Knihobot

Růžena Přibylová

    1. leden 1970
    Babiččiny rady do kuchyně
    Vaříme bez zkušeností : to dáš!
    Pečeme s kváskem a kvasnicemi. Od A do Z
    Babiččiny rady pro domácnost
    Pečeme i bez zkušeností : kuchařka nejen pro začátečníky
    Levně a chutně po celý rok
    • Levně a chutně po celý rok

      • 296 stránek
      • 11 hodin čtení
      5,0(2)Ohodnotit

      Kuchařka - polévky, předkrmy, hlavní jídla i sladká jídla moučníky a dezerty i něco o stolování a skladování.

      Levně a chutně po celý rok
    • Nevíte, jak správně šlehat sníh, jak upéct bábovku nebo co s ovocem od tetičky? My vám poradíme! Naše kuchařka je plná dobrých rad a receptů na skvělé moučníky jako od babičky a na jednoduché a netradiční slané koláče k večeři nebo na letní oběd. Nebojte se a pusťte se do pečení! Nenechte se odradit prvním neúspěchem, vaši blízcí vám jistě odpustí a ocení snahu, každý jednou začínal. Příště se vám to zaručeně povede! Právě začíná sezona čerstvého ovoce a zeleniny, tedy je ta pravá chvíle začít s pečením!

      Pečeme i bez zkušeností : kuchařka nejen pro začátečníky
    • Rady starých hospodyní, lidově řečeno "babské rady", jsou k nezaplacení. Jsou to vlastně "vychytávky", které se předávají z generace na generaci, protože tak maminka, babička nebo tetička hospodařily, usnadňovaly si domácí práce, šetřily těžce vydělané peníze i čas, který jak víme, je spolu se zdravím nejvíce k nezplacení. V Babiččiných radách pro domácnost najdete tipy jak co vyspravit, vyčistit, zužitkovat, vypěstovat, ošetřit, zvelebit, skladovat, nechybí ani drobné rady pro domácí kutily a péče o domácí mazlíčky.

      Babiččiny rady pro domácnost
    • Často slýcháme, že kynuté těsto znamená moc práce, že je to těžké a nestojí za to se do toho pouštět. Ale jedná se o kuchařský předsudek, jako i u jiných jídel i tady existují různé varianty a způsoby. Takže každý si může najít to, co mu vyhovuje. Jednoduše je třeba to vyzkoušet. Možná výsledek napoprvé nebude jako z našich fotografií, ale žádný učený z nebe nespadl. Hlavně je třeba mít na paměti, že domácí chléb či koláč voní a chutná lépe.

      Pečeme s kváskem a kvasnicemi. Od A do Z
    • Vaříme bez zkušeností : to dáš!

      • 160 stránek
      • 6 hodin čtení
      4,0(1)Ohodnotit

      Na českém knižním trhu se to kuchařkami jen hemží. Koupit si můžeme kuchařky klasické, supermoderní, nebo kuchařky známých kuchařských celebrit. Až na pár výjimek však autoři počítají s tím, že jejich čtenáři vařit umí. Naše kuchařka je jiná, je pro začínající a nezkušené, ale jistě v ní najdou recepty i ti zkušenější. Obsahuje recepty tradiční (svíčková) s podrobnějším popisem i ty méně tradiční, recepty jednoduché a rychlé i trochu složitější. Najdete v ní návody a zkušenosti sbírané několika generacemi. Pro začátek je nutné si uvědomit, že všechno chce svůj čas, klid a pohodu. A že žádný učený z nebe nespadl!

      Vaříme bez zkušeností : to dáš!
    • Babiččiny rady do kuchyně

      • 202 stránek
      • 8 hodin čtení
      4,0(2)Ohodnotit

      Kdybyste se mohli posunout v čase a navštívit babiččinu nebo spíš prababiččinu kuchyň, zjistili byste, že ženy nemohly mít čas už na nic jiného, než na vaření. Přesto zvládaly ještě uklízet, šít, starat se o rodinu a o dům. Domácí práce si dokázaly dobře zorganizovat, každá věc měla své místo, pečlivě zvažovaly, jak ušetřit, co nakoupit, jak skladovat - a to bez lednice, o té se mohlo v některých domácnostech leda snít. Dnešní kuchyně vypadá úplně jinak. Existuje spousta zařízení, která vám život ulehčí a vaření zrychlí, ale k mání je i spousta zaručených zbytečností. Jak se v té neskutečně široké nabídce zorientovat? Co vlastně v kuchyni opravdu potřebujete? Jak si kuchyň prakticky zařídit? Jak skladovat potraviny? Jak pomáhá mraznička či lednička? Jaká koření a bylinky jsou nepostradatelné? Jak má být vybavená spíž? Jak na maso, mléko, vejce? Odpovědi na tyto otázky a mnohé další, vám přináší kniha Babiččiny rady do kuchyně, nepostradatelné a moudré rady a vychytávky našich babiček a prababiček jsou i v dnešní kuchyni jednoduše k nezaplacení.

      Babiččiny rady do kuchyně
    • Každé roční období nám přináší do jídelníčku něco jiného. Na jaře zkusíme něco z čerstvých bylinek, v létě i na podzim zužitkujeme, co dala zahrádka a za zimního chladu se nebudeme bát dát na stůl i něco vydatnějšího "od masa". Česká kuchyně je nejenom výborná, ale při správné přípravě je i zdravá. Připomeňte si s námi její dobroty od jara do zimy a určitě vyzkoušejte, co k tradičním pochoutkám přidává a co dalšího vám radí báječná, osvědčená a navíc i vtipná kuchařka Růžena Přibylová. Dobrou chuť!

      Sezónní kuchařka: Vaříme od jara do zimy
    • Vytvořit krásnou a užitečnou zahradu je jako budovat dům. Je důležité mít jasno v tom, kde a jak budou umístěny záhony, kde vysadíte stromy a keře a hlavně, co hodláte na zahradě pěstovat. Naše babičky v tom měly jasno. Jim musela zahrada nést především užitek. My jsme v dnešní době trochu zpovykaní. Často nejde o užitek, ale o krásu. Naše babičky dokázaly krásu skloubit s užitkem.

      Babiččiny rady do zahrady
    • Zavařování je zábava! Naše babičky zavařily, co jim o klobouček zavadilo. Tedy nejen plody, které vypěstovaly na zahradě, ale i dary divoké přírody jako jsou šípky, dřínky, trnky, hloh ale i fialky, růže, puškvorec. Věděly, že zavařené ovoce nejsou jen uchované vitaminy na zimu, ale taky báječný zdravý pamlsek. Dnes je sice v obchodech nabídka čerstvého ovoce po celý rok. Jeho kvalita je však problematická. Ovoce se trhá nezralé, převáží se přes půl zeměkoule a postrádá často vůni i chuť. Zato zavařenina z dobře vyzrálého ovoce voní a chutná naprosto lahodně! Také se zeleninou, lze dělat kouzla: zavařovat do soli, nechat kysat, udělat hořčici či kečup. Zavařit můžeme prakticky cokoliv tradičně podle našich babiček či netradičně podle vlastních představ a stačí jen málo a vykouzlíte dobrotu, kterou v hezké skleničce můžete darovat i jako neobvyklý dárek.

      Zavařování : podle našich babiček i moderně