Knihobot

Evan D.G. Fraser

    Uncertain Harvest
    Impérium jídla : hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací
    • Jsme to, co jíme. Tento aforismus odhaluje hlubokou pravdu o naší civilizaci, která hrála klíčovou roli v dějinách lidstva. Kniha, založená na barvitých úryvcích deníku šestnáctého století, živě popisuje osudy lidí a společností za posledních dvanáct tisíc let prostřednictvím potravin, které pěstovali, lovili, obchodovali a konzumovali. Publikace nabízí fascinující, ale pesimistický pohled na budoucnost. Autoři energicky líčí příběhy z různých míst, od starověké Mezopotámie po imperiální Británii. Čtenář je přenášen z kdysi prosperujícího Úrodného půlměsíce k moderním čínským obilnicím, ukazujíc, jak potraviny formovaly města, kulturu, umění a vlády. Vyspělé civilizace vznikaly díky výměně potravin, avšak nevyhnutelně přichází časy krize, kdy se úroda nedaří, což vede k úpadku kultur do chudoby a války. Dnes je náš přístup k potravinám ohrožen, i v době vysoké zemědělské produktivity. Kniha zkoumá cykly konzumace potravin a naznačuje, jak by mohly ekologické krize vyvolat nepokoje. Autoři ukazují důsledky nedostatku potravin a přinášejí analýzu dnešního světa, což je v době globálního oteplování a potravinových krizí zvlášť důležité.

      Impérium jídla : hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací
    • Uncertain Harvest

      • 280 stránek
      • 10 hodin čtení
      4,1(72)Ohodnotit

      A menu for an edible future. In a world expected to reach a staggering population of 9 billion by 2050, and with global temperatures rising fast, humanity must fundamentally change the way it grows and consumes food. But can we produce enough food to feed ourselves sustainably for an uncertain future? How will agriculture adapt to a climate change? How will climate change determine what we eat? Will we really be eating bugs? Uncertain Harvest questions scientists, chefs, activists, entrepreneurs, farmers, philosophers, and engineers working on the global future of food on how to make a more equitable, safe, sustainable, and plentiful food future. Examining cutting-edge research on the science, culture, and economics of food, the authors present a roadmap for a global food policy, while examining eight foods that could save us: algae, caribou, kale, millet, tuna, crickets, milk, and rice.

      Uncertain Harvest