Knihobot

Yotam Ottolenghi

    14. prosinec 1968

    Yotam Ottolenghi se k vaření a pečení dostal oklikou. Po magisterském studiu filozofie a literatury a práci v redakci izraelských novin se v roce 1997 po příchodu do Londýna radikálně změnil. Začínal jako asistent cukráře a poté pracoval v několika prestižních restauracích, kde vedl cukrářské oddělení. Nakonec založil vlastní skupinu restaurací a obchodů s potravinami, které se staly známými po celém světě.

    Yotam Ottolenghi
    Ještě více hojnosti - Nové kulinářské skvosty mistra zeleninové kuchyně
    Ottolenghi
    Sladké
    Ottolenghi testovací kuchyně
    Simple
    Hojnost
    • Hojnost

      Kulinářské skvosty mistra zeleninové kuchyně

      4,5(1462)Ohodnotit

      Kulinářské skvosty mistra zeleninové kuchyně. Yotam Ottolenghi se po úspěchu svých restaurací a knih řadí ke světovým kulinářským špičkám. Proslulost mu přináší nejenom psaní o jídle, ale také osobitý přístup k vaření zeleninových jídel. V publikaci naleznete 120 jedinečných zeleninových receptů. Je možné, že obrátí naruby i váš pohled na gastronomii, v níž jste si doposud nedovedli představit talíř bez masa. Yotamova fantazie a inspirace má kořeny v rodném prostředí, Středomoří, a je obohacena prožitky z různých světových míst, kde žil nebo pracoval. U nás je autor známý mimo jiné z pořadů Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghim a Jeruzalém na talíři vysílanými TV Paprika. Ponořte se do fascinujícího světa zeleniny, k opravdovým lahůdkám a hojnosti chutí vede cesta pouze přes skvělou kuchyni Yotama Ottolenghiho.

      Hojnost
    • Simple

      Snadné vaření na šest písmen

      • 322 stránek
      • 12 hodin čtení
      4,5(2333)Ohodnotit

      Snadné může pro vás znamenat superrychlé jídlo – je na stole za pár minut. Popřípadě takové, na které potřebujete jen několik surovin. Někdo ocení, že část přípravy lze udělat předem a při podávání vše probíhá jednoduše. Není marné ani to, když jsou v receptu suroviny, jež máte běžně ve spíži, prostě vaříte ze zásob. Vařit lze rovněž lehce, jídlo se dělá více méně samo v hrnci či troubě. Další recepty vám předvedou efektivní vaření, důležité je jen znát dobrý trik a vychytat správný postup. Podle okolností si tedy vyberete způsob, který vám vyhovuje, aby vaření bylo snadné, uvolňující, a tedy zábavné. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy. Ottolenghi o ní řekl: „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně ,Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem.“ A vše si můžete vyzkoušet na zelenině, rýži, obilovinách, luštěninách, těstovinách, mase, rybách i sladké tečce. Dejte se s odvahou do toho!

      Simple
    • Když potřebujete zvednout náladu a vytvořit okamžik čisté radosti, není nad lehký piškotový moučník ochucený kořením a citrusem nebo nad křehkou sušenku právě vytaženou z trouby. Je docela těžké vybrat si mezi bábovičkami s lískovými oříšky a čokoládovou polevou nebo minidortíky s jahodami a vanilkou, mezi ovocným koláčem s grappou nebo efektním čokoládovo-banánovým cheesecakem, mezi košíčky Mont Blanc či lesními sněhovými pusinkami... Kuchařka vyjadřuje radost z takových okamžiků, kdy něco upečete, kdy se vám povede mistrovský kousek (podrobné postupy a rady v knize vám to skutečně hodně usnadní), kdy si s přáteli nebo s rodinou na moučníku pochutnáte, kdy prostě oslavujete sladké stránky života. Dejte na autora Yotama Ottolenghiho a dělejte to jako on: „Vaření ve stylu Ottolenghi je vždycky spojené s hojností, pospolitostí a oslavou. Tímto způsobem vždycky vaříme a tímto způsobem i pečeme. Tímto způsobem také vždycky jíme i žijeme.“

      Sladké
    • Ottolenghi

      • 304 stránek
      • 11 hodin čtení
      4,4(1387)Ohodnotit

      „Vaření může být příjemné, jednoduché a naplňující, a přitom může výsledek báječně vypadat i chutnat. Vaření nesmí být protivná práce nebo nuda, může být dostupné každému, jasné a poctivé. Vaření a jídlo pro nás nepředstavuje mlhavý, vzdálený ideál, ale součást každodenního života, a tak to musí i zůstat.“ Dostali jste chuť uvařit něco nového, dobrého, nevšedního? Stačí prolistovat druhé vydání první kuchařky Yotama Ottolenghiho a Samiho Tamimiho a vybrat si. Kniha obsahuje zhruba 150 receptů na přípravu zajímavých pokrmů, rozdělených do čtyř kapitol: Zelenina, luštěniny a obilniny, Maso a ryby, Pečení a sladkosti, Spižírna. Najdete v ní vše od různých druhů mas přes okázalé saláty po chleby i dorty – pokrmy připravené s velkou představivostí, a přitom nepříliš složité, vycházející z mnoha kulinárních tradicí od Blízkého východu po severní Afriku, Itálii a Kalifornii. Z každého receptu na vás dýchnou charakteristické znaky Ottolenghiho vaření: velkorysá gesta, vynalézavé chuti, intenzivní barvy a široká paleta zvláštních surovin.

      Ottolenghi
    • Zelenina jako hlavní jídlo, barevné a lákavé obiloviny – odvážná, svěží a nepřetržitá revoluce ve stravování. Tak lze charakterizovat tuhle nádhernou kuchařku, poutavou svými recepty, komentáři autora o surovinách, vaření a jídlech, fotografiemi i grafikou... Listujte, čtěte, vybírejte, vařte a pochutnávejte si. Třeba na salátu ze syrové červené řepy s bylinkami, rýži se šafránem, datlemi a mandlemi na nudlích soba s marinovanými houbami, pikantní polévce s cizrnou a bulgurem, kaši z quinoy s grilovanými rajčaty a česnekem, těstovinách na íránský způsob, dušeném kadeřávku s křupavými šalotkami nebo fenyklu s kapary a olivami. Možná vás osloví i jídla s exotickým názvem, jako je karí laksa nebo cuketový baba ganuš. Dobrou chuť!

      Ještě více hojnosti - Nové kulinářské skvosty mistra zeleninové kuchyně
    • Autoři této knihy Yotam Ottolenghi a Sami Tamimi vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa. Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.

      Jeruzalém
    • Komfort

      • 319 stránek
      • 12 hodin čtení

      Když recept připravíte několikrát, stane se z něj zvyk. Udělejte ho dostatečně často a budete mít pocit, že je to vaše domácí jídlo. Yotam Ottolenghi přináší ve své nové knize, na kterou se dlouho čekalo, inspirativní, chuťově výrazný přístup k pohodlnému vaření a nové variace klasických receptů na přípravu polévek, pomazánek, těstovin, brambor, rýže, zapečených pokrmů, masa, luštěnin i koláčů a dezertů. Kniha Komfort, v níž se prolínají Yotamovy vzpomínky na dětství a cestování s více než 100 neodolatelnými recepty, je prostě oslavou jídla a domova - vaření, které si předáváme z generace na generaci. Je to komfortní jídlo v Ottolenghiho stylu. Výživa, pohodlí, nostalgie, požitek: shodnout se na tom, co je „komfortní jídlo", je poměrně snadné. Obtížnější však je určit konkrétní pokrmy, které odpovídají uvedeným charakteristikám. Co jeden člověk považuje za komfort, může být pro jiného náročné, problematické. Komfortní jídlo musí být něco osobního, spojeného s domovem, rodinou, přáteli, vzpomínkami, dokonce i s náhodnými zvláštnostmi lidských chutí.

      Komfort