Doprava do Balíkovny jen za 49 Kč! 

Knihobot
Tipy Knihobotu

4 tipy Knihobotu: Anna Fučíková

robot
Ondra z Knihobotu
17. 9. 2024

Anna Fučíková se nám stará o knihobotí kanceláře a HR administrativu, takže především její zásluhou nám tu nic nepadá na hlavu a věci odsýpají tak, jak mají. Kromě toho je ale knihomolkou od hlavy až k patě. Získat tipy právě od ní jsme proto měli na pořadu dne už dlouho. Tak vzhůru na čtení!

Muži, kteří nemají ženy

Haruki Murakami

Haruki Murakami je můj nejoblíbenější spisovatel. A všechna jeho díla určitě stojí za přečtení. Když chci něco krátkého, ale úderného, volím právě Muži, kteří nemají ženy. Jde o sbírku sedmi povídek, které se nesou v typicky melancholickém duchu. Skrze příběhy propojené motivem mužů, kteří ztratili nebo nikdy neměli blízkou ženu, Murakami zkoumá pocity osamělosti a odcizení v moderním světě. Kniha brilantně kombinuje realistické situace s prvky mystiky, snovosti a lehkého surrealismu. Tím vytváří zvláštní atmosféru, která vtáhne, pohltí a jen tak nepustí.

V příbězích se objevuje téma ztráty něčeho, co postavy možná nikdy skutečně neměly. A právě tato citová prázdnota je klíčovým prvkem celé sbírky. Zmínku si zaslouží také povídka Drive My Car, která se stala předlohou stejnojmenného oscarového filmu. Ideální kniha pro čtenářstvo, které ocení hloubavou literaturu s existenciálními podtóny.

Jezevec Chrujda ostrouhá křen

Petr Stančík

Příběhy o Jezevci Chrujdovi kombinují krásné ilustrace a hravý jazyk. Je to skvělá četba jak pro děti, tak pro dospělé s dětskou duší. Hodí se jak pro první/druhé čtení, tak pro pohádky na dobrou noc. Dílů je hned několik, ale mým nejoblíbenějším je právě tenhle. Jak si Chrujda poradí s tchořem Smradolfem, který pálí za jeho lasičkou Aničkou? Co s roztahovačným křenem, který vyžene všechna zvířátka z jejich domovů? Jak už to v pohádkách bývá, dobro vždy zvítězí nad zlem a pozornému čtenáři neunikne ani pěkné ponaučení. Doporučuju úplně každému, kdo má děti.

Feministkou snadno a rychle

Lucie Jarkovská

Feministkou snadno a rychle je ideální volbou pro každého, kdo se zajímá o současné společenské otázky. A zároveň chce číst něco lehkého, vtipného, inspirativního a obzory rozšiřujícího. Tvrdí vaše okolí, že feminismus už není potřeba? Nebo dokonce tvrdí, že jde o sprosté slovo? Duo docentky vás vyzbrojí argumenty do debat s okolím. Sama jsem ostatně několik argumentů využila v nikdy nekončící debatě s rodiči.

Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková se v navíc zaměřují na český kontext a přístupnou formou s trochou nadsázky objasňují základní pojmy feminismu, boří mýty a stereotypy, odkazují k postřehům z každodenního života, ale i k historickému kontextu. Knihu doplňují vtipné ilustrace, které jsou skvělou formou odlehčení.

Sex a lži

Leïla Slimani

Komiksy už dávno nejsou záležitostí pro děti. Sex a lži je mým oblíbeným komiksem hlavně díky tématu a nádhernému, výstižnému výtvarnému zpracování. Jeho předlohou se staly reportáže a rozhovory, které Leïla Slimani vedla se ženami z Maroka. 

Hlavním tématem je intimní život žen v Maroku, jejich emancipace a to, jak musí občas zápasit se systémem, který není nastaven na situace 21. století. Jak těžké může být pro ženu v Maroku splnit si své sny? Jak moc mají tyto ženy právo vlastní volby? Jak moc musí lhát, aby žily alespoň trochu klidný (a možná i spokojený) život?

V knize je nenásilnou formou zobrazen jak každodenní život Maročanek, tak zápolení s vírou, tradicemi nebo předsudky okolí. Pro evropské čtenáře jde o zajímavý vhled do jiné kultury a jiného smyšlení.

Pokud knihu zrovna nemáme skladem, pošlete na ni hlídacího psa! Jakmile ji vyčmuchá, pošleme vám e-mail.