Žito a tritikale. Biologie, pěstování, kvalita a využití
Autoři
Více o knize
V publikaci „Žito a tritikale“ jsou shrnuty dlouholeté výsledky výzkumu na ČZU v Praze. K souhrnnému zpracování výsledků o žitě dochází k situaci, kdy začíná být nedostatek domácí produkce k tradiční přípravě žitného chleba. Poslední publikace vyšla v roce 1990. Přitom na žitná pole přicházejí nové velmi výnosné odrůdy hybridů se zcela novými požadavky na podmínky pěstování a o kterých nemá praxe dostatek informací. Stejně tak je to s novým obilním druhem tritikale ( česky žitovce), který je po pšenici a ječmeni třetím nejrozšířenějším obilním druhem. Jediná publikace, která o tritikale vyšla, je z roku 1991 a ještě byla s omezenou distribucí. Pojetí knihy je založeno na biologii obou druhů, na zvláštnostech tvorby výnosu a z toho se odvíjí pěstitelské technologie směřující ke kvalitě produkce podle užitkových směrů. Zcela nové jsou informace o pěstování odrůd hybridů žita, pěstování tritikale ke krmným účelům a k produkci bioetanolu. Technologie jsou popsány i podle stupně plánované intenzity a s uplatněním současným environmentálním požadavkům, včetně ekologického způsobu pěstování. Publikace zahrnuje kompletní přehled odrůd a jejich vlastností. Popisuje také racionální vstupy integrované ochrany rostlin včetně moderních přípravků na ochranu rostlin a účinných hnojiv. Zmíněné technologie vyúsťují v ekonomické a energetické hodnocení pěstitelských systémů a hodnocení kvality produkce zrna. Je zde i řada otevřených možností pro inzerci širokého spektra firem.