Knihobot

Jana Florentýna Pišová

  • Florentýna
17. říjen 1975

Jana Florentýna Pišová (dříve Zatloukalová) je česká autorka oblíbených kuchařek, která čtenáře učí najít si láskyplnou a sebejistou cestu k vaření. Proslavila se bestsellerem Kuchařka pro dceru a dalšími tituly, v nichž recepty vysvětluje krok za krokem tak, aby je zvládl i úplný začátečník.

Jana Florentýna Pišová
Čekání na jaro: Kuchařka pro nové začátky
Snídaně u Florentýny
Hovory s řezníkem
Merendy v zástěře
Kuchařka pro dceru
Vánoční kuchařka pro dceru
  • 2023

    Čekání na jaro: Kuchařka pro nové začátky

    100 receptů od masopustu do Velikonoc

    • 392 stránek
    • 14 hodin čtení
    5,0(4)Ohodnotit

    100 receptů od masopustu do Velikonoc. Hned na Tři krále začíná jedno z nejzajímavějších kuchařských dobrodružství v roce. Nejprve nás zahrne zabíjačkami a masopustním veselím, načež ze dne na den přejde v šestitýdenní předjarní bezmasý půst, který skončí velikonoční oslavou jara. V kuchyni se střídají období s masem a bez masa, staré zásoby s mladičkou novou sklizní, bujaré oslavy se skromnými dny. Příběh odcházející zimy není ani vybledlý, ani nudný, ale hýří pestrou nadílkou zimních surovin, jednoduchých receptů i zajímavých tradic.

    Čekání na jaro: Kuchařka pro nové začátky
  • 2022

    Suma

    Čtyřicet příběhů z života po životě

    3,1(102)Ohodnotit

    Kniha o tom, co se s člověkem stane po smrti, bylo napsáno mnoho. Většinou se ale všechny, v závislosti na autorově světonázoru, drží zavedených schémat a tvrdí, že nás a) po smrti nečeká nic, b) po smrti čeká nebe, peklo či očistec, c) po smrti čeká nový pozemský život. To neurobiolog David Eagleman dokázal popustit mnohem více uzdu své fantazii a nabízí nám čtyřicet možných pohledů na to, jak by mohla naše existence po smrti vypadat. Co když je Bůh jenom mikrob, který o naší existenci nemá ani potuchy? Co když v posmrtném životě potkáte jen ty lidi, na které si pamatujete? Možná se po smrti rozštěpíte v několik různých verzí sebe sama. Možná že i dostanete možnost výběru, v jakém těle se znovuzrodíte, ale dokážete si vybrat správně? Autorovy nápady čtenáře pobaví, zároveň mu ale poskytnou možnost dívat se na sebe sama a na svůj život z úplně nové perspektivy.

    Suma
  • 2021

    Jak vařit úsporně, skromně a hospodárně? Jak se vyhnout plýtvání a jak využít vše, co je zrovna k mání? Jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát? Jak naplánovat smysluplný jídelníček? Kuchařka Merendy v zástěře vám pomůže spotřebovat načatá balení, nevyhazovat potraviny, které prošvihly svůj nejlepší okamžik, uchránit ovoce a zeleninu před…

    Merendy v zástěře
  • 2020

    Na trhu dosud nebyly tak přehledně popsány recepty na knedlíky na jednom místě! Tato knedlíková kuchařka je pokladem pro každou domácnost a oslovuje milovníky dobrého jídla napříč generacemi, kteří se jí budou inspirovat po celé dekády. Kniha nabízí 144 originálních knedlíkových receptů, které sepsal nekorunovaný knedlíkový král Petr Kosiner, spoluzakladatel firmy Knedlíky Láznička, ve spolupráci s food editorkou Kateřinou Bednářovou. Úvodní část, zaměřená na přípravu základních těst a postupů, napsala korunovaná královna série Kuchařek pro dceru, Jana Florentýna Zatloukalová. Kuchařka odpovídá na otázky začínajících kuchařů ohledně přípravy všech druhů knedlíků a nabízí přesné a detailně vypracované recepty, včetně fotografických návodů. Uvařit bramborový, houskový nebo kynutý ovocný knedlík se tak stane snadným úkolem. Zkušení kuchaři si zde rozšíří repertoár o speciální knedlíky a netradiční suroviny, jako jsou perníkové knedlíky ke zvěřině, mandlové ke svíčkové nebo fazolový knedlík k pivnímu guláši. K dispozici jsou také ovocné knedlíky, rýžové knedlíky, knedlíky do polévek, pečené či bezlepkové, vždy s podrobným návodem a doporučením k pokrmům. Každá kapitola obsahuje doprovodné recepty a jeden „super recept“ Petra Kosinera, například na dokonalou svíčkovou nebo nejlepší vývar.

    Velká knedlíková kuchařka: Veletucet knedlíků v české kuchyni
  • 2016

    Večeře u Florentýny

    • 312 stránek
    • 11 hodin čtení
    4,5(45)Ohodnotit

    155 rychlých a snadných receptů pro všechny, kdo ještě nevečeřeli. Nejčastější otázka, která zaznívá v českých domácnostech, je: Co bude dnes k večeři? Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Večeře u Florentýny je kuchařka, která vám na tuhle otázku odpoví. Ne jednou, ale stokrát. Nabídne vám pro začátek inspiraci na celý rok – pro každé roční období dva tucty receptů na snadné a rychlé večeře. Pak vás ještě naučí, jak o nápady a inspiraci už nikdy nepřijít. Jak se stále dokola neptat, co uvařit, ale co ze všech těch možností neuvařit. Snadné, rychlé a zdravé večeře mají společný základ, a tím je zelenina. Ta jídlo odlehčí, udělá ho svěžím, zdravým a zajímavým. Právě zelenina vám dá ten potřebný první impulz, co zrovna dnes připravit. V této knížce se dozvíte, jak večeři založit na zelenině a jak k ní vybrat další suroviny, aby vzniklo dobré jídlo. Jana Florentýna Zatloukalová je zkušená kuchařka a autorka, která už dovedla do kuchyně desetitisíce žen a dívek a naučila je vařit s láskou a radostí. Pokud vám v kuchyni chybí sebevědomí, vášeň nebo inspirace, její knížky vám tohle všechno přinesou.

    Večeře u Florentýny
  • 2014

    Snídaně u Florentýny

    Dopolední kuchařka pro dceru

    4,6(121)Ohodnotit

    Říká se: Snídani sněz celou, o oběd se poděl s přítelem a večeři přenech nepříteli. Když budete vařit podle této kuchařky, půjdete si pro nášup ke snídani a rozhodně se nebudete chtít dělit o svůj oběd. Florentýna se v tomto volném pokračování Kuchařky pro dceru drží hesla, že láska sice prochází žaludkem, ale zdraví ještě víc. Naučí vás vařit krásná, zdravá, vyvážená jídla na celé dopoledne. Ukáže vám, jak si je poskládat z běžných surovin, jak si je bez výčitek užít a hlavně jak je zařadit do uspěchaného života, kdy nezbývá čas na ranní kávu, natož na nějaké vyvařování. Prozradí, jak se díky svačinám do školy stát matkou roku, neutrpět u toho duševní kolaps a přitáhnout pohledy kolegů - dost možná i jejich vidličky - do své obědové krabičky.

    Snídaně u Florentýny
  • 2012

    Vánoční kuchařka pro dceru

    • 216 stránek
    • 8 hodin čtení
    4,7(68)Ohodnotit

    Návod na přežití prvních samostatných Vánoc a zdokonalení všech dalších. Přes 80 receptů vás provede adventem do nového roku. Užijte si Vánoce s první koledou, ozdobou a větvičkou. Tato kuchařka je ideální pro ty, kteří chtějí oslnit domácím cukrovím a sváteční večeří. Kde začít? Kolik druhů cukroví upéct? Kde najít spolehlivé recepty? Jak si užít advent a svátky bez stresu? Kniha nabízí osvědčené návody, tipy na sváteční stolování a praktické rady. Vše je podáno jasně a s láskou. Advent je čas sladkých vůní a chutí, který si zasloužíte vychutnat naplno. Rozmazlujte se a užívejte si kouzlo předvánočních večerů s rodinou, tvořte cukroví nejrůznějších tvarů a užívejte si malé kuchařské zázraky. Chopte se vánoční výzvy s grácií a uspějte hned napoprvé. Autorka, zkušená kuchařka, dovedla do kuchyně tisíce žen a dívek a naučila je vařit s láskou a radostí. Pokud vám v kuchyni chybí sebevědomí, vášeň nebo inspirace, tato kniha vám to přinese.

    Vánoční kuchařka pro dceru
  • 2012

    Hovory s řezníkem

    Kuchařka pro dceru z masa a kostí

    • 352 stránek
    • 13 hodin čtení
    4,7(100)Ohodnotit

    Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě? Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření. Stejně jako Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru vás obejme, pohladí po duši a odhalí všechno, co jiné kuchařky tak rády tají. I s ní máte jistotu, že díky podrobným, laskavým a vysvětlujícím receptům zvládnete vše hned napoprvé, ať už jsou to rychlé masové kuličky, vepřová čína, slavnostní kachna na dva způsoby nebo dech beroucí bramborová kaše k sekané. Autorka po vás nebude chtít dušení doměkka ani středně rozpálenou troubu, naopak vás upozorní na všechny důležité okamžiky a odpoví na otázky: jak a proč? A až jednoho dne Kuchařku pro dceru z masa a kostí dočtete a dovaříte až do konce, celý svět bude sedět u vás v kuchyni a volat po nášupu. První dotisk 2013.

    Hovory s řezníkem
  • 2011

    Perfektně vyzkoušených receptů je ale mnohem víc - která z nás nemá někde v šuplíku recepty narychlo napsané na útržcích papíru nebo vystřižené z časopisu? Díky tomuto praktickému pomocníku si v nich konečně můžete udělat pořádek a vytvořit si svou vlastní kuchařku., Na stránky tohoto receptáře můžete nejen psát oblíbené recepty, ale i vlepovat recepty napsané rukou vašich blízkých, fotky, nejlepší recepty z časopisů nebo zaznamenávat oblíbená jídla členů rodiny, výsledky svých kuchařských experimentů, rodinné oslavy nebo důležité události z vaší kuchyně. Kniha je navíc doplněna spoustou dobrých rad, jak si poradit se základními kuchařskými postupy, ale i jak nenaletět špatnému receptu a jak poznat, který je dobrý. U jídla, ať už ve všední den nebo ve svátek, se schází celá rodina a ty nejdůležitější věci se odehrávají právě tam. Zaznamenejte je.

    Kuchařský zápisník pro dceru
  • 2007

    Kuchařka pro dceru

    155 vyzkoušených receptů, jak uspět hned napoprvé

    • 389 stránek
    • 14 hodin čtení
    4,7(1226)Ohodnotit

    Kniha jednoduchých kuchařských předpisů a návodných postupů určená začátečníkům.

    Kuchařka pro dceru