Knihobot

Mária Hajková

    1. leden 1923 – 1. leden 2007
    Pokrmy připravené na grilu a v tlakovém hrnci
    Slovenská jídla ze zeleniny
    Ovocné pochoutky a zmrzliny
    Tradiční česká a slovenská kuchařka
    Nová kuchařka
    Moučníky
    • Moučníky

      • 328 stránek
      • 12 hodin čtení
      4,7(190)Ohodnotit

      Domácí oslava se neobejde bez dobrého moučníku, a jestliže máme v zásobě drobné čajové pečivo, nezaskočí nás žádná nečekaná návštěva. Při přátelském posezení u černé kávy, čaje nebo dobrého vína nám jistě přijde k chuti malý zákusek, sladký nebo slaný. Můžeme připravit moučníky že sněhového, křehkého nebo odpalovaného těsta, plněné krémem, či šlehačkou a zdobené ovocem, případně čokoládou. Někdo dá možná přednost sladkým lívanečkům, palačinkám nebo třeba ovocnému poháru. Úspěšná kuchařská kniha známé slovenské autorky nás zasvětí do všech tajů tohoto sladkého umění. Více než 1000 receptů na domácí moučníky

      Moučníky
    • Česká a slovenská gastronomie se může pyšnit velkým bohatstvím receptur národních, krajových i lokálních. Je třeba zdůraznit téměř encyklopedickou úplnost této knihy, jejíž receptová část obsahuje kromě tradičních jídel i velký výběr nejrozmanitějších specialit. Kuchařky ocení přípravu pokrmů v tlakovém hrnci a na grilu, množství zeleninových a bezmasých jídel. V oddílu moučných jídel najdou předpisy od nejjednodušších až po pečení dortů pro slavnostní příležitosti. Rozsáhlý repertoár doplňuje mnoho receptů vhodných pro děti.... celý text

      Tradiční česká a slovenská kuchařka
    • Pro zpestření našeho jídelníčku uvádí příručka speciální předpisy slovenské kuchyně k úpravě zeleninových polévek, předkrmů, smažené zeleniny, příloh, omáček, salátů i tzv. "prívarků". V závěru jsou připojeny návody ke konzervování některých vybraných druhů zeleniny.

      Slovenská jídla ze zeleniny
    • Po úvodním popisu grilování a tepelného zpracování potravin v přetlakovém nadobí následuje řada předpisů k přípravě pokrmů, zejména masitých, uvedenými způsoby.

      Pokrmy připravené na grilu a v tlakovém hrnci
    • Polievky

      • 176 stránek
      • 7 hodin čtení
      4,7(3)Ohodnotit

      Recepty na masové, rybí, zeleninové, bramborové, luštěninové, houbové polévky, vč. netradičních receptů na ovocné nebo mléčné polévky (slovensky)

      Polievky
    • Tradičná kuchárka

      • 272 stránek
      • 10 hodin čtení
      5,0(1)Ohodnotit

      Prvá kniha tejto autorky Múčniky, vyšla v roku 1956 a hovorí sa, že na nej vyrastali celé generácie našich gazdiniek. Medzitým napísala ďalšie kuchárske knihy, ktoré boli preložené aj do iných jazykov. V roku 1995 jej vyšla kniha Dobrá kuchárka Márie Hajkovej, ktorá obsahovala úctyhodných 1476. Tradičná kuchárka obsahuje podstatnú časť spomínaných knižiek. Dnes je na trhu množstvo kuchárskych kníh – ponúkajú špeciality z rôznych kútov sveta, jedlá pripravené zo surovín, ktoré sú pre nás neraz neznámou novotou. Táto knižka je skôr ich opakom – patrí k tradícii, k „vôni domova“, ktorá má čo povedať k časovo a priestorovo univerzálnej a zároveň dobovo i krajovo obmedzenej téme – téme jedla a spôsobov jeho prípravy.

      Tradičná kuchárka
    • Príprava pokrmov na grile-mäsá-teľacie, hovädzie, bravčové, baranie a jahňacie, hydina, zverina, ryby, vnútornosti, údeniny. Príprava pokrmov v tlakovom hrnci-polievky, mäsá-teľacie, hovädzie, bravčové, baranie a jahňacie, hydina, zverina, ryby, vnútornosti, rozličné pokrmy. Prvé vydanie. Cena knihy v čase vydania: 10.- Kčs.

      Príprava pokrmov na grile a v tlakovom hrnci