Knížka Kafíčko Magdaleny Dobromily Rettigové poprvé a naposled vyšla v roce 1845. Jak napovídá její podtitul, obsahuje recepty či praktické návody nejen na přípravu kávy, ale i kakaa, čokolády, čaje, punče, různých zákusků, dortů nebo zmrzliny. Pro dnešního čtenáře má neodolatelné kouzlo původního jazyka, které bylo i v tomto novém vydání zachováno. Pusťme se tedy do četby „o tom, co naše pohlaví za největší blaženost vezdejšího života již přes sto let pokládati navyklo – míním o kafíčku...“
Magdalena Dobromila Rettigová Pořadí knih
Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová (31. ledna 1785 Všeradice – 5. srpna 1845 Litomyšl), byla česká buditelka a spisovatelka, autorka kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz. Dodnes je známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka.







- 2015
- 1998
- 1909
- 1881
Domácí kuchařka
1112 receptur
Dobré jídlo je jako umělecké dílo, musíte dokonale zvládnout řemeslo a pak ladíte do kulinářského zázraku. Víte, že Magdalena Dobromila servírovala „tatarský biftek“? Domácí kuchařka je grunt české kuchyně. Při čtení si teprve uvědomíte, že už vše bylo vymyšleno a její následovníci už vlastně jen přizpůsobovali její recepty a doporučení době. Pochopitelně se za 200 let mnohé změnilo, kuchařky mají méně času, ale zase mají různé nástroje, které jim usnadní život, třeba o elektrické troubě, mixéru, krouhači či hnětači si mohla nechat pouze zdát! Ano, některé recepty jsou složité a vyžadují spoustu času. Také některé ingredience jsou nedostupné. Přežívá názor, že Magdalena Dobromila Rettigová vařila těžce a nemoderně. Omyl! S Magdalenou Dobromilou si vaření užijete! A navíc je to nesmírně půvabné čtení.

