Jana Vlková Pořadí knih







- 2025
- 2019
Kulinární monografie o jedné rostlině, a zejména o jejím uplatnění v kuchyni. Představuje dvacet receptů sestavených vždy pro celé menu, od polévky a salátu přes hlavní chod a dezert, včetně návodů na slané i sladké konzervování. Každý recept doprovází fotografie. Doprovodná textová část obsahuje obecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, nejrůznější zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce. Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze například pampelišky na Šumavě začínají kvést až o tři týdny později, na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.
- 2018
Kytky k jídlu v receptech i herbáři
- 224 stránek
- 8 hodin čtení
První kuchařka vyvolala neobyčejný zájem o téma jedlých květů i plevelů. Autorka pořádá i terénní semináře a kulinární workshopy. Know-how v oblasti jedlého kvítí a býlí u ní čerpali i špičkoví pražští kuchaři. Křest druhé knihy – „Notesu Květinové kuchařky“ tak mohl proběhnout v prostoru restaurantu Eska, jehož tým se u Jany Vlkové také učil a prostory čerstvě otevřené restaurace pro křest propůjčil. Očekávaná druhá kuchařka „Kuchařka všech kytkožroutů – pokročilých i začátečníků“ přináší čtyřicet nových jedlých rostlin a stovku receptů na šedesáti fotografiích. Její členění na čtyři roční období kytkožrouta, brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, navazuje na první knihu. Nově je přidáno i období zimy s několika recepty z konzervovaných a sušených květin. Jako hosté se v knize objeví se svými recepty Radek Kašpárek, držitel michelinské hvězdy, Pavel Tvaroh, mistr míchaných drinků, Hana Rawlings, královna dortů, a Denisa Bartošová, kouzelnice v oboru jedlých dárků.
- 2017
Jak zabránit sporům mezi sourozenci a vychovat z nich přátele na celý život. V této dlouho očekávané knize se známá doktorka Laura Markhamová, autorka úspěšné knihy AHA! Rodičovství: Jak přestat křičet a začít s dětmi žít v harmonii, zabývá sourozeneckými vztahy. Poskytuje jednoduché, ale účinné návody, které dětem pomohou zvládat jejich emoce, vyjadřovat jejich potřeby a samostatně řešit spory. Díky těmto postupům si děti budou schopné vytvořit se svým sourozencem láskyplné pouto a vyrůst v empatické, chápající a spolupracující dospělé. Kniha obsahuje praktické a výzkumem podložené rady, jak: - si vytvořit hluboký vztah ke každému z vašich dětí, aby skutečně uvěřily tomu, že nikoho jiného nemůžete milovat více; - vytvořit láskyplné rodinné prostředí, které podněcuje smích a minimalizuje hádky; - naučit děti zdravému emočnímu sebeřízení (samostatné řešení konfliktů, které jim umožní naplnit vlastní potřeby a respektovat potřeby druhých); - pomoci dětem vypěstovat celoživotní sourozenecké pouto a prohloubit v nich vztahové dovednosti, které budou potřebovat k vytváření zdravých přátelských i pracovních vztahů a posléze i vztahů v jejich vlastních rodinách.
- 2016
Notes Květinové kuchařky
- 128 stránek
- 5 hodin čtení
Pro všechny milovníky jedlého kvítí a býlí je Notes Květinové kuchařky nezbytný a praktický doplněk do terénu. Notes zahrnuje prostor pro vaše poznámky i kalendárium s nejčastějším výskytem jedlého kvítí a býlí, nechybí ani lokality ve městech. Je přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta – od prvního rašení rostlin až do prvních podzimních přízemních mrazíků včetně rostlin, které se do kuchařky nevešly. S Notesem Květinové kuchařky budete na sběr správně vybaveni a dozvíte se, jak o úlovek pečovat doma.
- 2015
Květinová kuchařka Jany Vlkové vás seznámí s rostlinami, které se v kuchyni používaly odpradávna a nyní je zvolna objevují věhlasní kuchaři a gurmeti. Autorka poradí, kdy, kde a jak divoké i kulturní rostliny sbírat. K tomu představí vynikající, inspirativní, a přesto velmi jednoduché recepty. Jedlé květy a listy podtrhují chuť pokrmů a hrají důležitou dekorativní roli. Kniha je přehledně rozdělena do kapitol „ čtyř ročních období kytkožrouta“, tedy podle toho, kdy jsou v Čechách rostlinky k mání. Vychutnejte si jídla, která lahodí oku, a odhalte jedinečné chutě, které nám příroda nabízí. Váš talíř ozdobený jedlým kvítím a býlím se rázem stane uměleckým dílem.
- 2015
Aha! Rodičovství
- 296 stránek
- 11 hodin čtení
Většina knih na téma rodičovství se zaměřuje na změnu chování u dětí. Kniha, kterou držíte v rukou, začíná u nás – tedy u rodičů. Pomůže nám lépe porozumět vlastním emocím. Poskytuje jednoduché a praktické návody, jak zpracovat naše reakce, abychom byli schopni děti vést s empatií, pomocí stanovení zdravých hranic a jasné komunikace. Hlavní vzkaz autorky zní: „Pečujte o emociální vztah mezi vámi a dítětem, docílíte opravdové a trvalé změny. Máte-li toto zásadní pouto s vaším dítětem, nepotřebujete vyhrožovat, vyčítat, prosit, uplácet ani trestat.“ Tři principy doktorky Laury Markhamové: • umění seberegulace • napojování se na dítě a vytváření hlubokého vztahu • koučink, nikoli kontrola
