Doprava do Balíkovny jen za 49 Kč! 

Knihobot
Triky a fígle

Jak a kde prodat knihy, učebnice a komiksy?

robot
Ondra z Knihobotu
18. 9. 2024
Book pile

Jaké máte možnosti při prodeji knih? V řadě případů je Knihobot nejlepší volbou, ale někdy existují i způsoby lepší. Ostatně hodně z nich jsme si vyzkoušeli i my sami. Následující tipy proto platí pro všechny knihy. Ať už jde o beletrii, dětské knížky, leporela, nebo komiksy. Doufáme, že zde naleznete přesně to info, které potřebujete.

Kdy knihy prodat?

Hned. Ne hned po dočtení, samozřejmě. Ale hned v momentě uvědomění, že knihu nechcete. Nějakou dobu ještě vydrží v knihovně (doporučujeme vyhrazení speciální police), ale pokud už začnete knihy skládat do krabice, k novým majitelům by měly zamířit co nejrychleji. V žádném případě případě knihy nesmí do sklepa, do garáže nebo na půdu.

A že máte suchý a čistý sklep? Věříme, ale radíme nepokoušet. Pokud knihám plánujete přechodný pobyt ve sklepě, uděláte líp, když je postavíte rovnou k popelnici. Tam mají ještě šanci, že je někdo zavčasu zachrání.

 

Jak dlouho bude prodej trvat?

Záleží na tom, jaký způsob prodeje vyberete. Knihobot vám nezabere víc než 15 minut: vyfotit knihy, vyplnit formulář a pak zabalit a předat kurýrovi nebo donést. O zbytek se staráme my.

Při prodeji na vlastní pěst si cenu knihy určujete sami. Počítejte však s tím, že prodej kousku za 60 Kč vám zabere stejné množství práce jako kniha za tisíce.

A váš čas také něco stojí. Knihy musíte skladovat, dokud o ně někdo neprojeví zájem. Řešit domluvu se zájemcem. Balit (většinou jeden kus po druhém), starat se o dopravu. A občas vás čeká i nějaká ta reklamace.

 

Jaké knihy mají cenu?

Nejlépe se budou prodávat zhruba 15 let staré knihy. Snadno také prodáte úzce zaměřené odborné tituly. Naopak masově vydávaná beletrie z období minulého režimu je prodejná velmi obtížně, i když existují výjimky.

Nejdříve si proto udělejte průzkum. Vyhledejte své knihy na antikvárních vyhledávačích – k tomu slouží ulovknihu.cz od Knihobotu nebo muj-antikvariat.cz. Zjistíte tak, za kolik se výtisk obvykle prodává.

Pokud se kniha běžně objevuje pod 100 Kč, počítejte s tím, že s prodejem na vlastní pěst se vám příliš dobře nepovede. A v antikvariátu za ni nic nečekejte.
Antikvář jich totiž má plný sklad a nemá důvod za ni platit. 

Pokud však titul nenajdete ani na jednom z vyhledávačů, máte slušnou šanci, že cena knihy půjde do tisíců.

 

Co byste si měli připravit

Nejprve vytřiďte všechny knihy, které chcete prodat. Pak si vyberte cestu, kterou je pošlete dál. Nemusíte sepisovat žádné seznamy, pro antikváře jsou důležitější fotografie.

 Není přitom nutné fotit každou zvlášť. Stačí, aby bylo jasné, o jaké knihy jde. A v jakém jsou stavu. Pro inzertní servery knihy fotit nemusíte, ale v inzerátu budete muset stav knihy uvést.

Book pile

Kam s knihami? A jak to funguje?

  • Antikvariáty

Antikvariát za rohem může být nejrozumnější řešení, pokud za knihy nechcete moc peněz. Vaše knihy se dostanou k někomu, kdo je ocení. A navíc tím podpoříte malý podnik, kterých pomalu ubývá.

Pokud se zbavujete většího množství hezčích knih, antikváři často stačí jedna (nerozmazaná!) fotka knihovny. Rád pak přijede, vše si naloží, a ještě vám dá pár korun. Nikdo nezbohatne, ale navzájem si pomůžete.

  • Knihobot

Jak to funguje v Knihobotu se podrobně dočtete zde. Knihy si převezmeme co nejdřív, celý proces je pro vás bez práce a po prodeji dostanete velkou část prodejní ceny. Nad prodejem ale nemáte úplnou kontrolu. Necháváte na nás určení ceny i to, jaké knihy se pokusíme prodat. Musíte nám věřit, že uděláme to nejlepší, co dovedeme.

  • Sociální sítě

Hodně práce a nejistý výsledek. Kdo se někdy pokoušel domluvit s cizími lidmi na Facebooku, tuší, o čem mluvím.

Nečekejte, že prodáte vše, čeho se zbavujete. Většina knih vám pravděpodobně zůstane a prodáte spíš pár kousků, u kterých jste neodhadli správnou cenu.

Dejte si také pozor, zda se u vašeho zákazníka nediskutuje o tom, že někoho podvedl. I takové případy se objevují.

  • Aukro

Aukro má stále ty samé problémy jako za starých časů a spoustu obchodů je obtížné dotáhnout do konce. Portál pak navíc dělá problémy s vrácením provize. K tomu přidejte technické problémy, na které si stěžují i sami prodejci.

  • Databazeknih.cz

Vystavíte inzerát. Všechno kolem obchodu si musíte řešit sami, stejně jako kdybyste prodávali na sociální síti. Ale díky dobře strukturované databázi a velké spoustě čtenářů, kteří se na stránkách pohybují, je docela velká šance, že nového majitele některým svým knihám najdete.

  • Trhknih.cz

Prodej na Trhu knih je jednoduchý. Nemusíte knihu ani fotit. Zároveň za vás vyřeší platby. Kupující tak má jistotu, že nejste podvodník. Z toho ale vychází i slabiny.

Například často chybějící fotografie nebo nemožnost zaslání zprávy prodejci, např. pro dotaz na upřesnění stavu.

 

Kam s knihami, které nikdo nechce?

Knihovny, nemocnice, domovy důchodců

Navzdory dobrému úmyslu bývají tyto instituce spíše zoufalé. Lidé jim totiž navozí tuny knih a oni nevědí, co s nimi. Často pak obvolávají antikvariáty zda by si knihy odvezly. A bohužel jde obvykle o knihy, které nikdo jiný nechtěl.

„Obdarovaná instituce“ tak nakonec musí platit za likvidaci. Proto se vždy nejprve informujte, zda mají o vaši knihovnu zájem. Například Městská knihovna v Praze má vlastní program Dejme knihám další šanci, kde popisuje, které knihy a kam je můžete přinést.

Knihobudky 

Jak praví náš CEO: "Sám nejsem velký fanoušek knihobudek. Když to vyhrotím, tak je vnímám asi jako babybox. Pokud nějaké knihy zachrání, tak jsem rád, ale člověk, který je tam dal, žádný dobrý skutek neudělal. Zajděte se někdy podívat, jak takové knihy po chvíli vypadají, třeba po deštivé noci. Pokud to nejde jinak, volte knihobudky v uzavřeném prostoru!"

Pokud máte hezké knihy, odneste je raději do antikvariátu, i kdyby vám za ně nic nedali. Spíš se tak dostanou k někomu, kdo o ně stojí. Pokud knížky v antikvariátu nechtějí ani zadarmo, tak si je nikdo neodnese ani z knihobudky. Časem se budou povalovat na chodníku. Ale povídačkám o bezdomovcích, kteří knihy odnáší do sběru nevěřte, viz níže.

Sběrny

Pokud vám vyhazování knih vadí, máme dobrou zprávu. Ve sběrnách o ně nestojí. Občas se mezi lidmi povídá něco o vytrhávání knih z vazeb. Ve skutečnosti v posledních letech nikdo nestojí ani o papír. Cena celulózy kvůli kůrovcové kalamitě spadla na minimum a Čína (kdysi velký odběratel sběru) zakázala dovoz papíru úplně.

Situace se lehce zlepšila díky větší spotřebě kartonu během lockdownu, ale na to nelze spoléhat. Raději se předem informujte, jaká je situace ve vašem sběru. Pokud budete chtít někde vyhodit větší množství knih, budete rádi, když nebudete muset zaplatit poplatek.