Knihobot

Vladimír Miltner

    6. červenec 1933 – 13. leden 1997

    Vladimír Miltner (6. července 1933, Plzeň, Československo – 13. ledna 1997, Surír, kraj Mathura, Uttarpradéš, Indie) byl přední český indolog, znalec řady indických jazyků, překladatel a popularizátor indické kultury.

    Vladimír Miltner
    Indická kuchyně
    Mahábhárata aneb Velký boj
    Příběhy bájné Indie
    Sto receptů indické kuchyně
    Lékařství staré Indie
    Malá encyklopedie buddhismu
    • Malá encyklopedie buddhismu

      • 237 stránek
      • 9 hodin čtení
      4,7(6)Ohodnotit

      Základní encyklopedický slovník jednoho z nejrozšířenějších náboženství světa, který současně ve svém celku podává ucelený přehled o vzniku a vývoji buddhismu od jeho počátku v 6. století před naším letopočtem až zhruba do roku 1606 n.l.

      Malá encyklopedie buddhismu
    • Lékařství staré Indie

      • 208 stránek
      • 8 hodin čtení
      4,4(10)Ohodnotit

      Důkladné, odborné, mnohými poznámkami vybavené pojednání o starodávném lékařském učení, které vzniklo a tradovalo se v Indii. Je neodmyslitelně spojené s indickým náboženským a duchovním životem. Není však založené na pověrách, ale na neobyčejném přesném a citlivém pozorovaní pochodů v lidském organismu.

      Lékařství staré Indie
    • Starobylé indické eposy převyprávěné do moderní češtiny. Jsou psány květnatým jazykem, který líčí krásy přírody, krutosti vládců, či krásy žen. Některá vyprávění jsou věnována filosofickým otázkám.

      Příběhy bájné Indie
    • • podle staroindického orig. vypráví Vladimír Miltner Převyprávění rozsáhlého indického eposu umožňuje především mladým čtenářům seznámení s jedním ze silných zdrojů indických tradic a myšlení.

      Mahábhárata aneb Velký boj
    • Vladimír Miltner patřil k předním českým indologum. Při svých cestách po Indii sbíral recepty a doma je připravoval své rodině a přátelům. Byl proto velmi vyhledávaným hostitelem. Pro milovníky indických jídel tato pravé indické recepty shrnul do knihy Indická kuchyně. Jsou to jídla přitažlivé nejen svými názvy, ale i chutěmi. Je možné je připravovat z našich domácích surovin a jsou chutné i zdravé. Knížka přijde vhod nejen obdivovatelem Indie a indické kultury, ale i všem milovníkům mezinárodní kuchyně. Kapitoly: Všechno je trochu jinak-Polévky, Maso a vnitřnosti, Drůbež a vejce, Ryby a jiná vodní zvířena, Zelenina, luštěniny, houby, Přílohy, Saláty, čatní a čalamády, Pečivo, moučníky, sladkosti, Nápoje. První vydání. Cena knihy v čase vydání: 14.- Kčs.

      Indická kuchyně
    • Vznik a vývoj buddhismu

      • 373 stránek
      • 14 hodin čtení
      3,4(9)Ohodnotit

      Kniha Vznik a vývoj budhismu obsahuje ohromné množství informací o všech možných aspektech Buddhova učení a složitých cestách, jimiž prošlo na indické půdě v následujících asi patnácti stoletích. Kniha je rozdělená na šest oddílů: Úvod seznamuje čtenáře s prameny a vývojem duchovního myšlení před Buddhou. Další kapitoly se věnují legendám o životě Siddhárthy a společnosti jeho stoupenců. Nejobsáhlejší kapitola ,,Nauka“ seznamuje s Buddhovým učením a jednotlivými školami. Další kapitoly se zabývají různými filosofickými aspekty buddhismu a buddhistickými literárními díly. Vladimír Miltner převyprávěl Mahábháratu, přeložil Kámasútru a Otázky Milindovy, zabýval se klasickou indickou medicínou. Z jeho děl je nejvýznamnější slovník Malá encyklopedie buddhismu.

      Vznik a vývoj buddhismu
    • Když tato knížka vyšla poprvé v Londýně roku 1904, vzbudila v britské veřejnosti na jedné straně jásavé nadšení, na straně druhé nerudné pohoršení, v církevních kruzích pak nejisté rozpaky. Církev ve své praxi ani ve svých spisech nikdy nepopírala existenci ďáblů a čertů a jejich pohlavára Satana, ba s nimi soustavně pracovala, avšak sluší se o nich pojednávat jako o předmětu vědeckého bádání? Autor J. Charles Wall to vyřešil po svém: shromáždil si hojnost důkazného materiálu a napsal o těchto vynalézavých a neúnavných pokušitelích lidstva deset kapitol plných poučného i rozmarného čtení doplněného dobovými ilustracemi. Byl kdys svatý Dunstan v Břečťanové věži, křivule a tyglík vedle výhně leží, když tam vlezl čert a chtěl si ztropit žert přestrojen za dívku půvabnou a svěží. Vy se ptáte jak a co se stalo pak? Dunstan popad kleště a chňap ho za frňák, neboť nešukal tak jako jiní kněží.... celý text

      Kniha čertů a ďáblů
    • Toto je první kniha Kámasútry přeložená přímo ze staroindického originálu, která vyšla poprvé v Československu v roce 1969, bohužel některé části byly vypuštěny díky komunistickým cenzorům. Knihu přeložil a vysvětlivkami doplnil PhDr. Vladimír Miltner, CSc. Z hlediska lékaře doprovázel čtenáře knihou MUDr. Karel Bečka. Kresbami podle fresek vyzdobila Hermína Melicharová. Vátsjájanova Kámasútra, která vznikla někdy ve. 4.-5: století našeho letopočtu, je nejstarším dochovaným spisem, jenž se vědecky zabývá rozkoší, jedním z trojího smyslu života. Trochu zjednodušeně řečeno - je to podrobná učebnice lásky, v níž autor, odvolávaje se často na starší své předchůdce v tomto vědním oboru, podává ucelené poučení o milostném hemžení ve staré Indii.

      Kamasútra aneb poučení o rozkoši