Kolektivní monografie s názvem Vladislav Vančura v literárním kontextu 20. století byl inspirován 130. výročím Vančurova narození (23. června 2021) a 80. výročím jeho smrti (1. června 1942). Editor Jiří Poláček oslovil badatele z různých oborů od literární vědy přes lingvistiku až po divadelní vědu s výzvou zamyslet se a přehodnotit literární a obecný kulturní odkaz této významné osobnosti. Knižní svazek výzkumného týmu z šesti českých univerzit je pokusem reflektovat Vančurovo dílo z pohledu současného stavu poznání literární vědy a širších souvislostí 20. století. Obraz Vladislava Vančury v kontextu minulého století vychází z 15 textů 15 autorů, uspořádaných do čtyř tematických bloků.
Jiří Poláček Pořadí knih






- 2022
- 2020
"Člověk občas potřebuje udělat bilanci své činnosti, přičemž někdy to může učinit i z vnějšího podnětu. Na rok 2020 připadají jubilea obou bratří Čapků (uplynulo sto třicet let od Karlova narození a pětasedmdesát let od Josefovy smrti), a tak jsem se rozhodl vytvořit bibliografii svých Čapkovských prací, jichž jsem od roku 1977 napsal přes osmdesát. Jejich soupis doplňuji sedmi ukázkami těchto prací a čapkovskými portréty, karikaturami a ilustracemi." JP
- 2019
Pečeme na Vánoce
- 143 stránek
- 6 hodin čtení
Vánoce, Vánoce přicházejí Leckterá dnešní žena prohlásí, že pečení vánočního cukroví je přežitek a ona péct nebude. Nemá na to čas, nechce ztloustnout a vše se dá přece koupit. Časem ale i zarputilá odpůrkyně vánočního pečení začne péct a vánoční cukroví provoní celý byt. V této knize najdete nejen recepty moderní doby, ale i ty staré, podle nichž pekla paní sládková z pivovaru nebo paní řídící z Hané.
- 2019
Smoothies : 240 nejlepších českých receptů pro kojence, malé děti i jejich maminky
- 192 stránek
- 7 hodin čtení
240 nejlepších českých receptů pro kojence, malé děti i jejich maminky.
- 2016
Grilujeme, rožníme po celý rok
- 200 stránek
- 7 hodin čtení
Autorka několika úspěšných kuchařek se v této knize zaměřila na oblíbené grilování. Kniha je rozdělená do několika částí , grilování masa, ryb, drůbeže, uzenin, zeleniny, ovoce a hub. Doplněna saláty ke grilovaným pokrmům, marinádami, dipy a omáčkami. V knize množství kvalitních fotografií, připravených pokrmů









