Knihobot

Michael Pollan

    6. únor 1955

    Michael Pollan je americký autor a novinář, který se zabývá především vztahy mezi lidmi a rostlinami. Jeho práce zkoumá kulturní, etické a environmentální dopady toho, jak pěstujeme a konzumujeme jídlo. Pollanův styl psaní je pronikavý a přístupný, což čtenářům umožňuje nahlédnout do složitých témat srozumitelným způsobem. Jeho vlivné knihy inspirovaly celosvětové diskuse o udržitelném zemědělství a našem spojení s přírodním světem.

    Michael Pollan
    How To Change Your Mind. The New Science of Psychedelics.
    How to Change Your Mind
    How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us about Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and
    Dilema všežravce: Přírodopis čtyř jídel
    Sůl, tuk, ocet, žár, aneb, Jak dobře vařit
    Jak se mění vědomí - Co nás moderní věda o psychedelikách učí o vědomí, umírání, závislosti, depresi a transcendenci
    • Brilantní a odvážné pátrání po lékařské a vědecké revoluci, která se odehrává kolem psychedelických drog - a okouzlující příběh jeho vlastních psychedelických zážitků, které mu změnily život. Když se Michael Pollan pustil do výzkumu toho, jak se LSD a psilocybin (účinná látka v magických houbách) používají k úlevě lidí trpících obtížně léčitelnými stavy, jako jsou deprese, závislost a úzkost, neměl v úmyslu napsat svou bezpochyby nejosobnější knihu. Když však zjistil, jak tyto pozoruhodné látky zlepšují život nejen duševně nemocným, ale i zdravým lidem, kteří se vyrovnávají s problémy každodenního života, rozhodl se prozkoumat krajinu mysli v první i třetí osobě. Tak začalo neobyčejné dobrodružství do různých změněných stavů vědomí spolu s ponorem do nejnovějších vědeckých poznatků o mozku i do vzkvétající undergroundové komunity psychedelických terapeutů. Pollan prosívá historické záznamy, aby oddělil pravdu o těchto tajemných drogách od mýtů, které je obklopují od 60. let 20. století, kdy hrstka psychedelických evangelistů nechtěně katalyzovala mohutný odpor proti tehdy slibnému oboru výzkumu. Kniha Jak se mění vědomí je jedinečnou a elegantní směsí vědy, memoárů, cestopisu, historie a medicíny a je triumfem participativní žurnalistiky. Je to strhující a poučné vyprávění o cestě na vzrušující a nečekanou novou hranici našeho chápání mysli, sebe sama a našeho místa ve světě. Skutečným tématem Pollanova duševního cestopisu nejsou jen psychedelické drogy, ale také věčná hádanka lidského vědomí a to, jak ve světě, který nám nabízí utrpení i radost, můžeme udělat vše pro to, abychom byli plně přítomni a našli smysl svého života.

      Jak se mění vědomí - Co nás moderní věda o psychedelikách učí o vědomí, umírání, závislosti, depresi a transcendenci
    • Tato netradiční kuchařka vydaná v angličtině prestižním nakladatelstvím Simon & Schuster zapůsobila jako hotové zjevení. Nejméně 20 významných deníků a časopisů včetně londýnských Times ji nominovalo na knihu roku, v žebříčku New York Times se umístila mezi bestsellery roku 2018 a získala cenu Jamese Bearda, udělovanou nejlepším kuchařským knihám. Záhy se také dočkala překladů do mnoha cizích jazyků. Její autorka shrnula desetiletí své profesionální praxe do čtyř jednoduchých prvků, bez nichž se žádné jídlo neobejde. Sůl, která zvýrazňuje chuť, tuk, který je nositelem chuti a zároveň ovlivňuje konzistenci jídla, ocet a každá další kyselá přísada chuť vyrovnává, a pak nastupuje žár, tedy tepelné zpracování. V knize samozřejmě nechybí recepty, ale nejde zde jen o suchopárný výčet ingrediencí a popis přípravy – všechno je podáno vtipně a se švihem. Podobně originální a výstižné jsou i ilustrace a množství grafů, které napoví i začínajícím kuchařům a kuchařkám, jak, proč a kdy co uvařit a s čím jednotlivá jídla kombinovat. Ačkoliv je dost prostoru věnováno různým úpravám masa, na své si přijdou i vegetariáni. Na samý závěr jsou uvedena vzorová menu pro různé příležitosti. Věříme, že se tato kniha stane vítaným obohacením nejen knihovniček, ale zejména kuchyní českých čtenářů a čtenářek.

      Sůl, tuk, ocet, žár, aneb, Jak dobře vařit
    • 4,2(186325)Ohodnotit

      Podtitul: Přírodopis čtyř jídel Autor se ve své mimořádně čtivé práci zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Krom alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka. Jeho popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu „nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu“ či „nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí“, apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře. Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem. Mezi jeho knihami najdeme tituly jako Obrana jídla: Jedlíkův manifest či Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál.

      Dilema všežravce: Přírodopis čtyř jídel
    • When Michael Pollan set out to research how LSD and psilocybin (the active ingredient in magic mushrooms) are being used to provide relief to people suffering from difficult-to-treat conditions such as depression, addiction and anxiety, he did not intend to write what is undoubtedly his most personal book. But upon discovering how these remarkable substances are improving the lives not only of the mentally ill but also of healthy people coming to grips with the challenges of everyday life, he decided to explore the landscape of the mind in the first person as well as the third. Thus began a singular adventure into various altered states of consciousness, along with a dive deep into both the latest brain science and the thriving underground community of psychedelic therapists. Pollan sifts the historical record to separate the truth about these mysterious drugs from the myths that have surrounded them since the 1960s, when a handful of psychedelic evangelists inadvertently catalyzed a powerful backlash against what was then a promising field of research.

      How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us about Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and
    • How to Change Your Mind

      What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence

      • 464 stránek
      • 17 hodin čtení
      4,3(4234)Ohodnotit

      The author captivates readers with a clear and confident narrative style that maintains engagement throughout the book. Through insightful observations and a well-structured approach, the writing encourages reflection and provokes thought, making it a compelling read that resonates with audiences.

      How to Change Your Mind
    • When LSD was first discovered in the 1940s, it seemed to researchers, scientists and doctors as if the world might be on the cusp of psychological revolution. It promised to shed light on the deep mysteries of consciousness, as well as offer relief to addicts and the mentally ill. But in the 1960s, with the vicious backlash against the counter-culture, all further research was banned. In recent years, however, work has quietly begun again on the amazing potential of LSD, psilocybin and DMT. Could these drugs in fact improve the lives of many people? Diving deep into this extraordinary world and putting himself forward as a guinea-pig, Michael Pollan has written a remarkable history of psychedelics and a compelling portrait of the new generation of scientists fascinated by the implications of these drugs. How to Change Your Mind is a report from what could very well be the future of human consciousness.

      How To Change Your Mind. The New Science of Psychedelics.
    • Cooked. Kochen, englische Ausgabe

      • 480 stránek
      • 17 hodin čtení
      4,3(429)Ohodnotit

      Recounts the story of the author's culinary education and the roles of the four classical elements of fire, water, air, and earth in transforming natural ingredients into delicious meals and drinks

      Cooked. Kochen, englische Ausgabe
    • When LSD was first discovered in the 1940s, it seemed to researchers, scientists and doctors as if the world might be on the cusp of psychological revolution. It promised to shed light on the deep mysteries of consciousness, as well as offer relief to addicts and the mentally ill. But in the 1960s, with the vicious backlash against the counter-culture, all further research was banned. In recent years, however, work has quietly begun again on the amazing potential of LSD, psilocybin and DMT. Could these drugs in fact improve the lives of many people? Diving deep into this extraordinary world and putting himself forwardas a guinea-pig, Michael Pollan has written a remarkable history of psychedelics and a compelling portrait of the new generation of scientists fascinated by the implications of these drugs. How to Change Your Mind is a report from what could very well be the future of human consciousness

      How to Change Your Mind
    • What shall we have for dinner? Such a simple question has grown to have a very complicated answer. We can eat almost anything nature has to offer, but deciding what we should eat stirs anxiety. Should we choose the organic apple or the conventional? If organic, local or imported? Wild fish or farmed? Low-carb or low-cal? As the American culture of fast food and unlimited choice invades the world, Pollan follows his next meal from land to table, tracing the origin of everything consumed and the implications for ourselves and our planet. His astonishing findings will shock all who care about what they put on their plate.

      The omnivore's dilemma: the search for a perfect meal in a fast-food world