Praktický atlas hub s barevnými fotografiemi. Obsahuje i další informace o houbách (houby v kuchyni, kalendář růstu hub a podobně).
Miroslav Smotlacha Knihy
Miroslav Smotlacha (22. září 1920 Praha – 6. června 2007 Praha) byl český potravinářský chemik a popularizátor houbaření, čestný předseda České mykologické společnosti.







Vydáním knížky se čtenáři poprvé dostává do rukou úplný seznam a vyobrazení tržních neboli tzv.kodexových hub, tj. těch, které se smějí prodávat na trzích a průmyslově zpracovávat. Autoři rozšířili atlas i o obrázky a popisy jedovatých druhů a dalších významných jedlých hub.Houbaři zde najdou důležití informace, které jim pomohou určovat a bezpečně rozpoznávat jedlé i jedovaté druhy podle vnějších botanických znaků. Zvláštní kapitoly jsou věnovány sběru, výkupu a prodeji hub, stejně jako jejich konzervování a použití v domácnosti.
Houbařský atlas : 180 druhů jedlých a nejjedovatějších hub : 100 osvědčených kuchařských receptů
- 183 stránek
- 7 hodin čtení
Houbařský atlas je pvní kniha, kde najdete u jednotlivých jedlých druhů mimo popis houby i předpis k vhodnému zpracování od ing. Smotlachy a která informuje, kdy a kde houby rostou a která neobsahuje houby drobné a chorošovité a prakticky nevyužitelné.
Sto receptů z hub
- 96 stránek
- 4 hodiny čtení
Houby a jejich konzervace, sušené, naložené, sterilované v tuku neb. vlastní šťávě a další formy zpracování, dále recepty na jejich úpravu.
Nepostradatelný průvodce pro každého houbaře i kuchaře. Obsahuje podrobný popis jednotlivých druhů hub, jejich výskyt a dobu růstu. 2. vydání
Vreckový atlas húb
- 296 stránek
- 11 hodin čtení
Praktický sprievodca pri zbere a určovaní húb. Tento obrazový atlas plný pohotových informácií pre hubára v lese má niekoľko funkcií: 1. poznávanie húb podľa vonkajších znakov, ktoré dokumentujú verné fotografie, 2. určovanie aj podľa vône alebo pachu, 3. dôležité údaje o možnostiach zámeny s nejedlými či jedovatými hubami, 4. informácie o období rastu a miestach výskytu jednotlivých druhov, 5. podrobný register slovenských a latinských názvov.
Speciální kuchařka přináší recepty na úpravu méně známých hub u nás i v zahraničí.
Oficiální příručka pro určování jedlých a jedovatých hub. V této knize najdete základní charakteristiku, třídění a názvy hub a dozvíte se, jak je poznávat a určovat podle vnějších znaků - vzhledu či pachu. Poskytne vám informace o době růstu a místech výskytu jednotlivých druhů i důležité údaje o možnostech záměny s nejedlými či jedovatými houbami.
Kapesní atlas hub
- 304 stránek
- 11 hodin čtení
Základní charakteristika, třídění, zařazení a názvy hub. Poznávání a určování hub podle vnějších znaků - zrakem nebo čichem. Informace o nejpravděpodobnější době růstu a místech výskytu jednotlivých druhů. Důležité údaje o možnostech záměny s nejedlými či jedovatými houbami. Výstižný popis důležitých poznávacích znaků - napojení lupenů na třen, okraj klobouku nebo prstenu a na třeni. Rejstřík latinských, českých a lidových názvů. Přehledné uspořádání, barevné fotografie, rychlé a praktické informace pro houbaře.