Jan Kusmirek
Jan Kusmirek patří mezi přední průkopníky aromaterapie. Jeho aromaterapeutické směsi se používají v kosmetických, koupelových i aromaterapeutických přípravcích řady firem po celém světě. Svou soukromou praxi rozvinul v poradenskou činnost, která ukázala nové možnosti aromaterapie. Mezi kolegy je známý také díky aktivitám v legislativní oblasti; napomáhal etablování a vymezování aromaterapie jako profese. Je autorem mnoha textů o aromaterapii, jeho články, které vycházejí v četných odborných časopisech, seznamují čtenáře s nejnovějšími trendy a technickými vymoženostmi. Autor je nejen kvalifikovaným aromaterapeutem, ale i byliinářem a naturopatem, a předává dále nepřebernou škálu svých zkušeností z těchto oborů. V sedmdesátých letech se velmi zajímal o zahradnictví a zemědělství a vyzná se nejen v pěstování rostlin, ale má i praktické zkušenosti s technologiemi sušení, mletí a lisování. Jeho oddanost ekologickému zemědělství izkušenosti s ním mu umožnily bezprostřední spolupráci s britskou Soil Association (Společnost pro rozvoj ekologického zemědělství), kde v rozhodujícím období působil coby manažer marketingu. Jedinečná kombinace zkušeností, od znalosti rostlin až po masáž, poskytla autorovi množství myšlenek a neopakovatelné chápání Přírody. Bravurně přednáší kosmetologům, lékařům, výrobcům parfémů i studentům aromaterapie. Miluje přírodu, zejména její vůně.
Autor knihy Tekuté slunce, přední britský aromaterapeut Jan Kusmirek, ve své knize o rostlinných olejích píše: „Je důležité, abychom si uvědomili, že rostlina je utvořena ze světla. V podstatě se zhmotní ze sluneční záře, ze slunečního světla.“ Tento dar slunce a Přírody – rostlinu a její semena – můžeme využít k tomu, abychom zlepšili své zdraví a udrželi si zdravou a krásnou pleť. Rostlinné oleje se v západních zemích používají ve velkém od 70. let 20. století. Dostaly se do módy s nástupem zájmu o zdravý životní styl a zdravou stravu. Studie a výzkumy totiž ukázaly, že v olejích z různých semen a ořechů se skrývá pravé bohatství, například nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, lecitin a fytosteroly, které mají dobrý vliv na naše zdraví nejen jako prevence civilizačních chorob, ale i jako součást jejich léčby. Otázkou však je, zda levný stolní olej ze supermarketu skutečně má všechny výše zmiňované blahodárné účinky. Autor hlásá heslo „co nejblíže Přírodě“, ale zároveň upozorňuje, že tato „touha musí být podložena fakty, realitou a vzděláním“. Tekuté slunce nám nabízí ověřená fakta, zkušenosti z praxe a vzdělání v oblasti aromaterapie, kosmetiky i výživy. Autor představuje rostlinné oleje z pohledu chemie, vysvětluje, jak způsob pěstování a zpracování rostlin ovlivňuje kvalitu oleje, který se získává ze semen či ořechů, a nakonec objasní, jak prospívají naší pokožce a zdraví obecně ve srovnání s minerálními oleji. Druhá polovina knihy nabízí podrobný popis 50 rostlinných oleju, jejich využití, způsob aplikace a vzájemné srovnání. Najdeme zde informace k olejům, které běžně používáme, například při vaření (slunečnicový, olivový), v masážních směsích (mandlový, meruňkový) a jako potravinové doplňky (pupalkový, brutnákový), ale také oleje u nás neznámé a exotické (z malinových jader, monoi, kukui, ze semen kiwi).