Knihobot

Miloš Michlovský

    1. leden 1953
    Miloš Michlovský
    Bobule
    Vinohradnictví
    Lexikon chemického složení vína
    Technologie šampaňského
    Slabikář vinařství
    Mikrobiologie a biochemie vína
    • Vázaná plnobarevná kniha formátu B5 Mikrobiologie a biochemie vína je určena všem zájemcům o cenné odborné informace o procesech vedoucích ke vzniku vína a může rovněž sloužit jako učebnice pro studenty příslušně zaměřených škol. Kniha podává ucelený přehled o mikrobiomu od vinice až po hotový produkt lahvové víno. Zabývá se ale především tím, co se z pohledu mikrobiologie a biochemie děje během technologického postupu přípravy vína a jeho zrání, včetně nežádoucích procesů.

      Mikrobiologie a biochemie vína
    • Technologie šampaňského

      • 308 stránek
      • 11 hodin čtení

      Vázaná plnobarevná kniha formátu B5 „Technologie šampaňského“ je určena všem producentům a konzumentům vína. Kniha podává ucelený přehled o produkci šampaňského vína. Zabývá se jeho historií, organizací vinařů v Champagne, pravidly pro pěstování révy k získávání šampaňského, zpracováním základního vína, kupáží, tiráží, druhotnou fermentací a zráním na kalech, setřásáním, odkalováním a zátkováním. Kniha pojednává i o perlení, vzniku bublinek a pěny a podává informace pro spotřebitele.

      Technologie šampaňského
    • Lexikon chemického složení vína

      • 262 stránek
      • 10 hodin čtení

      Lexikon chemického složení vína našeho předního vinařského odborníka je určena všem producentům vína. Kniha podává ucelený přehled chemických látek, které dosud byly ve víně nalezeny. Pojednává i o jejich množství a významu pro chuť a aroma vína a taky o působení na zdraví člověka.

      Lexikon chemického složení vína
    • Vinohradnictví

      • 932 stránek
      • 33 hodin čtení

      Vázaná plnobarevná kniha formátu B5 „Vinohradnictví“ je určena všem pěstitelům révy vinné a studentům předmětu vinohradnictví. Kniha podává ucelený přehled o vinohradnictví, jaký v Česko/Slovensku dosud nebyl v jediném svazku vydán. Zabývá se jeho historií, fyziologií révy vinné, základy ampelografie, množením révy včetně produkce sazenic, prací ve vinici, chorobami a škůdci révy, její výživou, ekonomikou produkce hroznů a současným stavem vinohradnictví v ČR i ve světě. Kniha je rozsáhlá nejenom textem, ale i počtem obrázků a tabulek. Uvádí celou problematiku vinohradnictví v jednom svazku od historie, jeho vývoj až po nejnovější vědecké poznatky v oboru.

      Vinohradnictví
    • Bobule je určena všem producentům hroznů i vína. Kniha podává ucelený přehled o složení bobule a významu jednotlivých látek uvnitř bobule. Pojednává i o vlivu vnějšího prostředí a terroir na obsah bobule, a tím i na aroma a chuť vína.

      Bobule
    • Příprava bílých vín je určena všem producentům vína. Kniha podává ucelený přehled o složení bílého vína a významu jednotlivých látek pro kvalitu konečného produktu – lahvového vína. Zabývá se ale především postupem, jak pozitivní látky udržet a naopak negativní potlačit. Kniha pojednává o technologickém postupu přípravy bílých a růžových tichých suchých i speciálních botrytických přírodně sladkých vín, stejně jako i vín šumivých.

      Příprava bílých vín
    • Oxid siřičitý v enologii našeho předního vinařského odborníka je určena všem producentům vína. Kniha podává ucelený přehled metod jak se vyhnout nadměrnému síření vína a jak obsah SO2 ve vínu minimalizovat. Ne formou „kuchařky“ (vezmi hrst síry a nasyp ji do vína), ale vysvětlením podstaty dějů.

      Oxid siřičitý v enologii
    • Encyklopedie degustace vína

      • 179 stránek
      • 7 hodin čtení

      Encyklopedie degustace vína našeho předního vinařského odborníka Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. je určena producentům, somelierům, degustátorům, ale i milovníkům vína. Kniha je zpracována na vysoké profesní úrovni a podává ucelený přehled o podstatě a metodách degustace ve vícero souvislostech. Vysvětluje mimo jiné i podstatu vzniku jednotlivých aromatických látek, dále obsahuje podrobný slovní popis možného charakteru vín a příklady vhodných kombinací vín s pokrmy.

      Encyklopedie degustace vína
    • Příprava červených vín

      • 330 stránek
      • 12 hodin čtení

      Vyšla další ze série knih o vinohradnictví a vinařství od Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. s názvem Příprava červených vín. Navazuje tak na v minulém roce vydanou Přípravu bílých vín. Vázaná plnobarevná kniha formátu B5 „Příprava červených vín“ je určena všem producentům vína. Kniha podává ucelený přehled o složení červeného vína a významu jednotlivých látek pro kvalitu konečného produktu – lahvového vína. Zabývá se ale především postupem, jak pozitivní látky udržet a naopak negativní potlačit. Kniha pojednává o technologickém postupu přípravy červených tichých suchých vín a samostatně se zabývá víny zrajícími v dřevěných sudech.

      Příprava červených vín