Soubor esejí, črt, úvah a mikropovídek s houbařskou tématikou doplnil odbornými kapitolami a recepty Jiří Baier. Neprodejná členská prémie.
Jiří Baier Knihy







Sbíráme holubinky
- 199 stránek
- 7 hodin čtení
Cílem této knihy je dokázat čtenáři, že i bez nějakých hlubších odborných znalostí dokáže nasbhírat a rozlišit celou řadu chutných druhů holubinek, i když právě nerostou hřiby, a může je využít buď samostatně nebo ve směsi s jinými druhy hub pro nejrůznější kulinářské účely. Přejeme čtenářům, aby se naučili holubinky lépe poznávat, zbavili se nedůvěry vůči této skupině hub, a tak dovedli plně využít těchto krásných darů lesa ke kulinářským účelům i za podmínek, kdy je ostatním druhů hub v lese poskrovnu. Kniha obsahuje fotoatlas 55 běžnějších druhů holubinek, informace k rozlišení dalších 56 méně známých druhů a recepty k přípravě jídel z holubinek.
Houby
- 416 stránek
- 15 hodin čtení
Tato kniha je nejobsáhlejší, jaká kdy o houbách u nás vyšla. Najdete v ní 1104 druhů a odrůd makroskopických hub na barevných fotografiích. Jedlost, nejedlost či jedovatost jsou znázorněny piktogramy a doba růstu římskými číslicemi. Vynikající fotografie doprovází vždy stručný popis houby, údaje o jejích ekologických nárocích, o možnostech záměny či o příbuzných druzích.
Velký atlas hub
- 432 stránek
- 16 hodin čtení
Obsáhlá barevná publikace přináší nejúplnější přehled o druhovém bohatství hub v České a Slovenské republice. Nabízí více než 1200 druhů hub, řadu barevných fotografií s podrobným popisem a údaji o místě a době výskytu. Součástí knihy je také rejstřík českých i latinských názvů hub, přehledné symboly označující jedlost, nejedlost i jedovatost hub.
Zaměnitelné houby
- 247 stránek
- 9 hodin čtení
Skoro ke každé jedlé houbě můžeme v přírodě najít jejího jedovatého dvojníka a někdy může být taková záměna obzvláště tragická. Vůbec první kniha tohoto druhu u nás, která podrobně porovnává dvojníky jedlých a jedovatých hub, může pomoci, aby k takovým tragickým záměnám nedocházelo. Precizní ilustrace Bohumila Vančury a podrobný text a fotografie Jiřího Baiera názorně ukazují a popisují rozdíly jednotlivých druhů a neposlední řadě na barevných fotografiích, jak vypadají ve svém přirozeném prostředí. (Druhé upravené české vydání)
Člověk odedávna sbíral houby jako pochutinu a doplněk stravy. Tato kniha je navíc zaměřena na houby jako prostředek k prevenci nebo léčení různých chorob a neduhů. V návaznosti na to jsou zde uvedeny i kuchařské recepty, zpracování a úprava hub s léčivými účinky. U každého druhu jsou zmíněny léčivé účinky a způsob použití.
Tato houbová kuchařka vychází jako doplňující publikace ke knize Celoroční průvodce houbaře. Jiří Baier v ní připravil více než 120 receptů z hub, které se dají sbírat během všech ročních období. Většina receptů je doplněna fotografií hotového jídla. Mimo jiné zde najdete i podrobně zpracované a vysvětlené způsoby sušení a konzervování hub
Anglie je na houby: O houbaření v Anglii a jinde : 93 jedlých hub, 108 kulinářských receptů
- 174 stránek
- 7 hodin čtení
Anglie je na houby: o houbaření v Anglii a jinde: 93 jedlých hub, 108 kulinářských receptů. Praha: Baronet
Houby v lese a v kuchyni
- 204 stránek
- 8 hodin čtení
Houbařská kuchařka, kolem 200 receptů z 55 jedlých druhů hub, barevné fotografie receptů od autora a Jiřího Poláčka, doplňují kresby hub Bohumila Vančury



