Knihobot

Jeffrey Steingarten

    Jeffrey Steingarten je americký právník a literární kritik, jehož eseje se soustředí na kulinářský svět. Jeho práce, publikovaná v časopisech jako Vogue, se vyznačuje bystrým pozorováním a analytickým přístupem k jídlu a kultuře. Prostřednictvím svých sbírek esejů zkoumá hluboké spojení mezi jídlem, historií a lidskou zkušeností. Steingartenův styl je pronikavý a jeho pohled nabízí čtenářům novou perspektivu na to, co jíme a proč to jíme.

    Jeffrey Steingarten
    From Silk to Silicon
    It Must've Been Something I Ate
    Muž, který snědl vše
    Muž, který snědl vše...a další gastronomická vítězství, rozepře a labužnické výpady
    Ještě bych něco snědl: Druhý návrat Muže, který snědl vše
    Nejspíš to bude tím, co jsem snědl: Další porce vtipného čtení o jídle a chutích od Mistra pera i vidličky
    • 2011
    • 2009

      Jedno děvče, které jsem potkal na párty, mi řeklo: "Jé, vy jste ten, co píše pro zábavu o jídle." Zapomněl jsem, že by se snad mohlo o jídle psát jinak. O tomhle totiž všechny moje knížky jsou. Jsou o vaření starých kohoutů v červeném víně, o tom, jak se v jihozápadní Francii dělají jelítka, v Greenwich Village humři v rohlíku a v Římě chleba. O tom, jak se v Kalifornii pěstuje zelenina a jak si ji bezvadně vychutnáte v Paříži. Jak se můžete pořádně projíst Thajskem a jak všechno obětovat, abyste našli tu nejdokonalejší pizzu. Jsou o chuti soli a o chuti steaku. Jsou o vztahu duše a těla. A o tom základním, animózním pocitu žravé rozkoše, který pocítíme, kdykoli jsme pozvaní na večeři.

      Nejspíš to bude tím, co jsem snědl: Další porce vtipného čtení o jídle a chutích od Mistra pera i vidličky
    • 2008

      Americký módní časopis Vogue uveřejňuje jen to nejlepší, nejkrásnější a nejšpičkovější. Když roku 1989 sáhl po harvardském právníkovi a známém kulináři Jefferym Steingartenovi, aby se stal redaktorem jejich jídelních stránek, byla to šťastná volba. Později byl z jeho jídelních esejů sestaven tento první soubor. Pro českou kulinářskou scénu přináší v poměru k rozsahu až bezproporční množství informací, které jsme dosud málokdy mohli v takto ucelené podobě číst – ať už se týkají amerických ikon typu posedlosti určitými nutričními doporučeními, Dnu díkuvzdání s jeho vrcholným kouskem krocanem či celosvětově proslulých fenoménů, jakými jsou dění ve francouzské gastronomii nebo báchorkami opředené japonské hovězí z Kobe.

      Muž, který snědl vše...a další gastronomická vítězství, rozepře a labužnické výpady