Marek Pavala
Marek Pavala je kuchař, kterého nepřehlédnete. Charismatický, potetovaný, talentovaný. Svůj kuchařský um ukázal poprvé na soutěži MasterChef v roce 2012, kde skončil třetí. Ale od vaření se pak už nehnul. Původně vystudovaný fotograf, který miloval architekturu a počítačovou postprodukci, se vzápětí upsal ostrým nožům a vařečkám. A profesionální kuchařskou kariéru po soutěži zahájil ve velkém: dostal na starost restauraci Pierre Paul Jacques. V kuchyni byl sám, sám nakupoval suroviny, dělal přípravy, vařil, obstarával servis – to všechno i pro 40 hostů naráz! Byla to škola jako „řemen“.
Po půl roce odešel do restaurace Riccarda Lucque, párkrát si zavařil v Aromi i v La Finestra a postupně měl příležitost dívat se pod ruce těm nejlepším, ať už to byl sám Riccardo Lucque, Tomáš Černý z Finestry, Zdeněk Pohlreich nebo michelinští kuchaři z Itálie (Moreno Cedroni, Steffano Ciotti). Marek Pavala tam vařil pro obyčejné lidi i známé tváře, jeho kuchařská cesta ho přivedla i do kuchyně Donalda Sutherlanda, menu chystal pro Carrie-Anne Moss známou jako Trinity z Matrixu. Zhruba po dvou letech pak odešel na volnou nohu a osamostatnil se. Na chvíli se vrátil do soutěže MasterChef – nikoliv jako soutěžící, ale jako ten, který se staral o všechno, co v téhle soutěži souvisí s jídlem. Coby podnikatel zkusil i catering a u natáčení jednoho reklamního spotu dělal osobního kuchaře pro hvězdu první velikosti, Arnolda Schwarzeneggera… Cateringu se věnuje dál. Dál vaří pro obyčejné lidi i slavné osobnosti, na malých akcích i velkých party. A od letošního roku jej můžete vídat také na TV Mňam, kde má vlastní pořad Tetovaný Chef. Všechny jeho recepty v pořadu i mimo něj stojí na kvalitních produktech, protože – jak Marek Pavala říká – pracovat s dobrou surovinou je radost a jen s takovou se možnostem meze nekladou. Pro své vaření se inspiruje na cestách, vkládá do něj inovaci i vášeň a sází na to, že jednoduché jídlo, které se vrací ke kořenům, je nakonec vždycky to nejlepší. I proto rád často odjíždí na pár dní pryč z města a vaří venku, na ohni. Jídlo z ohně totiž podle Marka v sobě má takovou dávku upřímnosti, jakou v kuchyni nikdy nenajdete. A když pak prý sedíte večer na kožešinách u táboráku, okusujete pomalu rožněné kuře plněné citronem a tymiánem, k tomu máte dobré víno… je vám na světě prostě hezky. A bude i na Markových kurzech, kam tuhle svou specifickou, potetovanou, kulinární romantiku přenese s poctivostí sobě vlastní.