Krajina protkaná vůní olivovníku, zapadající slunce líbající plody ve vinohradu a silné osudy toskánských žen… Antonia a její dcery je silný román Marleny de Blasi, který se dotkne všech vašich smyslů. Tentokrát vás autorka zavede na rodinnou farmu v srdci žhavé Itálie. Seznámí vás s temperamentní Antonií, pozoruhodnou ženou dohlížející na pořádek a chod domácnosti, ve které bydlí čtyři generace nebojácných a houževnatých toskánských žen. Popíše vám její životní příběh, do něhož se vepsalo běsnění druhé světové války, láska i smutek, hluboká tajemství i doutnající hněv. Uvaří vám. Pokrmy provoněné oreganem, olivami a lahodným kaštanovým medem. Rozesměje vás a zcela nepochybně vás dojme svou vřelostí a spontaneitou. Další z řady „italských“ memoárů od autorky mezinárodního bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku přináší krásný i bolestný příběh Antonie, hrdé a dominantní matky rodu, vůdčí osobnosti čtyřgenerační rodiny silných toskánských žen.
Marlena de Blasi Pořadí knih







- 2020
- 2017
Výtečné jídlo, výborné víno, západ slunce nad umbrijskými kopci a obyčejný, ale přitom bohatý život místních žen… To vše na vás čeká v nové knize Marleny de Blasi, autorky bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku. Pravidelně každý čtvrtek večer se skupinka čtyř žen z italského venkova schází ve zchátralém kamenném domě v kopcích nad městečkem Orvieto. Tam – společně se svou přítelkyní Chou – vaří, zasedají ke skvělým večeřím při svitu svíček, pijí svá oblíbená místní vína a rozprávějí. Líčení společných večeří, oblíbených ingrediencí a receptů, jejichž tajemství je předáváno z generace na generaci, se prolíná s vyprávěním o životních osudech těchto čtyř žen – Mirandy, Ninuccii, Paoliny a Gildy –, které se autorce postupně svěřují se svými příběhy o lásce, ztracené i nalezené, o stárnutí, opuštění, střetech s mafií a pokrevní mstě. Kniha je určena všem, kdo mají rádi Itálii a všechno italské, a tisícům čtenářů, kteří si oblíbili Kábulskou školu krásy Deborah Rodriquezové, Jíst, meditovat, milovat Elizabeth Gilbertové nebo film Báječný hotel Marigold. Tato kniha je vyvrcholením autorčiných dvaceti let strávených v Itálii, kde žila, cestovala, vařila, jedla a pila, a samozřejmě obsahuje recepty těch nejlákavějších umbrijských pokrmů. Kniha je jízdenkou nejen do Itálie, ale i do lidského srdce.
- 2009
Léto na Sicílii. Příběh života a lásky
- 284 stránek
- 10 hodin čtení
Příběh této knihy přenese čtenáře do poválečného Palerma a do sicilských hor, kde se odehrává nelehké a zakázané milostné drama. Autorka Marlena de Blasi popisuje vilu Donnafugata, jejíž minulost je stále přítomná. Během léta se autorka se svým manželem Fernandem spřátelí s Toskou, elegantní patronkou vily, která vzpomíná na svou celoživotní lásku k poslednímu sicilskému knížeti z francouzské dynastie Anjou. Sicílie je zemí kontrastů, kde se velkolepost mísí s bídou a krása s utrpením. Tosčin příběh sleduje její dětství v chudobě, příchod do pohádkového paláce a vznik lásky s knížetem Leem, který se snaží zlepšit život svých vesničanů. Jeho snaha však naráží na místní mafii a historické rozdělení mezi bohatými a chudými, což ho stojí mnoho. Tosca nyní žije v harmonické společnosti ovdovělých žen, které pracovaly na knížecích pozemcích. Kniha se zaměřuje na to, jak tyto ženy čelí životním výzvám, pečují jedna o druhou a oslavují své skromné, ale plné životy. Autorka nám připomíná, že bohatý život zahrnuje přijetí jak smutku, tak krásy.
- 2005
Tisíc dnů v Toskánsku
- 288 stránek
- 11 hodin čtení
Americká šéfkuchařka Marlena de Blasi, vášnivá milovnice jídla a lásky, se stěhuje z Benátek do toskánské vesničky San Casciano dei Bagni se svým italským manželem Fernandem. Tato malebná lokalita, obklopená olivovými háji a etruskými prameny, se stává jejich novým domovem, kde hledají ingredience pro dobrý život. V komunitě s pouhými dvěma sty obyvateli se usazují v zrenovované stáji bez moderních vymožeností a jejich život se blíží tradičnímu venkovskému způsobu života, zahrnujícímu sklizeň hroznů, sběr kaštanů a oliv. Pár se spřátelí s Barlozzem, charismatickým vůdcem vesnice, jehož příběhy a znalosti místního folkloru Marlenu fascinují. Společně navštěvují slavnosti a ochutnávají místní speciality, jako je čerstvě vylisovaný olivový olej a smažené cuketové květy. Barlozzo je zasvěcuje do místních tradic a zemědělství, ale skrývá i tajemství, které se týká krásky Floriany. Její nemoc Marlenu naučí, že šťastný život je volbou každého jednotlivce. Tisíc dní v Toskánku je román plný rozmanitých chutí a tradiční toskánské kuchyně, který okouzlí všechny, kdo chtějí poznat skutečnou duši Toskánska. Kniha obsahuje také autorčiny recepty klasické toskánské kuchyně.
- 2004
Tisíc dnů v Benátkách: nečekaná romance
- 220 stránek
- 8 hodin čtení
Když Fernando spatřil Marlenu v benátské kavárně, byl si jist, že našel tu pravou. Marlena, rozvedená americká šéfkuchařka píšící knihy o jídle, si zdaleka tak jistá nebyla. Se svým životem byla spokojená. Ale po několika měsících známosti s Fernandem prodala svůj dům v St. Louis, opustila svou práci, vzdala se většiny svého majetku, políbila na rozloučenou své dvě odrostlé děti a přestěhovala se do Benátek, aby si vzala cizince, jak sama Fernandovi říká. Náhle sedí v sladce vonící pasticcerii, prochází se paláci ze šestnáctého století, renovuje byt s vyhlídkou na moře a chystá svatbu v starobylém kostelíčku. Ale není to zdaleka tak jednoduché. Fernando neumí anglicky. Marlena se italsky domluví pouze o jídle.