V této knize autor píše o malebném kraji, osídleném svérázným lidem – o Valašsku. Zachytil ducha tohoto kraje a hlavně se zaměřil na otázky, čím se kdysi lidé v této lokalitě živili, co pěstovali, jak přežívali období hladu, válek, jak vypadala tehdejší kuchyně. 1 volná příl.:Jídelníček. 9 s., il., sest. Milena Habustová Slovníček valašských nářečí Souhrn do ruš. přel. Blažena Chovancová, do pol. Daniel Kadlubiec, do něm. Martin Helan, do angl. Jarmila Čížová
Milena Habustová Knihy




Tradiční pečivo
- 162 stránek
- 6 hodin čtení
Publikace o tradičním lidovém pečení podrobně zachycuje rozmanitost tohoto „řemesla“ v celé jeho šířce. Popisuje původ, druhy i význam pečiva podle krajových odlišností, způsoby přípravy, suroviny včetně zajímavého koření, vybavení kuchyní a samozřejmě typy pečiva a návody k výrobě. Pokud vás tedy zajímá jak si doma upéct například tradiční hnětýnky, beleše, mrváně, trdelníky nebo pagáčky, pak vám bude právě tato kniha dobrým rádcem.117 černobílých obrázků, 36 barevných fotografií.
Prostřený stůl Rožnovanů
- 95 stránek
- 4 hodiny čtení
Kniha přibližuje stravovací zvyklosti obyvatel městečka Rožnova pod Radhoštěm. „Díky intenzivním kontaktům s venkovskými slovenskými obcemi se v tradiční stravě Rožnováků objevovaly nejen typické městské pokrmy, ale také řada kulturních vnosů venkovského charakteru,“ prozradila autorka knížky Milena Habustová. Publikace nabízínejen pohled na staré stravovací návyky, ale přináší také řadu tradičních receptů.