Parametry
Kategorie
Více o knize
Rok 1910 byl pro české zpracovatele masa rokem velmi významným – tiskem vyšly hned dvě příruční knihy pro uzenáře: „Výroba jemného uzenářského zboží“, kterou sestavil a vlastním nákladem vydal Josef Řehák a „Uzenář“ Karla Josefa Jarníka. Po dvou desetiletích od vydání „Učebné knihy uzenářství a řeznictví“ Josefa Achrera (1890) a Václava Rošického „Řeznictví a uzenářství“ (1892) to byly konečně nové aktuali¬zo¬va¬né soubory receptur masných výrobků, vyráběných nejen v Praze, ale v celých Čechách i na Moravě. Byly to na dlouhou dobu i učebnice poslední, vždyť další příručku – „Vzorné řeznictví a uzenářství“ vydal František Danielka až v roce 1931. Do války pak vyšly ještě dvě odborné knihy: „Výroba uzenin, specialit a konserv“ Jaroslava Bezděka (1935) a „Receptář“ Josefa Tašla z Veselí nad Moravou (1936 a 1939). Není divu, že po knihách se jenom zaprášilo a brzy se staly nedostupnými. V roce 1928 se proto významný pražský výrobce uzenářských strojů pan Ladislav Vagenknecht rozhodl vydat Jarníkova „Uzenáře“ podruhé. O revizi a doplnění textu požádal osobnost nad jiné povolanou – pana Josefa Špringera, v letech 1929–1940 prvního ředitele Odborné mistrovské školy řeznicko-uzenářské v Praze. Výsledek jejich práce Vám nyní předkládám ve třetím vydání. Kromě drobných jazykových úprav, majících za cíl usnadnit dnešnímu čtenáři vnímání textu, jsem zachoval původní znění receptur, návodů i výrobních postupů. Pro snazší orientaci v textu jsem knihu doplnil abecedním a jmenným rejstříkem masných výrobků.
Nákup knihy
Uzenář, Karel Josef Jarník
- Jazyk
- Rok vydání
- 2016
- product-detail.submit-box.info.binding
- (pevná)
Doručení
Platební metody
Navrhnout úpravu
- Titul
- Uzenář
- Jazyk
- česky
- Autoři
- Karel Josef Jarník
- Vydavatel
- Václav Šedivý - OSSIS
- Rok vydání
- 2016
- Vazba
- pevná
- ISBN10
- 8086659518
- ISBN13
- 9788086659510
- Kategorie
- Kuchařky
- Anotace
- Rok 1910 byl pro české zpracovatele masa rokem velmi významným – tiskem vyšly hned dvě příruční knihy pro uzenáře: „Výroba jemného uzenářského zboží“, kterou sestavil a vlastním nákladem vydal Josef Řehák a „Uzenář“ Karla Josefa Jarníka. Po dvou desetiletích od vydání „Učebné knihy uzenářství a řeznictví“ Josefa Achrera (1890) a Václava Rošického „Řeznictví a uzenářství“ (1892) to byly konečně nové aktuali¬zo¬va¬né soubory receptur masných výrobků, vyráběných nejen v Praze, ale v celých Čechách i na Moravě. Byly to na dlouhou dobu i učebnice poslední, vždyť další příručku – „Vzorné řeznictví a uzenářství“ vydal František Danielka až v roce 1931. Do války pak vyšly ještě dvě odborné knihy: „Výroba uzenin, specialit a konserv“ Jaroslava Bezděka (1935) a „Receptář“ Josefa Tašla z Veselí nad Moravou (1936 a 1939). Není divu, že po knihách se jenom zaprášilo a brzy se staly nedostupnými. V roce 1928 se proto významný pražský výrobce uzenářských strojů pan Ladislav Vagenknecht rozhodl vydat Jarníkova „Uzenáře“ podruhé. O revizi a doplnění textu požádal osobnost nad jiné povolanou – pana Josefa Špringera, v letech 1929–1940 prvního ředitele Odborné mistrovské školy řeznicko-uzenářské v Praze. Výsledek jejich práce Vám nyní předkládám ve třetím vydání. Kromě drobných jazykových úprav, majících za cíl usnadnit dnešnímu čtenáři vnímání textu, jsem zachoval původní znění receptur, návodů i výrobních postupů. Pro snazší orientaci v textu jsem knihu doplnil abecedním a jmenným rejstříkem masných výrobků.