Ve své nové knize Gordon Ramsay popisuje z kulinárního hlediska 21 míst celého světa, která navštívil v rámci natáčení pořadu Do neznáma pro National Geographic. Pozornost přitom věnuje tamním surovinám a kuchařským postupům, do nichž ho zasvěcují místní šéfkuchaři a odborníci. Cesty za poznáním jsou to vpravdě dobrodružné - Gordon se na vlastní…
Kniha slavného amerického autora kuchařek o grilování přináší tentokrát více než šedesátku dokonale vyladěných receptů zaměřených na grilování zeleniny. V praktickém úvodu se dozvíte o potřebném vybavení a grilování jako takovém - od výběru grilu přes bezpečné zapálení ohně až po nezbytné pomůcky. V knize najdete tipy, jak na grilu zacházet s více než třemi desítkami druhů zeleniny, které znáte nebo s nimiž se chystáte seznámit.
Nejnovější kuchařku, točící se kolem magického čísla jedna, Jamie Oliver symbolicky věnuje své lásce a „jedničce" - manželce a matce svých dětí Jools. Rozhodl se zjednodušit čtenářům život a ulehčit jim od otravného mytí nádobí. Všechna jídla, která v knize představuje, proto připravíte v jediné nádobě - ať už v pánvi, kastrolu, či pekáčku. Najdete tady kapitolu s důvtipnými těstovinami z jedné pánve, recepty na lákavé zeleninové dobroty, ale také jídla s masem včetně oblíbeného kuřecího či ryb. Doplňují je úžasné sendviče, vaření do zásoby i šťavnaté dezerty. Více než polovina všech těchto nápaditých pokrmů je přitom bezmasých nebo s omezeným množstvím masa, k dalším receptům pak autor přidal tipy, jak je proměnit ve vegetariánské. A samozřejmě nechybí ani praktické rady, které usnadní práci v kuchyni. Jak Jamie Oliver sám říká: „Myslím si, že jídlo v téhle knize inspiruje kuchaře na všech úrovních, od těch, kteří se teprve vydali na svou kulinární cestu, až po ty nejzkušenější, protože tyhle recepty jsou oslavou snadnosti a pohodlí. S minimem surovin a mytí nádobí, ale se spoustou chuti."
Pozvěte kamarády a nachystejte jídlo podle některého z více než stovky ikonických receptů inspirovaných úspěšným seriálem Přátelé. Když si znovu pustíte jednotlivé epizody, jistě si uvědomíte, že jídlo je jeden z pilířů lidské pospolitosti. Právě nadčasovost a uvěřitelnost příběhů odehrávajících se kolem jídla utkvěla v paměti fanouškům na celém světě. Ať už jste ostřílení šéfkuchaři jako Monica, rozjíždíte cateringovou firmu jako Phoebe, nebo jste rození fanatici jídla jako Joey, nabízíme vám spoustu originálních receptů pro kuchaře na všech úrovních. Každá kapitola - chuťovky, polévky, saláty, sendviče, hlavní jídla, dezerty a nápoje - nabízí kultovní pochoutky jako Rachelin masový trifle, Phoebiny kelímky s granitou, Joeyho sendvič s masovými koulemi, vejce pro Chandlera, Rossovy ruce pálící fajitas i Moničino díkůvzdání přátelům.Kuchařka plná barevných fotografií a snadných návodů je dokonalým průvodcem po všech zásadních delikatesách z Přátel.
V roce 1939 se právníku Albertu Mrázovi dostane do rukou článek z prorežimních novin Gardista, v němž je hlavní postavou. Anonymní autor píše o pokřtěném židovském advokátovi, jenž si změnil jméno na Mráz, aby mohl dál bohatnout na úkor Slováků. Mráz okamžitě pochopí, že to je začátek honu na jeho rodinu. Jistota domova, prosperující advokátní kancelář i rutina všedních dní jsou náhle otřeseny. Začíná boj o přežití, stejný, jaký vedly desetitisíce rodin s podobným osudem během trvání fašistického Slovenského státu.
Autorka Denisa Fulmeková se inspirovala skutečnými událostmi a sugestivně zachytila zvrácené poměry nově vzniklé republiky, kde se oddanost nacistickému Německu projevila i protižidovskými zákony a úřady aktivně organizovaly transporty do koncentračních táborů.
Román se odvíjí ve dvou rovinách; vyprávění autorky se prolíná se vzpomínkami Mrázovy dcery, která citlivě vnímala nebezpečnou situaci a současně prožívala osudovou lásku.
Kniha je svědectvím o temné kapitole slovenských dějin a holokaustu.
Autorka sice už léta bydlí v Londýně, kde provozuje populární bytovou restauraci, vede kurzy vietnamského vaření, na kterých učí lidi z celé Evropy, a patří mezi prominentní londýnské foodbloggery, ale její život se stále točí kolem Vietnamu a vietnamské kuchyně. Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Většina jídel, inspirovaná hlavně tím, co vařila její maminka a babička, vám ukáže bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů i hravost přípravy a podávání, která je pro Vietnamce typická. Můžete si uvařit například polévku pho+?, kde se horký vývar dokonale snoubí s nudlemi, saigonské letní závitky, dušené hovězí maso na badyánu, taštičky plněné kuřecím masem, smažené nudle s výhonky mungo či banánové smaženky s kokosovým krémem.
První vydání.
Oslavovat významné události dortem je tradice – ať už jde o rodinnou oslavu, nablýskaný večírek, svatbu, nebo křtiny. Není lepší pocit, než když se oslavy zúčastníte také tím, že se podělíte o své nadání upéct pohádkově nazdobený dort. Kniha je dokonalou fotografickou školou zdobení dortů pro každou příležitost jak pro šikovné amatéry, tak pro profesionály, zkušené i ve výcviku. Najdete zde stovky technik a nápadů a detailní návody na 40 dortů a cupcaků – malých amerických dortíků podobných muffinům. Zkušená cukrářka a vedoucí kurzů Autumn Carpenterová vám svými návody krok za krokem, tisícovkou detailních barevných fotografií a užitečnými radami pomůže získat dovednosti a vybudovat si sebejistotu. Pro nováčky bude kniha základní učební pomůckou, ale mnoho nového i odhalená tajemství tu jistě objeví také profesionálové a kniha jim bude dobrou inspirací.
101 snadných a výživných jídel přímo z trouby, vhodných i pro vegetariány a vegany.
Co vám kuchařka radí? Napěchovat plech zeleninou, luštěninami, zrním, bylinkami a dalšími dobrotami, vrazit do trouby a nechat je ukázat, co dovedou. Když se totiž spojí trouba s plechem, můžete vytvořit hlavní jídla všeho druhu s minimální námahou a výsledky jsou opravdu neuvěřitelné! Kdo by nemiloval vaření, které je pohodlné, uvolněné, nezašpiníte při něm moc nádobí a ještě umocňuje chuť a vůni? Jsou tu k vyzkoušení slaná lákadla i sladká potěšení na snídani, brunch, oběd i večeři. Liz Franklinová, autorka píšící o jídle ověnčená cenami, vás pozve také na kulinární cestu kolem světa – můžete vyzkoušet leccos od snadného dhalu z trouby po tex-mex zeleninové tacos. Ať už jste dlouholetý vegetarián nebo vegan, hostíte přátele nebo vaříte pro rodinu, která se živí rostlinnou stravou, nebo jednoduše chcete omezit spotřebu masa – následující stránky nabízejí spoustu svůdných jídel k vyzkoušení.
V posledních letech prožívá kváskové pečení znovuzrození a my objevujeme výraznější chuť kváskového chleba a pečiva. Kniha je zásadním průvodcem pro všechny, kdo chtějí zlepšit své pekařské umění, pokud jde o kváskový chléb všeho druhu – z litého těsta, každodenní žitný, ochucený pšeničný –, nebo sladké pečivo či bulky. Kapitoly věnované jednotlivým typům kváskového těsta zahrnují všechno od podrobných postupů až po tipy na vybavení a suroviny, rady, co dělat, když se nedaří, a informace o chlebu a zdraví. Každá kapitola obsahuje výběr receptů, ilustrované řešení problémů a rady, lahůdkový výběr tradičních favoritů i nových nápaditých receptů a další užitečné informace, díky nimž do kváskového pečení pronikne i ten nejzelenější nováček. Upečte si ?nský žitný chléb, kmínový chléb se špaldou, slavný sanfranciský kváskový chléb, cibulovo-olivový chléb či chléb s brusinkami a ořechy.
Chcete získat víc energie, zhubnout pár kilogramů - a udržet si to? Toužíte mít lepší pleť? Přejete si, aby vaše strava byla nápaditější a nebyla založena na pečivu, bramborách, těstovinách a rýži? Australanka Tori Haschka, autorka uznávaných knih o jídle a cestování i jednoho z nejlepších kulinárně cestovatelských blogů na světě, vám se svými sytivými a lahodnými recepty ukáže, jak na to. Hledala inspiraci po celém světě a postupně se zamilovala hlavně do semínek a luštěnin. Díky jejím receptům a radám přestanete být závislí na sacharidech chudých na živiny. Čeká vás povzbuzení a posilnění k snídani, lehké dobroty k zobání na party, jiný pohled na téma tekutý oběd neboli polévky, netradiční přílohy a saláty, letní libové hody, hřejivá podzimní jídla a božské dezerty. A co k tomuto způsobu stravování potřebujete především? Tvořivost v kuchyni - a tou se od Tori jistě „nakazíte".