Petr Hořejš (7. září 1938 Bratislava – 27. července 2023) byl český publicista, scenárista, spisovatel, mj. autor osmnácti dílů historického cyklu (1979–2022) Toulky českou minulostí.
První díl toulek českou minulostí se věnuje období od nejstarší doby kamenné po práh vrcholného středověku. Kniha je doporučena ministerstvem školství ČR jako četba k výuce dějepisu na ZŠ a SŠ. Třetí upravené vydání.
První díl toulek českou minulostí se věnuje období od nejstarší doby kamenné po práh vrcholného středověku. Kniha je doporučena ministerstvem školství ČR jako četba k výuce dějepisu na ZŠ a SŠ. Třetí upravené vydání.
Osmý díl toulek českou minulostí je věnovaný slavným příběhům a osobnostem druhé poloviny 19. století. Pozn.: 1. Na čtvrté stránce u copyrightu je uvedeno chybné ISBN 80-238-5709-2. 2. Jako nakladatelství je u tohoto vydání pouze Via Facti, byť na přebalu je zobrazeno i logo Baronet. Pozn.: Kapitola 12. a 13. - Zdeněk Volný
Od časů MarieTerezie do konce napoleonský válek Habsburské dynastii po roce 1700 chyběla panovnická krev. Muži vymírali, noví nepřicházeli. Celkem 56 roků se ve španělské ani rakouské větvi rodu nenarodil chlapec, který by přežil raný věk. A tak mohykán bez dědice císař Karel VI. musel legitimovat tenkrát nezvyklé nástupnictví - po přeslici. Obtížným prosazením tzv. pragmatické sankce nakonec dokázal předat trůn nejstarší z dcer, Marii Terezii. Pátý díl mapuje období od nástupu Marie Terezie (1740) do konce napoleonských válek (1815).... celý text
Od časů Přemysla Otakara I. Do nástupu Habsburků (1197 - 1526). Ocitáme se na prahu 13. století. V éře vrcholného feudalismu. Tedy v čase hlubokých proměn společnosti, ekonomiky, životního stylu. Osídlování dosud neobydlených prostor mění tvář české krajiny. Přibývá obdělávané půdy. Nové agrotechnické postupy umocňují její plodnost. Rodí se nový typ lidské pospolitosti, středověká města střediska kvetoucích řemesel i obchodu. Upevňuje se český feudální stát. Roku 1212 se Zlatou bulou sicilskou stává dědičným královstvím. Korunu Přemyslovců od té doby panovník předává prvorozenému synovi. O toto upevnění samostatnosti a územní nedělitelnosti českého státu se zasloužil Přemysl Otakar I., který obratně a velmi účelově využil svárů uvnitř římskoněmecké říše a vydobyl svému majestátu uznání všech rozhodujících autorit včetně císaře a papeže. Období hluboké krize konečně pominulo... Kniha je doporučena Ministerstvem školství ČR jako četba k výuce dějepisu pro ZŠ a SŠ. 1. vydání, vydáno ve spolupráci s Mladým světem.... celý text
V 11. svazku populárního historického cyklu autor nabízí především panoramatický obraz "života všední dnů" české společnosti na přelomu 19. a 20. století. Vyprávění je pestrou faktografickou mozaikou o stylu života a práci, bydlení, školství, platech a výdělcích, cenách, rodině a manželství, trávení volného času i o dalších aktivitách tehdejších lidí. Proto jsou součástí knihy i obdobně pojaté kapitoly o všestranné dějinné proměně a modernizaci Prahy a o počátcích sportu u nás. Ve čtyřech portrétních kapitolách o největším českém mecenáši Josefu Hlávkovi a v medailonech Vojty Náprstka a jeho mimořádné matky Anny Fingerhutové-Náprstkové se autor programově snaží vrátit do českých dějin neprávem opomíjené, svým významem i dílem však zcela mimořádné osobnosti. Objevnou složkou tohoto dílu je i bohatý a originální obrazový doprovod.
12. díl oblíbeného historického cyklu Petra Hory-Hořejše je portrétní galerií největších českých osobností z časů před 1. světovou válkou. Čtenář v ní najde životní příběhy a portréty řady vynikajících skladatelů v čele s Leošem Janáčkem, malířů (mj. Antonín Slavíček a Jiří Mucha), vědců a lékařů (zejména Josefa Thomayera), ale také mužů ze světa…
Péťu Vařiče si vymysleli v Mladém světě. Kurs elementárního vaření a jiných domácích i venkovních úkonů se pod názvem Hrnečku vař! objevoval na jeho stránkách po celý rok. A měl úspěch. Ohromný. Petr Hora totiž nevidí vaření jako fádní, každodenní a sisyfoskou práci. Pro něho je to radost, hra, zábava, jediný žánr umění přístupný komukoli. Kuchyň se mění v ateliér umělce, kuchař se stává tvůrcem. Péťa seznamuje čtenáře se základními kuchařskými hmaty, triky a postupy, vaří s nimi v zimě i v létě, doma i v přírodě, jednoduše i složitě. Vydatně mu v tom pomáhá Stanislav Holý svými obrázky. Výsledkem je tahle knížka.