Přes Balíkovnu doručujeme za 49 Kč

Knihobot
1/4

Plané rostliny a jejich použití v kuchyni

Autoři

Více o knize

V dnešní době se stalo sbírání planých rostlin pro kuchyni oblíbenou činností lidí, kteří si cení požitku ze zdravého jídla. Mají k tomu dobré důvody: • Plané rostliny mají více aroma a lepší chuť než ovoce a zelenina z obchodu, které mají za sebou nezřídka dlouhou cestu ke spotřebiteli. Na chuť planých rostlin je ale někdy zapotřebí si nejdříve zvyknout. • Ve srovnání se zeleninou a ovocem z obchodu plané rostliny často mají více bílkovin, vitamínů, minerálních látek a podle novějších poznatků obsahují sekundární rostlinné látky významně podporující zdraví. Ostatně mnohé druhy planých rostlin, které se používají pro kuchyni, jsou zároveň léčivými rostlinami, např. kopřiva dvoudomá, bez černý, podběl lékařský, růže šípková, smetanka lékařská a jitrocel kopinatý. • Plané rostliny nejsou ošetřované chemikáliemi proti škůdcům. nehnojí se minerálními hnojivy, neošetřují se prostředky pro regulaci růstu a zralosti. • Člověk nabývá bližší vztah k planým rostlinám, protože musí být obeznámen s jejich vzhledem, s jejich stanovištěm a s jejich zvláštnostmi. Kdo při vyhledávání určitých rostlin prochází domácím okolím, využívá blahodárný pohyb venku a přitom může pozorovat zajímavosti přírody. • Při kulinářském uplatnění planých rostlin lze silněji pociťovat hodnotu výživy a lze lépe porozumět životu předků.

Parametry

ISBN
9788073061654
Nakladatelství
Beta-Dobrovský

Kategorie

Vydání

2004, měkká

Nákup knihy

Jakmile ji vyčmucháme, pošleme vám e-mail.