Marco Malvaldi
27. leden 1974
Marco Malvaldi (1974) vystudoval chemii na univerzitě v Pise, kde posléze získal v témže oboru i doktorát. Na literární pole vkročil roku 2007 románem La briscola in cinque (Briscola v pěti), jímž zahájil mimořádně úspěšnou, dnes už osmidílnou sérii detektivních příběhů ze současnosti, jejichž protagonisty jsou čtyři postarší štamgasti, majitel a jediná zaměstnankyně jednoho malého denního baru na toskánské riviéře. Do minulosti, blízké i té vzdálenější, se vrátil například v románech Odore di chiuso (2011, Zatuchlina), kde se nedobrovolným vyšetřovatelem zločinů stává slavný literát a kuchař Pellegrino Artusi (1820–1911), autor první italské celonárodní kuchařské knihy, Buchi nella sabbia (2015, Díry v písku), v němž se přeneseme na jeviště pisánské opery v roce 1900, kde pár měsíců poté, co anarchista Gaetano Bresci zavraždil italského krále Umberta I., dávají poslední Pucciniho kus, politickými narážkami prošpikovanou Toscu, či nejnověji právě v renesanční Velikosti člověka (2018). Na Malvaldiho dílech, jež se v Itálii řadí mezi bestsellery, oceňuje nesmírně početná čtenářská základna zejména nenásilné propojení zločinu, vtipu, přesvědčivých postav a autenticky zachyceného prostředí.