Knihobot

Jana Dostálová

    1. leden 1943
    Výživa a potraviny pro zdraví
    Základy teorie práva
    Potravinářské zbožíznalství
    Památky Vysočiny. Sborník NPÚ, ÚOP v Telči 2014
    Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů
    Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí
    • Pokračování edice Hubneme s rozumem přináší komplexní návod k aktivní tvorbě jídelníčku. Chroničtí dietáři vědí, že zhubnout není tak těžké jako si váhu udržet. Kniha slouží jako univerzální průvodce pro ty, kteří chtějí hubnout s rozumem a zároveň si pochutnat, udržet si váhu nebo žít zdravě. Na rozdíl od jiných publikací nabízí „vše v jednom“ a spojuje nezbytné informace pro změnu jídelníčku. Úvod motivuje k trvalé změně životního stylu a poskytuje teoretické znalosti pro sestavení optimálního jídelníčku, včetně orientačního nastavení celodenního energetického příjmu. První část knihy se zaměřuje na rozumné nakupování, přičemž vyvrací mýty o kvalitě potravin a seznamuje čtenáře se základními potravinovými skupinami. Druhá část nabízí recepty pro celodenní chutný jídelníček s možností volby energetické hodnoty pokrmů. Originalita spočívá v tom, že není nutné suroviny vážit, ale porovnat je s fotografiemi znázorňujícími potřebné množství. Třetí část se zaměřuje na přiměřenou velikost porce a pomáhá čtenářům znovu objevit fyziologické signály hladu. Kniha obsahuje fotografický přehled potravin a speciální podložku jako měřítko. Cílem je povzbudit k zdravému stravování a odolávání konzumaci nadměrného množství nevhodných potravin.

      Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí
    • Publikace je zaměřena na získání informací, jak zacházet s potravinami při přípravě pokrmů, aby byla zajištěna jejich hygienická nezávadnost, dobrá stravitelnost a využitelnost i obsah živin (bílkovin, tuků, sacharidů, minerálních látek) i látek ochranných (zejména vitaminů), a dále, jak žádoucím způsobem ovlivnit jejich senzorické vlastnosti (chuť, vůni, barvu, texturu i celkový vzhled).

      Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů
    • Obsah: Úvodní slovo Odborné články Pavel Borský, David Merta, Marek Peška / Márnice u kostela sv. Martina v Čáslavicích. Od románského paláce ke goticko-renesančnímu opevnění Ivan Minář / Černé kuchyně ve venkovských stavbách na Vysočině v 19. století Anna Hamrlová / Téma Nanebevzetí v malbě 17. století na Vysočině. Oltářní obrazy z Pelhřimova a Havlíčkova Brodu Terezie Vohralíková / Poutní místo Kostelní Vydří ve světle barokního pramene knihy zázraků Roman Mikan / František Schmoranz starší a Vysočina Iva Steinová / Židovský hřbitov v Horní Cerekvi Ondřej Vícha / Vzájemné vazby ochrany kulturního a geologického dědictví v Kraji Vysočina (zejména z právního pohledu) Akce obnovy Anna Hamrlová / Restaurování náhrobků ze hřbitova při kostele sv. Vojtěcha v Havlíčkově Brodě Anna Hamrlová / Konzervace a restaurování dekorativní malby na ohradní zdi zámku Brtnice Petr Severa / Obnova chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Polné Božena Víchová /Křížový kámen u vsi Boňov nedaleko Jaroměřic nad Rokytnou Zprávy Pavla Lajtkepová, Pavel Macků / S mečem a štítem. Vojenství středověku nejen na Českomoravské vrchovině Jana Dostálová / Konference „Obory a bažantnice v kulturní historii“

      Památky Vysočiny. Sborník NPÚ, ÚOP v Telči 2014
    • Výživa a potraviny, zejména jejich kvalita a vliv na zdraví, jsou v současné době předmětem velkého zájmu médií a samozřejmě i veřejnosti. I když stále většina spotřebitelů nakupuje potraviny podle ceny, stoupá počet těch, kteří si vybírají podle surovinového složení, výživové hodnoty a senzorických vlastností. Kniha Potravinářské zbožíznalství by měla vyplnit mezeru na našem knižním trhu a usnadnit čtenářům výběr potravin ze široké nabídky, která na našem trhu s potravinami v současnosti je. Poslední obsáhlejší publikace pojednávající o potravinářském zbožíznalství vyšly na sklonku 90. let minulého století, mnohdy jsou rozebrané a nejsou zcela aktuální.

      Potravinářské zbožíznalství
    • Mléko – přítel nebo nepřítel

      • 53 stránek
      • 2 hodiny čtení

      Mléko je jednou ze základních potravin lidské výživy, které je pronásledováno řadou mýtů, které vedou u mnoha lidí k omezení konzumace mléka. Odborníci oslovení k sepsání této publikace se věnují složení mléka, jeho nepostradatelnosti pro lidskou výživu, mýtům a jejich vysvětlením. Věnuje se i riziku komplikací po odstranění mléka z výživy a jejich nutričním řešením. Podrobně jsou probrána i onemocnění, které vznikají nesnášenlivostí mléka – ať už se jedná o laktózovou intoleranci nebo alergi na bílkovinu kravského mléka u dětí i dospělých.

      Mléko – přítel nebo nepřítel
    • ODBORNÉ ČLÁNKY zahrnují různé příspěvky zaměřené na historické a kulturní památky v regionu Vysočina. Ivan Minář se věnuje goticko-renesančním sýpkám, zatímco Anna Hamrlová analyzuje středověké nástěnné malby v Řečici. Pavel Borský reviduje podíl Giovanniho Pieroniho na zámeckém kostele v Brtnici, a Pavel Macků zkoumá zaniklé strážní hrádky v okolí Telče. Jana Dostálová se zaměřuje na počátky špitálu v Telči a Iva Steinová na rodinu Nagl a její náhrobky na židovských hřbitovech. Lenka Brychtová popisuje opomíjené sakrální památky a Jan Salava se věnuje cyklu maskaronů v zámecké Zbrojnici. Dále se František Vícha zabývá asanací v Jihlavě a Viktor Velek stručným svatováclavským místopisem okresu Třebíč. V sekci AKCE OBNOVY Jan Bazala popisuje obnovu židovského domu v Třebíči, Lenka Brychtová se věnuje historické vodovodní síti v Jemnici, a Silvie Jagošová interiéru kostela sv. Filipa a Jakuba v Pavlově. Anna Hamrlová a Petr Severa prezentují restaurátorské práce v Kraji Vysočina. ZPRÁVY informují o nové prohlídkové trase na zámku v Náměšti, otevření Edukačního centra v Telči a jeho činnosti, a také o vzdělávání řemeslníků v péči o kulturní dědictví.

      Památky Vysočiny. Sborník NPÚ, ÚOP v Telči, 2013