Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné. Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté. Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy.
Marie Úlehlová Tilschová Knihy







Chuťový místopis
- 192 stránek
- 7 hodin čtení
Publikace o české, moravské a slovenské lidové kuchyni, doplněná národopisnou charakteristikou jednotlivých oblastí. Svým způsobem neobvyklý soupis receptů na starobylé pokrmy z Prahy a Podbrdí, Polabí a středních Čech, Podkrkonoší, Plzeňska, Chodska a Pošumaví, Blat, Českomoravské vrchoviny, Brna a okolí, Hané, Valašska, Slovácka aSlovenska. Každá jednotlivá část je doprovázena úvodem o místních obyčejích. Předpisová část obsahuje řadu receptů na nejrozmanitější lidová jídla, polévky, přípravu masa, pečiva a moučníků.
Praktická příručka, rozdělená do dvou částí, přináší informace o elektrických spotřebičích a jejich obsluze, o vhodném elektrickém nádobí, o vaření a pečení v elektrické kuchyni. Praktická část přináší cenné rady o tom, jak úsporně vařit při minimální spotřebě elektrického proudu a základní předpisy o úpravě pokrmů.