Veronika Zemanová
Odbornice na gastronomii a překladatelka působící na volné noze. Dlouhodobě se věnuje psaní autorských článků z oblasti moderní a historické gastronomie pro deníky, týdeníky a měsíčníky vycházející na českém trhu. Specializuje se především na původní i moderní francouzskou gastronomii, dále na gastronomii Středomoří a jednotlivých evropských zemí. Překládá z francouzského a anglického jazyka odborné publikace, beletrii a články. Od roku 1998 pravidelně navštěvuje různé kouty Francii, kde se naučila vařit a kde propadla vášni pro dobré a kvalitní jídlo. Od roku 2002 se snaží své dovednosti a znalosti, získané ve francouzských a později i v jiných kuchyních, zprostředkovat dále, a to formou psaní autorských článků. Jako externí redaktorka působila či dosud působí v časopisech ELLE, Marianne, Beau Monde, Zdraví, Food Service, Minutka, La Cucina Italiana, MF Plus, F.O.O.D. a v denících Pražský deník a Lidové noviny. V letech 2006 až 2008 psala pro Pražský deník sloupky, v nichž hodnotila pražské restaurace a jejich nabídku poledního menu. Od roku 2002 zároveň působí jako externí překladatelka z francouzského a anglického jazyka, a to pro časopisy ELLE a Marianne a nakladatelství Euromedia.