Knížka provází v úvodu kuchyní našich předků, způsoby stravování a používanými potravinami. Následují recepty na pokrmy podávané ve dnech všedních i svátečních, od polévek až po pěry či makovník. Nabídneme i způsob přípravy vařunky či povidel. Následuje popis slavených kalendářních a církevních svátků a rodinných událostí se všemi typickými jídly, které našim předkům chutnaly. Velikonoční stůl si můžete zpestřit těšínskou šoldrou a vánoční doplnit třeba vánočními oplatky, pupáky či sladkou omáčkou bryjou.
Marcela Stehlíková Knihy



Historický výklad o založení hradu ve Slezské Ostravě, událostech a významných změnách, které jeho historii provázely, je doplněn pověstmi, které se váží i k zámecké podobě tohoto objektu. V těchto vyprávěnkách lákají dva písaře obrovské poklady a tajné chodby nacházející se ve sklepeních, zlomyslnosti provádí červený mužíček, chodbami občas zavlaje šat bílé paní a poddané trápí zlý dráb Luňák.
Pověsti Ostravska aneb Na každém šprochu pravdy trochu
- 46 stránek
- 2 hodiny čtení
Mnohé z pověstí připomínají historické události, které jsou dnes již zapomenuty. Setkáme se i s mnohými nadpřirozenými bytostmi – drakem, princeznou zakletou v růži, světlíky, vodníky, čerty, ale také se zbojníkem Ondrášem či naopak vznešenými hradními a zámeckými pány.