Krátké příběhy s širokým dosahem. Povídky o ženách, mužích, vztazích, lásce, zklamání, životě… Krátké příběhy o tom, co se může stát při fotbalovém zápase, při návštěvě restaurace nebo bývalé manželky, nebo poté, co se rozhodnete vyhledat ženu, o které se vám v noci často zdá.
Román Vladimíra Poštulky spojuje zdánlivě nesouvisející roviny vyprávění, které se proplétají, doplňují a vzájemně nasvěcují. Sledujeme příběh kuchaře a posléze známého textaře Evžena, jeho dětství a dospívání v hornické Ostravě padesátých let, hledání místa ve společnosti na okraji i v bohémském světě Prahy let šedesátých až po hrdinovu emigraci do Paříže a Švýcarska.V další rovině nám autor přibližuje osudy řady světových i českých spisovatelů a uvažuje v té souvislosti o pravdivosti literatury, o rozdílu mezi realitou a fikcí, o možnostech sdílení osobního života skrze literaturu i o významu zvolené literární formy pro vyznění textu. V neposlední řadě se autor věnuje také erotickému životu literátů a přemýšlí o tom, jak se témata jako pornografie, homosexualita či incest odrážejí v jejich dílech.
To vše Poštulka komentuje a provází vzpomínkami na svůj vlastní život. Kniha se dá číst mimo jiné jako jakési „umění románu“, ale také jako působivý průvodce Ostravou, Prahou, a zvláště Paříží, nebo třeba kulinářskými zážitky. Na své si tak přijdou jak milovníci románů, tak zájemci o literární historii či gastronomii.
Známý gourmet kritik a labužník Vladimír Poštulka vytvořil portréty 25 nejslavnějších kuchařů, kteří se objevují na televizních obrazovkách na celém světě. Ve výpravné publikaci nechybí ani Čech Zdeněk Pohlreich. Životní příběhy těchto osobností jako Paul Bocuse, Gordon Ramsay či Jamie Olivier jsou milionům svých fanoušků ve stovkách zemí většinou neznámé, často však mají velmi zajímavé pozadí. Ke každému portrétu přidal autor, který je původní profesí velmi úspěšný textař a scénarista, jeden z nejlepších receptů těchto kuchařských superhvězd.
První publikace tohoto druhu na českém trhu!
Do české kuchyně proniklo gazpacho, bouillabaisse, aglio olio peperoncino nebo carpaccio. Ovšem kdo z nás ví, kdy, kde a jak tato jídla vznikla? Byla to náhoda nebo dokonalé umění kuchaře? Autor sbírá labužnické historky jako vzácné doklady o tom, že jídlo a pití je nedílnou součástí kultury. Mnohé populární pokrmy – palačinky, bliny s kaviárem, imam bajildi, svíčková Stroganoff nebo omáčka Béchamel – mají své velice zajímavé příběhy a stojí za to je znát. Měli bychom přece vědět, co jíme.
Psychologický román o různých podobách lásky.
Román má dvě časové a dějové roviny. První je z padesátých let, kdy se mladý hudebník Henry vypraví z Ameriky do Paříže, kde začne žít nevázaným životem v bohémském světě kolem tehdejších francouzských jazzových klubů. Druhá dějová linie je ze současnosti. Po Henryho stopách se vydává jiný Američan, který se ho po letech rozhodl vyhledat. Jak se za ta léta změnil svět a vztahy mezi lidmi? Ve hře je veliké tajemství a osudová láska...
Dějiny pornografie – atraktivní název možná vzbuzuje v čtenáři i trochu nejistoty, co všechno jej uvnitř knihy čeká… Tak tedy především množství zajímavých informací o projevech erotiky od pravěku po současnost, doplněných škálou ilustrací a fotografií. Autor téma sexu zasazuje do širokého kontextu: díky chronologickému řazení máme možnost sledovat vývoj erotického zobrazování od výtvarného umění přes literaturu až k počátkům fotografie a převratnému vynálezu filmu. Zároveň se však na cestě staletími dozvídáme i o sexuálních rituálech, prvních erotických pomůckách, antikoncepci, různých podobách prostituce i o kulturních rozdílech v pojetí sexu. A co by to bylo za dějiny, kdybychom nepoznali také něco ze soukromého života slavných panovníků a umělců, jejich milenek a libůstek…Čím více se v knize blížíme do současnosti, tím podrobnější poznatky nám četba nabízí: o vzájemném vlivu módy, společenské zábavy a erotiky, o vzniku fenoménu pornostars, ale také o puritánských hnutích, vědeckém výzkumu sexuality, o skandálních souvislostech americké mafie s pornofilmovou produkcí nebo o úzkém vztahu pornografie a umění. Erotika zkrátka hraje v naší době, stejně jako po celé dějiny lidstva, jednu z hlavních rolí.
Jak hubne labužník? Máte pocit, že tato otázka je jen provokací? Že labužník nehubne, protože pro samé jídlo nemůže nic jiného než tloustnout? Pokusíme se vás vyvést z omylu. Lidé si zdravou výživu často mylně spojují s asketismem a mají dojem, že jim „láska k jídlu“ neumožní zhubnout. Opak je ale pravdou. Móda instantních diet a potravin zcela prostých tuku mizí do nenávratna a trendem je opět používání „úplně obyčejných“ potravin. S lehkou nadsázkou lze říci, že zhubnout hladověním dokáže každý. Ale jíst – tedy normálně si užívat – a přitom hubnout už vyžaduje něco navíc. Je dobré mít několik základních znalostí o složení potravin a jejich vlivu na naši chuť k jídlu a stanovit si promyšlenou strategii hubnutí. A pak už stačí jenom poznávat dosud nepoznané potraviny a pokrmy, užívat si s rodinou i přáteli při společném jídle. Z praxe vyplývá, že ti, kteří mají fantazii a dokáží si ze zdravých surovin chutně vařit, hubnou lépe a snadněji. Zkuste to i vy spolu s MUDr. Václavou Kunovou, Vladimírem Poštulkou a jejich knihou Jak hubne labužník?! Jejich publikace je určena pro všechny, kteří mají rádi dobré jídlo, ale zároveň by se potřebovali zbavit pár přebytečných kil. Vyzkoušejte tedy některý z chutných receptů a uvidíte, že to opravdu funguje.
Odborná příručka obsahuje informace o tradičních metodách světové kuchyně, o materiálech a surovinách, o termínech i názvech a jejich významu v gastronomii
Psychologicky laděný příběh o spletitosti mezilidských vztahů je románovou prvotinou známého českého textaře.
Hlavní hrdina knihy patří do spolku "štamgastů", kteří se v 70. a 80. letech pravidelně scházejí u piva v oblíbené staroměstské pivnici. Postupně se mezi čtyřmi z nich utvoří přátelská pouta, společně prožívají milostná dobrodružství i obecnou nespokojenost s vývojem společnosti. Po listopadu 89 se však jejich život mění a právě na osudech těchto bohémů demonstruje autor svůj pohled na přerod české společnosti od socialismu ke kapitalismu.
(a 101 historka slavných labužníků)
Kniha uvádí oblíbená jídla vybraných světových i našich osobností.
V této knize najdete sto stručných kuchařských předpisů, kde ke každému receptu je připojena zábavná historka osobnosti. Jsou seřazeny v abecedním pořadí a jejich receptura je pouhým popisem , neuvádí se množství jednotlivých ingrediencí. Čtenáři, kteří budou mít zájem, si je mohou - podle názoru autora - vyhledat v odborné literatuře.