Naheed Ali does it again in his new book on osteoporosis. Offering readers
insight into symptoms, treatment, risk factors, prevention, and outcomes, he
provides a one-stop spot for all your questions surrounding osteoporosis.
Celiakie, známá také jako glutenová enteropatie, endemická sprue nebo nesnášenlivost lepku, je běžná nemoc, která postihuje trávicí ústrojí člověka. Pacienti s touto diagnózou nepříznivě reagují na potraviny obsahující lepek. Lepek je směs bílkovin, které se nachází v určitých druzích obilnin jako pšenice, žito a ječmen. Vyskytuje se také v potravinách, například v pečivu, těstovinách a sušenkách. Imunitní systém člověka s celiakií považuje jednu látku tvořící lepek, gliadin, za hrozbu a podle toho na ni reaguje negativně. Imunitní systém vyrábí protilátky, aby se této domněle škodlivé látce ubránil.
Celiac disease is being diagnosed more and more frequently, as people recognize their digestive issues may be linked to their gluten intake and sensitivity to various foods that include gluten. Here, Ali, in typical fashion, reviews the biology of celiac disease, its various symptoms, causes, and outcomes, and includes information about treatment, prevention, and living well with celiac.