží a dodají vašemu domovu romantickou atmosféru. Floristka Carolyn Dunster vdechla tomuto umění nový život a naučí vás, jak si vyrobit větší i menší kytice a aranžmá z přírodnin, které dodají vašemu prostředí trochu bohémský pocit a hodí se do každého interiéru a ke každé příležitosti.

      Nasucho : pěstujeme a sušíme květiny pro moderní aranžmá
    • 2022

      Proč Michelangelo vymaloval Sixtinskou kapli a proč byl Rembrandt posedlý malováním vlastních podobizen? Jaké je tajemství terakotové armády a polévkových plechovek Andyho Warhola? Tato kniha vám poskytne přímé vysvětlení a odpovědi na 100 fascinujících otázek. Pokud jste někdy stáli před uměleckým dílem v úžasu, ale nebyli jste si jisti, zda ho dobře chápete, tak tohle je ta správná kniha pro vás.

      Umění: objasněno : 100 mistrovských děl a co znamenají
    • 2021

      Tato kniha představuje některá umělecká díla vytvořená ženami od renesance až po současnost. Na jejich díla pohlíží skrze umělecká hnutí, konkrétní díla, témata a důležité okamžiky. Jedinečný formát knihy umožňuje vše osvětlit a propojit křížovými odkazy. Oslavuje oddanost žen umění a úspěchy, přitom uvažuje o jejich významu a zasazuje jejich práci do kontextu. Stručný příběh umělkyň vypráví celou historii – od průlomů, které ženy učinily při prosazování rovnosti s mužskými umělci, přes důležité příspěvky k jinak muži ovládaným uměleckým hnutím i zapomenuté umělkyně, které jsou nyní znovu objevovány. Kniha je přístupná, stručná, bohatě ilustrovaná, odhaluje spojení mezi různými obdobími, umělci a styly a oslavuje úspěchy, kterých umělkyně dosáhly.

      Stručný příběh žen v umění : kapesní průvodce klíčovými hnutími, díly, průlomovými okamžiky a tématy
    • 2021

      Co má společného váš oblíbený farmářský sýr s kváskovým chlebem s křupavou kůrčičkou, sklenkou perlivého domácího zázvorového piva nebo miskou marinovaných oliv? Odpověď zní, že jde ve všech případech o produkty fermentace – procesu, jímž se s pomocí „hodných“ bakterií uchovávají potraviny a proměňují se v jedinečně lahodné pokrmy a nápoje, které pozoruhodným způsobem prospívají našemu zdraví. Díky rostoucímu povědomí o tom, jak zásadně jídla bohatá na probiotika působí na naši fyzickou a duševní pohodu, dnes prastaré umění fermentace prochází obrodou. Když vezmete v úvahu ještě potěšení z domácí výroby fermentovaných potravin a její jednoduchost a hospodárnost, není divu, že si mačkáním, nakládáním a lahvováním prošlapáváme cestu ke zdravějšímu zažívání a hlubšímu vztahu k vlastní výživě. Průkopnice na poli přirozených potravin Holly Davisová se s námi v této rozsáhlé sbírce dělí o více i méně známé recepty a o svou moudrost a zkušenosti nabyté během více než 40 let výuky fermentačních technik po celém světě. Díky jejímu laskavému a svědomitému vedení si jistě doma najdete místo na jeden či více fermentovaných výrobků, které rozezpívají vaše srdce i žaludek.

      Fermentace
    • 2018

      Polly míří na západ. Adam tvrdí, že malým městečkem Belleville v Delaware taky jen projíždí. Oba ale zůstávají, lapeni v zajetí vášně a v nekonečné hře na kočku a myš. Hra se však místo pravidel řídí temným tajemstvím a zradou. Navzdory snahám zůstat nad věcí jsou Adam a Polly natolik pohlceni životem a lží toho druhého, že ani jeden netuší, jak z toho ven – a zda vůbec chtějí. Je jejich láska dost silná, aby ustála pravdu, nebo je nakonec zničí?

      Ohnivá
    • 2018

      Tulák

      • 464 stránek
      • 17 hodin čtení
      4,0(339)Ohodnotit

      Peter Ash se vrátil z války s jediným suvenýrem – bílým šumem – klaustrofobickým bzučením v hlavě, což je následek post-traumatického stresu, který ho přiměl strávit poslední rok života v ústraní. Z útěku před civilizací Petera vytrhne zpráva o smrti přítele, která ho donutí vyhledat manželku zesnulého mariňáka a pomoci jí s opravou zchátralé verandy, pod kterou najde nejen kufr plný peněz... Jakmile se Ash začne pídit po významu tohoto nečekaného objevu, ocitá se uprostřed spiknutí, které jej vede dál, než si dokáže představit…. A může ho dovést zpět do světa, do kterého už nikdy nechtěl vkročit.

      Tulák
    • 2017

      Bestie v Rudém lese

      • 296 stránek
      • 11 hodin čtení
      4,0(539)Ohodnotit

      Americký dělník, rozčarovaný stagnující Amerikou v době krize, se stěhuje se svou rodinou do Ruska. Jeho dopisy domů jsou nejdříve nadšené, ale brzo začne chápat omyl představy ráje. Svět sovětské špionáže o pár let později překvapuje zmizení neporazitelného inspektora Pekkaly. Stalin odmítá uvěřit zprávě z fronty, že bylo skutečně nalezeno inspektorovo tělo. Jako všechny, kdo za Stalina vykonali špinavou práci, ho pravděpodobně čeká poprava. Posílá tedy asistenta Kirova hluboko do lesů západního Ruska, do divočiny, kde partyzáni vedou tvrdou válku proti nacistickým útočníkům i proto sobě navzájem. Partyzáni zde nejsou žádní černobílí hrdinové. Součástí příběhu je i psychologická studie Stalinovy nenápadné podlosti, které se dopouštěl na lidech kolem sebe. Pekkala jako první přestal Stalinovi věřit a odhalil, že to je člověk s násilnou a paranoidní povahou. Pekkalova odplata se blíží.

      Bestie v Rudém lese