Vánoce, Vánoce přicházejí
Leckterá dnešní žena prohlásí, že pečení vánočního cukroví je přežitek a ona péct nebude. Nemá na to čas, nechce ztloustnout a vše se dá přece koupit. Časem ale i zarputilá odpůrkyně vánočního pečení začne péct a vánoční cukroví provoní celý byt. V této knize najdete nejen recepty moderní doby, ale i ty staré, podle nichž pekla paní sládková z pivovaru nebo paní řídící z Hané.
Pavlína Berzsiová, cukrářka, kterou možná znáte z knihy Dnes nepeču!, plné nepečených dobrot, tentokrát pro změnu radí zapnout troubu a upéct rodině či přátelům něco skutečně chutného. Třeba skvělé tradiční české buchty nebo bagety s vlašskými ořechy na výlet, vtipné drobnosti či spoustu cookies na domácí karneval, dokonalý melounový dort na mejdan s kamarádkami, slané větrníčky s avokádovou pěnou na nezapomenutelnou oslavu nebo sváteční bábovku na velkolepý slavnostní brunch s přáteli, závin z pivního těsta nebo pepřové rohlíčky se šunkou na pravidelnou pánskou jízdu na chalupě… Příležitostí, kdy si vychutnat vynikající koláče, buchty, koblížky, dorty, rolády, sušenky, tyčinky i brownies, je spousta. Kromě toho pro vás Pavlína vybrala recepty ze sešitu své babičky, prozradí vám, co peče na Velikonoce a Vánoce, co radí kamarádkám, které nemají moc času, nebo co zkouší nového. Kniha je plná lákavých fotogra?í, přehledných receptů, rad, jak co nepokazit nebo napravit, a obměn, které vás jistě povzbudí k experimentům s novými chutěmi i tvary moučníků.
Dopřejte si se svými blízkými ve sváteční dny nápadité nepečené sladké snídaňové dobroty, jako je voňavé ovocné máslo či rýžové kuličky s ovocem, na výlet si místo obvyklé tatranky připravte nepečené laskominy, třeba dortíčky do skleničky nebo sezamové tyčinky, či lahodné nápoje, obdarujte nepečenými jedlými dárky kamarády, udělejte si rodinnou oslavu s velkolepým nepečeným ořechovým dortem s likérem nebo s čokoládovými lanýži pro oslavence, vyberte si z naší nabídky zábavná překvápka na dětskou party, na níž děti nebudou vědět, co dřív ochutnat a obdivovat - jahodové myši, žlutozelenou želvu, banánové skočdohubky či eskymácký dort. Zorganizujte například na lodi odpolední dýchánek s přáteli s nepečeným pohoštěním nebo zmrzlinový mejdan u vody či oslavu svátku zamilovaných s vášnivými dezerty. Nechte se před Vánoci inspirovat kapitolou „co nepeču s kamarádkami" a máte vystaráno s přípravou cukroví na Vánoce… Zkuste uspořádat večírek na téma opulentní a střídmější dezerty. Ochutnávejte s přáteli a pište body, třeba zjistíte, že dobroty s ovocem a zdravými cereáliemi mohou mít navrch nad hříšnými dezerty plnými čokolády, alkoholu a smetany. A slavnost, kde budete podávat výběr slavných dezertů i zajímavé zapomenuté kousky jako eton mess, trifle, kávová panna cotta či rajský dezert nebo posvícenské hnětýnky bude jistě nezapomenutelnou společenskou událostí.
Odměřování surovin bez vážení - s pomocí hrníčku, lžíce a lžičky. Sladká kuchyně s významnou úsporou času. Více než 400 vyzkoušených receptů na chutné domácí sladkosti. Moučníky, cukroví, dezerty, ovocné pěny a poháry, sladké knedlíky. Sladké pečené pochoutky z brambor, těstovin a obilovin. Dorty slavnostní, odlehčené, šlehačkové i nepečené. Koláče a koláčky z různých druhů těst a pro každou příležitost. Pečeme na Vánoce: vánočky, štóly a cukroví.
V této kuchařce najdete jídla typická pro jednotlivé státy Evropy, slavné recepty, které překročily hranice země svého původu, ale i jídla méně známá, dokonce zapomenutá. Téměř 1300 nápaditých receptů, které vás jistě zaujmou, je seřazeno do 14 kapitol a doplněno seznamy surovin a velkým množstvím barevných fotografií.
Od exotiky po jednoduchost