KNIHA O ŽIDOVSKÉ KUCHYNI není jen kuchařkou, ale i pohledem na dějiny židovské diaspory. Obsahuje osm set receptů z různých kultur a regionů, od Káhiry, kde autorka prožila dětství, přes Evropu, sever Afriky, Asii a obě Ameriky. Kromě receptů nabízí podrobné popisy surovin a jejich zpracování, informace o židovských stravovacích předpisech, stravě starověkých Hebrejců a o svátcích v židovském kalendáři. Zmiňuje také málo známé židovské komunity v Indii a Číně. Historicko-sociologické kapitoly jsou doplněny unikátními fotografiemi ze života Židů po celém světě. Kniha se zaměřuje na aškenázskou a sefardskou populaci a sleduje židovské komunity v Litvě, Rusku, Polsku, Německu, Francii, Španělsku, severní Africe, Blízkém a Středním východě, a také v Indii a Číně. Zajímavé jsou informace o vlivu židovské kuchyně na vaření v západní Evropě a USA, kam emigrovalo mnoho židů z východní Evropy. Český čtenář jistě překvapí, kolik běžných pokrmů v české kuchyni, jako jablečný štrůdl, plněné papriky, koblihy, kuřecí vývar s knedlíčky či vánočka, má podobnosti s jídly z východoevropských židovských domácností.
Claudia Roden Pořadí knih
1. leden 1936
Claudia Rodenová se narodila v Káhiře a své vzdělání dokončila v Paříži a později studovala umění v Londýně. Původně malířka se začala věnovat tématu jídla, částečně z touhy evokovat ztracené dědictví a potěšení ze šťastného života v Egyptě. Svým přístupem, který je intenzivně osobní a vášnivě oceňuje pokrmy, si získala oblibu u čtenářů a zavedla je do nového světa jak exotických, tak i zdravých jídel. Své psaní o jídle dále rozvíjela se zvláštním zájmem o sociální a historické pozadí vaření.







- 2005