Knihobot

Gary Taubes

    Gary Taubes je americký vědecký novinář, který se zaměřuje na vědecké kontroverze a vědu za lidským zdravím. Jeho práce zkoumá složité vědecké debaty a často se obrací proti zavedeným názorům, aby odhalila sporné aspekty výzkumu. Taubes se v současnosti soustředí na oblast medicíny a výživy, kde se snaží demystifikovat vědu a odhalit, proč se často spoléháme na zavádějící informace. Jeho psaní vyniká schopností proniknout do podstaty vědeckých témat a přinést je čtenářům srozumitelnou formou.

    Gary Taubes
    Good Calories, Bad Calories
    Why We Get Fat
    The Case for Keto
    Case for Keto
    Doba jedová. 9, Cukr: Diabetes, rakovina, demence, obezita
    Proč tloustneme : a co s tím dělat
    • 2018

      Je „bílé zlato“ ve skutečnosti „bílým jedem“? Stali jsme se oběťmi nedozírné manipulace? Nezáleží na tom, zda se jedná o běžný řepný, třtinový či konzumní cukr, takzvanou sacharózu, či vysokofruktózový kukuřičný sirup. Konzumace této látky ve všech jejích podobách neustále stoupá, je obsažena téměř ve všem – v snídaňových cereáliích, osvěžujících nápojích, ve zmrzlině i chlebu, a dokonce i v cigaretách. Cílem této knihy je vysvětlit, proč je nutné cukry považovat za důvodně podezřelé a jak jsme se dostali do současné situace, kdy: • třetina všech dospělých trpí obezitou, • dvě třetiny dospělých nadváhou, • téměř každý sedmý je diabetik • a každý čtvrtý až pátý umírá na rakovinu. Přitom až donedávna převládal názor, že „osladit si život“, kdykoli se cítíme unavení, vystresovaní či bez energie, je zcela normální, a hlavně naprosto neškodné. Autorem této přelomové práce, založené na dlouholetém podrobném investigativním výzkumu, jenž splňuje i přísná kritéria pro průkazní materiál u soudu, je novinář Gary Taubes, původní profesí fyzik, který se později zaměřil na problematiku z oblasti medicíny a vědy o výživě.

      Doba jedová. 9, Cukr: Diabetes, rakovina, demence, obezita
    • 2015

      Proč tloustneme : a co s tím dělat

      • 264 stránek
      • 10 hodin čtení
      4,3(17)Ohodnotit

      Skutečně je při hubnutí nejdůležitější počítat kalorie a dbát na to, aby výdej energie byl vyšší než příjem? Gary Taubes, autor řady průlomových publikací o výživě, říká, že nikoli, a zve čtenáře na fascinující výpravu do světa, kde víc než na počítání kalorií záleží na tom, co jíte. A kde jsou tuky ve stravě vítanější než sacharidy. Zákon zachování energie platí i ve stravování. Bez výjimky. Pro každého stejně. Co přijmeš a nespálíš, to se uloží do tukových polštářů na břiše a bocích. Zbavit se jich? Jez méně a hýbej se! Teprve v okamžiku, kdy víc kalorií spálíš, než přijmeš, začneš hubnout. Kolikrát a z kolika úst renomovaných odborníků na snižování váhy už jste tuto větu slyšeli? Jistě přinejmenším tolikrát, kolikrát jste se pokoušeli zhubnout, abyste po návratu ke svým stravovacím návykům opět přibrali. Gary Taubes, autor úspěšných publikací o zdravé stravě, před čtenáře předkládá mimořádně čtivou knihu, která desetiletí přijímaná výživová dogmata staví na hlavu. Netloustneme proto, že příliš jíme a málo se hýbeme. Tloustneme proto, že jíme špatně. Jídelníček stavíme na „zdravých“ celozrnných obilovinách, přijímáme nadměrné množství rychlých cukrů z přešlechtěného ovoce a bojíme se živočišných tuků. Cesta z bludného kruhu je přitom přímočařejší, než by se zdálo. Gary Taubes vás po ní na stránkách své knihy provede.

      Proč tloustneme : a co s tím dělat