Dalibor Navrátil
Nadšený zápal, to vás napadne, když se Dalibor Navrátil rozpovídá o jídle. Kulinářských témat má mnoho a několik z nich, to jsou přímo lásky. Například ryby a mořské plody, ale i klasická česká kuchyně. Snad nejsilnější vztah má Dalibor ke kuchyni francouzské. "Nesmírně mě ovlivnilo osobní setkání s Joelem Robuchonem a Paulem Bocusem", říká o jednom ze zdrojů téhle osudové přitažlivosti. Ale do Francie a její kuchyně se zamiloval i pro její jednoduchost (ano, i taková tradiční francouzská kuchyně je) a především důraz na výbornou kvalitu surovin, která pak dá při úpravě plně vyznít jejich chuťovému potenciálu. Vše umocněno hojným používáním bylinek, další to Daliborovy lásky. Oceňuje i samozřejmost, s jakou jídlo a vaření vplouvají do každodenního života ve Francii, jak se stávají i kulturním zážitkem svého druhu. A pak je tady i ta příjemná lehkost jídel, která místo letargie rozjařují, spojují se s patřičně vybraným vínem a přesto vás nepřikovají k židli. I to by Dalibor Navrátil rád své posluchače naučil a nepochybně se mu to i zdaří. Kromě obrovského talentu k vaření má totiž i onen svatý zápal.
www.prakul.cz