Knihobot

Tim Spector

    1. červenec 1958

    Tento autor je profesorem genetické epidemiologie a ředitelem registru TwinsUK. Jeho výzkum v oblasti genetiky se zaměřuje na širokou škálu běžných onemocnění, u nichž dříve převládal názor, že jsou způsobena stárnutím a prostředím. Jeho práce objevila stovky nových genů spojených s mnoha nemocemi a zkoumá nové oblasti, jako je epigenetika, která ukazuje, jak lze geny modifikovat. Je autorem několika knih a pravidelně se objevuje v médiích.

    Wenn Diäten dick machen. Warum in der Darmflora der Schlüssel zum Wunschgewicht liegt
    The Food For Life Cookbook
    Identically Different
    Spoon-Fed
    Food for Life
    Mýty na talíři
    • 2023

      Mýty na talíři

      Proč téměř nic z toho, co se říká o jídle, není pravda

      • 317 stránek
      • 12 hodin čtení
      4,2(22)Ohodnotit

      Jak se dobře najíst, neublížit si — a hlavně se nezbláznit Stačí otevřít sociální sítě nebo oblíbený časopis a už se na nás hrnou stravovací doporučení nebo zaručené dietní triky. Snídejte takto, pijte tolikrát denně, nesnídejte vůbec, cukr je zlo, káva je dobro, ale jen v určitou denní dobu, sklenka vína denně prospěje nebo taky možná uškodí… Každý člověk si přitom od změny stravovacích návyků slibuje něco jiného — někdo chce zhubnout, jiný zase nabrat svaly, spousta lidí dietou řeší své zdravotní problémy a ještě více jich chce prostě zkusit žít podle posledních trendů. Jak se v nich ale vyznat, když je jich tolik a stále přibývají další a další? Mýty na talíři od uznávaného vědce a odborníka na výživu Tima Spectora tyto módní diety a trendy jeden po druhém rozebírají a ukazují, že za nimi často spíše než věda stojí marketing, lidové pověry nebo vládní programy. O jídle bychom proto měli přemýšlet jinak než ve formě striktních pravidel či zázračných triků — stravování je pro člověka daleko důležitější, než se může zdát.

      Mýty na talíři