Knihobot

Oldřich Jindřich

    Huby, Atlas jedlých húb s osvedčenými receptmi
    Kapesní atlas jedlých hub
    Houby : atlas jedlých hub s osvědčenými recepty
    Houby Berounska a Hořovicka
    • 2021

      Houby Berounska a Hořovicka

      • 143 stránek
      • 6 hodin čtení
      5,0(1)Ohodnotit

      Berounsko a Hořovicko je unikátní oblastí, na jejímž území se stýkají tři chráněné krajinné oblasti - Český kras, Křivoklátsko a Brdy. Díky rozmanitosti prostředí lze v tomto regionu nalézt velkou část z více než pěti tisíc druhů hub popsaných z České republiky. Některé dokonce rostou pouze zde. Tato publikace si klade za cíl seznámit čtenáře s výběrem těch nejkrásnějších, nejvzácnějších a nejzajímavějších hub tohoto regionu. Autoři informují čtenáře také o tom, že se houby nedělí pouze na jedlé a nejedlé, ale že mají v ekosystému své důležité a nezastupitelné místo, že je nacházíme nejen v lese, ale i na místech, kde bychom je nečekali, že mnohé rostou hojně, ale jiné jsou vzácné a zákonem chráněné, a tudíž bychom je neměli sbírat. Houby jsou totiž nejen „masem chudých“, ale i nedílnou součástí a okrasou naší přírody.

      Houby Berounska a Hořovicka
    • 2019

      Atlas jedlých húb a hubová kuchárka v jednej knihe. Mimoriadna publikácia, pri ktorej sa spojili poprední česko-slovenskí mykológovia Ladislav Hagara, Oldřich Jindřich a Aleš Vít. Atlas jedlých húb - Takmer 300 druhov jedlých húb, ktoré počas celého roka nájdete v našich lesoch. - Podrobný popis každej huby s detailnou fotografiou. - Informácie o chuťových vlastnostiach. - Prehľadné piktogramy odporúčajúce využitie v kuchyni. Hubová kuchárka - Približne 300 vyskúšaných receptov šéfkuchára Oldřicha Jindřicha. - Prakticky usporiadané predpisy podľa výskytu húb počas jednotlivých ročných období, ktoré dopĺňajú jedlá z pestovaných húb bežne dostupných na našom trhu. - Pôsobivé fotografie Aleša Víta.

      Huby, Atlas jedlých húb s osvedčenými receptmi
    • 2015

      Kniha je rozdělena na dvě části, v první části jsou vyobrazeny jedlé houby, druhá část je kuchařka houbových receptů. Celá kniha doplněna fotografiemi hub a houbových pokrmů

      Houby : atlas jedlých hub s osvědčenými recepty
    • 2008

      Češi jsou bezpochyby nejhoubařštějším národem na světě. Chodí do lesa po celý rok a sbírají houby, sotva vystrčí klobouček. Naprostá většina běžných houbařů sbírá jen několik druhů hub - těch nejznámějších, a ostatní jedlé druhy opomíjí - z neznalosti. Tím se nesmírně ochuzují a ochuzují i svůj jídelníček. Přestože je na knihkupeckých pultech k mání dostatek atlasů hub, jsou všechny takřka bez výjimky souhrnné, neboť zobrazují širokou škálu všech druhů hub - jedlých, nejedlých, jedovatých. Pro běžného houbaře (a konzumenta) mají ovšem význam především a výhradně houby jedlé, neboť pochopitelně kvůli nim a jenom na ně do lesa chodí. A právě tomuto houbaři je určen tento atlas hub, sestavený mladým mykologem z Moravského zemského muzea. Autor vybral 140 druhů jedlých hub, jež rostou v naší přírodě a lze je sbírat bez ochranářských omezení. Upozorňuje na možnost záměny s nejedlým či jedovatým dvojníkem, pokud takové nebezpečí hrozí. Rovnocennou součástí atlasu je část receptářová, v níž dvojice houbařských gurmánů Oldřich Jindřich a Aleš Vít, nabízí doslova houbové hody, a to ke každému zobrazenému druhu.

      Kapesní atlas jedlých hub