Jarmila Průchová
1. leden 1928
Ing. Jarmila Průchová (1928 – 25.5.2021) byla propagátorka makrobiotiky a autorka řady publikací, vystupovala v rozhlase i v televizi, pořádala přednášky a kurzy makrobiotického vaření. Pochází z Podkrkonoší, pak šla do Prahy studovat tehdejší Vysokou školu hospodářských věd, zakončenou titulem inženýr, zároveň jako mimořádný student navštěvovala přednášky a semináře z chemie na Přírodovědecké fakultě. Nějaký čas přitom pracovala jako odborná asistentka a k tomu si na několik semestrů přibrala jako zajímavost studium pražské Filmové fakulty. Po skončení vysokoškolských studií se živila „na volné noze“ překládáním ze čtyř jazyků. Toho si všiml její bývalý spolužák, tajemník ministra kultury, a během dvou dnů patřila mezi prvních pět zaměstnanců právě vznikající Československé televize. Když se jí narodil syn, šla na prodlouženou mateřskou dovolenou a spolupracovala s Televizí externě. V letech 1952 –1980 jako autorka i režisérka vytvořila 1520 vědecko-populárních a naučných pořadů, mezi nimi například desetidílný cyklus hodinových pořadů Televizní univerzita o výživě s našimi předními akademiky, dále 160 krátkých pořadů na téma Jak se živit. Externě spolupracovala s Krátkým filmem, nejvýznamnější dokumenty vznikaly ve spolupráci s kameramanem Janem Špátou. Brzy se dostavily následky tohoto zápřahu: totální vyčerpání, kompenzované prášky na spaní, dostávala autovakcíny na ekzémy, každý rok musela jet do lázní. Půl roku byla v pracovní neschopnosti kvůli kruté senné rýmě a ve 40 letech byla navržena na invalidní důchod, což odmítla a začala hledat a zkoušet všechno možné, co by jí mohlo pomoci. Marně. V 50 letech měla úplně zničené zdraví a ztrácela chuť k životu. A pak jednoho dne přišel dar shora: Akademik Dostálek, člověk, který tajně dělal jógu a se kterým občas o těchto tématech hovořili, jí řekl: „Má se jíst jinak.“ Od něj poprvé slyšela o japonském lektorovi jménem Michio Kuschi, za nímž se vydala Švýcarska a bylo to osudové setkání, které jí změnilo život. Začala si vařit nejjednodušší makrobiotickou stravu a už po třech týdnech na sobě cítila zlepšení – zmizela dlouhodobá úporná zácpa. Půl roku jedla jenom pšenici a kyselé zelí a každý den jí bylo lépe. Za svůj život na sobě prakticky vyzkoušela asi 20 různých výživových systémů, ale její zdravotní problémy vyřešila až makrobiotika.
Postupně se v makrobiotice vzdělávala, získávala jste zkušenosti i v zahraničí. Byla na studijních pobytech v mnoha zemích, např. v Německu, Francii, Španělsku, Finsku, Rakousku, Holandsku, v Africe a USA, získala 17 zahraničních diplomů a řadu potvrzení o absolvování kurzů energetické medicíny. Vzdělávala se v různých oborech – např. orientální filozofie a diagnostika, dietetika, klasická čínská akupunktura, masáže Shiatsu, klasická čínská medicína ve zkratce, energie potravin, holistická ekologie, speciální dýchací techniky, reflexologie i v některých dalších. Má také diplom z akupuntury z Čech a vysvědčení z dálkového studia Střední zdravotní školy v oboru dietní sestra… Úžasnou možností byl pobyt v Americe, kde mohla půl roku být v blízkosti M. Kushiho, mohla ho každý dosledovat při snídani, i to bylo poučné. Pobyt v tomto zařízení – šlo o jakési vzdělávací centrum, kde probíhaly přednášky, modlitby a meditace pro účastníky – si musela odpracovat. Kushi jí jednou řekl, že jsem jediná z tamějšího osazenstva, kdo je schopen tvrdě fyzicky pracovat, třeba na zahradě – a to už jí bylo 70 let a ostatní byli věkově mezi 20 a 30 lety. Podobně si odpracovala i některé další zahraniční studijní pobyty.