Květinová kuchařka Jany Vlkové vás seznámí s rostlinami, které se v kuchyni používaly odpradávna a nyní je zvolna objevují věhlasní kuchaři a gurmeti. Autorka poradí, kdy, kde a jak divoké i kulturní rostliny sbírat. K tomu představí vynikající, inspirativní, a přesto velmi jednoduché recepty. Jedlé květy a listy podtrhují chuť pokrmů a hrají důležitou dekorativní roli. Kniha je přehledně rozdělena do kapitol „ čtyř ročních období kytkožrouta“, tedy podle toho, kdy jsou v Čechách rostlinky k mání. Vychutnejte si jídla, která lahodí oku, a odhalte jedinečné chutě, které nám příroda nabízí. Váš talíř ozdobený jedlým kvítím a býlím se rázem stane uměleckým dílem.
Jana Vlková Knihy







Kytky k jídlu v receptech i herbáři
- 224 stránek
- 8 hodin čtení
První kuchařka vyvolala neobyčejný zájem o téma jedlých květů i plevelů. Autorka pořádá i terénní semináře a kulinární workshopy. Know-how v oblasti jedlého kvítí a býlí u ní čerpali i špičkoví pražští kuchaři. Křest druhé knihy – „Notesu Květinové kuchařky“ tak mohl proběhnout v prostoru restaurantu Eska, jehož tým se u Jany Vlkové také učil a prostory čerstvě otevřené restaurace pro křest propůjčil. Očekávaná druhá kuchařka „Kuchařka všech kytkožroutů – pokročilých i začátečníků“ přináší čtyřicet nových jedlých rostlin a stovku receptů na šedesáti fotografiích. Její členění na čtyři roční období kytkožrouta, brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, navazuje na první knihu. Nově je přidáno i období zimy s několika recepty z konzervovaných a sušených květin. Jako hosté se v knize objeví se svými recepty Radek Kašpárek, držitel michelinské hvězdy, Pavel Tvaroh, mistr míchaných drinků, Hana Rawlings, královna dortů, a Denisa Bartošová, kouzelnice v oboru jedlých dárků.
Kulinární monografie o jedné rostlině, a zejména o jejím uplatnění v kuchyni. Představuje dvacet receptů sestavených vždy pro celé menu, od polévky a salátu přes hlavní chod a dezert, včetně návodů na slané i sladké konzervování. Každý recept doprovází fotografie. Doprovodná textová část obsahuje obecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, nejrůznější zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce. Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze například pampelišky na Šumavě začínají kvést až o tři týdny později, na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.
Notes Květinové kuchařky
- 128 stránek
- 5 hodin čtení
Pro všechny milovníky jedlého kvítí a býlí je Notes Květinové kuchařky nezbytný a praktický doplněk do terénu. Notes zahrnuje prostor pro vaše poznámky i kalendárium s nejčastějším výskytem jedlého kvítí a býlí, nechybí ani lokality ve městech. Je přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta – od prvního rašení rostlin až do prvních podzimních přízemních mrazíků včetně rostlin, které se do kuchařky nevešly. S Notesem Květinové kuchařky budete na sběr správně vybaveni a dozvíte se, jak o úlovek pečovat doma.
Aha! Rodičovství
- 296 stránek
- 11 hodin čtení
Většina knih na téma rodičovství se zaměřuje na změnu chování u dětí. Kniha, kterou držíte v rukou, začíná u nás – tedy u rodičů. Pomůže nám lépe porozumět vlastním emocím. Poskytuje jednoduché a praktické návody, jak zpracovat naše reakce, abychom byli schopni děti vést s empatií, pomocí stanovení zdravých hranic a jasné komunikace. Hlavní vzkaz autorky zní: „Pečujte o emociální vztah mezi vámi a dítětem, docílíte opravdové a trvalé změny. Máte-li toto zásadní pouto s vaším dítětem, nepotřebujete vyhrožovat, vyčítat, prosit, uplácet ani trestat.“ Tři principy doktorky Laury Markhamové: • umění seberegulace • napojování se na dítě a vytváření hlubokého vztahu • koučink, nikoli kontrola
Jak zabránit sporům mezi sourozenci a vychovat z nich přátele na celý život. V této dlouho očekávané knize se známá doktorka Laura Markhamová, autorka úspěšné knihy AHA! Rodičovství: Jak přestat křičet a začít s dětmi žít v harmonii, zabývá sourozeneckými vztahy. Poskytuje jednoduché, ale účinné návody, které dětem pomohou zvládat jejich emoce, vyjadřovat jejich potřeby a samostatně řešit spory. Díky těmto postupům si děti budou schopné vytvořit se svým sourozencem láskyplné pouto a vyrůst v empatické, chápající a spolupracující dospělé. Kniha obsahuje praktické a výzkumem podložené rady, jak: - si vytvořit hluboký vztah ke každému z vašich dětí, aby skutečně uvěřily tomu, že nikoho jiného nemůžete milovat více; - vytvořit láskyplné rodinné prostředí, které podněcuje smích a minimalizuje hádky; - naučit děti zdravému emočnímu sebeřízení (samostatné řešení konfliktů, které jim umožní naplnit vlastní potřeby a respektovat potřeby druhých); - pomoci dětem vypěstovat celoživotní sourozenecké pouto a prohloubit v nich vztahové dovednosti, které budou potřebovat k vytváření zdravých přátelských i pracovních vztahů a posléze i vztahů v jejich vlastních rodinách.
Dieses Kochbuch ist eine kulinarische Liebeserklärung an den Löwenzahn! Jana Vlková, Kräuterexpertin und Bestsellerautorin aus Tschechien, beschreibt in Wort und Bild genussreiche Verwendungsmöglichkeiten der Pflanze, die oft als Unkraut abgetan wird. Schon unsere Vorfahren wussten die Kraft des Löwenzahns als Heilkraut zu nutzen – ob bei Rheuma, Diabetes oder zur Entschlackung. Dass fast alle Teile – von der Wurzel bis zur Blüte – auch essbar sind, zeigt die Autorin eindrucksvoll. Zwanzig kreative Rezepte machen so richtig Lust aufs Nachkochen, von der Suppe über Vorspeisen, Salate und Fleischgerichte bis zu Desserts und dem Kaffee-Ersatz. Auch der Löwenzahn-Honig darf nicht fehlen. Aleksandra Chytra hat tolle Fotos beigesteuert, die Zeichnungen stammen von der renommierten Illustratorin Pavla Dvorská. Ergänzend liefert die Autorin Infos über Inhaltsstoffe und die positiven Wirkungen der »Pusteblume«. Den wertschätzenden Blick auf die Pflanze vervollständigen Gedichte sowie eine Geschichte des tschechischen Dichters Jaroslav Kvapil (»Prinzessin Löwenzahn«). Ein Buch als wahres Schatzkästchen!

